Kolon Kanseri Yüzde 95 Önlemek Mümkün

Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Servet Yetgin, kolon kanseri erken evrede teshis edildiginde yüzde 95’e yakin tedavisinin mümkün bir hastalik oldugunu söyledi.

Kolon Kanseri Yüzde 95 Önlemek Mümkün
Kolon Kanseri Farkindalik Ayi vesilesiyle Hayat Hastanesi’nde düzenlenen seminere vatandaslar genis katilim gösterdi. Etkinlik öncesi açilis konusmasini yapan Hayat Hastanesi Yönetim Kurulu Baskani Uzm. Dr. Ahmet Özkul “Kanserde erken teshis hayat kurtarir. Erken tani ve tedavinin önemini anlatmak amaciyla bu etkinlikte biraraya geldik. Kalin bagirsak kanserinin görülme oranlari her geçen yil daha da artmaktadir. Bu tip bir artis yasanmasinin en önemli sebeplerinden biri son yillarda toplumda degisen beslenme aliskanliklaridir. Kolonoskopi ile taramanin yani sira birtakim tedbirlerin alinmasi da kolon kanseri gelisiminin önlenmesinde etkilidir.” dedi.

Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Servet Yetgin konusmaci oldugu ve Sunucu Ebru Akel’in moderatörlügünde gerçeklestirilen söyleside konusan Yetgin, “Kolon kanseriyle ilgili toplumda, görülme sikligi konusunda ciddi bir artis var. Kanserin görülme yasinin asagilara dogru inmesinde de büyük bir artis var. Bu yüzden bütün bir ay boyunca toplumun kolon kanserine olan duyarliligini bilincini arttirmaya çalisacagiz. Bu kanser hem önlenebilir, hem de tedavi edilebilir bir kanserdir. Bu açidan eger çaba sarf edersek, önleyebiliriz. Yeni hastalar olmasini engelleyebiliriz. Olusan teshisini koydugumuz hastalari da erken evrede tedavi altina almis oluruz. Kolon kanseri erken evrede teshis edildiginde yüzde 95’in üzerinde tedavi edilmesi mümkündür. Çogu zaman erken evredeki hastalarda, bagirsagin kesilip dikilmesine gerek kalmadan kolonoskopi sirasinda bile, müdahale edilip tedavi edilebilecek bir hastaliktir. Bunu özellikle belirtmek istiyorum” dedi.

Bagirsak sagligi konusunda da herkesin dikkatini çekmek istedigini ifade eden Yetgin, “Saglikli bir birey ancak saglikli bagirsakla mümkündür. Bagirsaklarin sagligi konusunda beslenme basta olmak üzere, spor, aktivite, su tüketimi çok önemlidir” diye konustu.

Toplumdaki yanlis bilinen bir gerçegi daha düzeltmek istedigini belirten Yetgin, “Hemoroid hastaligi kolon kanserine yol açmaz. Kanama yaptigi, agri yaptigi ve diskilamada güçlük yaptigi için kanserle karisabilir. Bu sebeple, hemoroidi olan hastalarin hizla bunun çözümünü saglamasi ve böyle bir sorunla karsi karsiya kalmamalarini tavsiye ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA