Her Meyve Suyu, Meyve Suyu Degildir, Almadan Önce Bunlara Dikkat Edin

Ramazan ayinin sik tüketilen içeceklerinden olan meyve suyunu alirken ve tüketirken nelere dikkat edilmesi gerektigini degerlendiren Prof. Dr. Aziz Eksi, “Meyve suyu, meyve nektari, meyveli içecek ve aromali içecek; hepsi birbirinden farkli. Alirken meyve oraninin en yüksek oldugu içecegi tercih etmeliyiz” dedi.

Her Meyve Suyu, Meyve Suyu Degildir, Almadan Önce Bunlara Dikkat Edin
Ramazan ayinin baslamasiyla birlikte sofralarin da çesitliligi artiyor. Kimileri iftarda kimileri ise sahurda sicak içeceklerden ziyade meyve sularini tercih ediyor. Peki ama meyve suyu alirken, hazirlarken ya da tüketirken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? 30. yilini kutlayan Meyve Suyu Endüstrisi Derneginin (MEYEDE) Kurucu Baskani ve Istanbul Topkapi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Eksi, konuya dair önemli degerlendirmelerde bulundu.

Ambalajli ya da hazir meyve suyu kavraminin meyve suyu, meyve nektari, meyveli içecek ve aromali içecek gibi dört farkli içecek tipini kapsadigini belirten Prof. Dr. Eksi, “Tüketici olarak öncelikle bunlar arasindaki farki bilmeliyiz. Çünkü bunlarin meyveye yakinligi farkli. Dolayisi ile meyve suyu diye baska bir içecek satin almis olabiliriz” dedi.



‘Meyveye en yakin olani tercih etmeliyiz’

Prof. Dr. Aziz Eksi, söz konusu içeceklerdeki meyve oraninin önemli bir yer tuttugunu ve ne anlama geldigini açiklayarak, “Meyve orani; ambalaj içindeki içecegin ne kadarinin meyveden geldigini göstermektedir. Geri kalani su, seker, asit gibi maddelerden olusmaktadir. Eger meyveye en yakin olanini içmek istiyorsak etiketinde “meyve suyu. Yüzde 100 yazani tercih etmeliyiz. Meyveye ikinci yakin olan meyve nektaridir. Bunlarin meyve orani meyve çesidine göre yüzde 35- 50 arasindadir. Üçüncü sirada meyveli içecek geliyor. Bunlarin meyve orani genellikle yüzde 10’dur. Kalani su ve sekerden olusuyor. Son sirada ise aromali içecek yer aliyor. Bunlarin meyve orani yüzde sifir veya sifira yakindir. Genellikle seker, su, boya ve meyvenin kokusundan olusmaktadir. Dolayisi ile önce etiketi okumaliyiz. Meyveye en yakin (önce meyve suyu sonra meyve nektari) olanini tercih etmeliyiz” degerlendirmesinde bulundu.

“Taze sikilmis mi ambalajli meyve suyu mu”

Taze sikilmis meyve sulari ile ambalajinda ‘yüzde 100 meyve suyu’ yazan içecekler arasindaki farki da degerlendiren Prof. Dr. Aziz Eksi, “Ikisinin de meyve orani yüzde 100’dür. Yani içerdigi her sey meyve kaynaklidir. Ancak; hazir meyve suyuna raf ömrü kazandirmak için pastörizasyon denilen isil islem uygulandigi için tadi biraz daha farklidir. C vitamini miktari biraz daha düsük, mineral miktari ise aynidir. Buna karsilik hazir meyve suyu taze sikilana göre daha hijyeniktir. Patojen bakteri içermez. Oysa taze meyve suyu, eger temizlik kurallarina uyulmazsa meyve, cihaz veya el kaynakli bakteri (özellikle koliform) içerebiliyor” ifadelerini kullandi.

“Ramazan ayinda meyve suyu tüketimini artirmaliyiz”

Prof. Dr. Aziz Eksi, ambalajli meyve sularinin açildiktan sonra 3-4 gün içerisinde tüketilmesi gerektigini söyledi.

Ramazan ayinda meyve suyu tüketimine mutlaka yer verilmesi gerektiginin altini çizen Eksi, “Çünkü oruç tutarken bir yandan uzun süre aç kaliyoruz ayni zamanda da su kaybi yasiyoruz. Dolayisi ile hem sahurda hem de iftarda tok tutan ve susatmayan yemeklerin yaninda susuzlugu gideren, besin ögesi içeren içecekleri tüketmeliyiz. Bu açidan meyve suyu ideal gözükmektedir. Çünkü meyve suyu hem serinletici hem de besleyici bir içecektir. Ayrica, açlik nedeni ile bozulan kan sekeri dengesinin yeniden olusmasina katkida bulundugu ve sindirimi de kolaylastirdigi için sahur ve iftarda tüketime oldukça uygundur” dedi.



“Ne içtigimizi bilelim, etiketi okuyalim ve karsilastiralim”

Tüketicilere verdigi tavsiye ile sözlerini noktalayan Prof. Dr. Aziz Eksi, “Ne içtigimizi bilelim. Satin almadan önce etiketi okuyalim ve karsilastiralim. Bu açidan öncelikle kayit numarasi, meyve orani, tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) ve beslenme bildirimi çok önemli” hatirlatmasinda bulundu.
Kaynak: İHA