Deprem Amanos'un Zirvesindeki Salen Kalesi'nin Surlarini Da Yikti

Hatay’in Iskenderun ilçesine bagli Kaledibi Mahallesi’nde Amanoslar’in zirvesinde bulunan tarihi Salen Kalesi, 6 Subat’ta meydana gelen depremlerde büyük zarar görürken, burçlardaki bayrak diregi de yikildi.

Deprem Amanos'un Zirvesindeki Salen Kalesi'nin Surlarini Da Yikti
Türkiye’yi derinden yaralayan, 50 binden fazla ölüme, on binlerce binanin yikilmasina neden olan Kahramanmaras depremleri tarihi yerlere de büyük zarar verdi. Depremin en çok etkiledigi Hatay’da il ve ilçe merkezlerinin yani sira Amanos daglarinda zarar gören yerlerden biri de tarihi Salen Kalesi oldu. Amanos daglarinin yüksek kesimlerinde Iskenderun ve Kirikhan ilçeleri arasinda yer alan kalenin, tarihi ipek yolu güzergahinda bulundugu belirtildi. Bizans ve Haçlilar tarafindan kullanildigi bilinen Helenistik devirden itibaren var oldugu kaynaklardan ögrenilen kalenin günümüze kadar ulasan kalintilarinin bir kismi da depremlerde büyük zarar gördü. Kalenin saglam kalan burçlarinda dikilen bayrak direginin oldugu duvarlar da dahil olmak üzere birçok kalinti yikildi. Kaledibi Mahallesi’nin tam ortasindan geçen fay hattinin üzerinde olan kale tarihten günümüze stratejik bir konumda yer aliyor.

Kaledibi Mahallesi Muhtari Bestami Demirci, Salen Kalesi’nin 6 Subat depremlerinde zarar gördügünü belirterek, restore edilmesini istedi.

Mahalle sakinlerinden Mehmet Sezik ise daha önceki ufak depremlerde kalenin zarar gördügünü ancak 6 Subat’taki depremde kalenin tamamen çöktügünü söyledi.



Yöre halkindan Ilhan Bebek ise 6 Subat’ta yasanan depremde kalenin büyük zarar gördügünü ve burçlardaki Türk bayraginin da dalgalanmadigini belirterek, en kisa sürede kalenin üzerine bayragin dikilmesini istediklerini kaydetti.

Kaynak: İHA