Tarihi Bektasbey Camii Ahsap Sütunlari Ve Süslemeleri Ile Ilgi Çekiyor

Giresun’un Çamoluk ilçesi Sarpkaya köyündeki ahsap sütunlu Bektasbey Camii yaklasik 200 yillik kök boya çiçek motifleri ile adeta zamana meydan okuyor.

Tarihi Bektasbey Camii Ahsap Sütunlari Ve Süslemeleri Ile Ilgi Çekiyor
Ilçenin Sarpkaya köyünde ismini yöredeki Bektas Bey’den alan yaklasik 200 yillik cami tarihi dokusunu bozulmadan korurken, yörede yetisen çiçek motiflerinin yer aldigi kök boyalariyla dikkat çekiyor.

Giresun kültür envanterinde yer alan Bektasbey Camisiyle ilgili bilgi veren Sarpaya köyü Muhtari Salim Saridogan, yaklasik 200 yillik caminin orijinalliginden bir sey kaybetmeden dimdik ayakta durdugunu söyledi.



Yörede yetisen çiçekler kök boyasi ile cami içerisine islenmis

Muhtar Saridogan, “Kayitlarimiza göre 1819 yilinda disi tas içerisi ahsap yapilan tarihi Bektasbey Camii kök boyadan yapilan motifleriyle geçmisin sanatina isik tutuyor. Camisinin namazgahinda kök boyasiyla yörede yetisen çiçek motifleri yer alirken, minber kisminda ise yine kök boyasiyla yedi uyurlarin isimleri yer almaktadir. Bunun nedeni ise inanca göre yedi uyurlarin isimlerinin yer aldigi yerde yangin, deprem gibi dogal afetlerinin yani sira hirsizlik gibi olaylarin yasanmadigi inancidir. Caminin ikinci katinda kadinlara ait olan yerdeki el dokuma ve kök boyali kilimler ise yine tarihin izini tasiyan özelliklerdendir. Caminin tavan kisminda ise ahsam isleme desenlerde yine kök boya ile renklendirilmistir” dedi.



Caminin içerisi kadar çevresi de tarihi deger tasiyor

Caminin içerisi kadar çevresinin de tarihin izlerini tasidigini belirten Muhtar Saridogan, “Köyümüzde yeni cami olmasina ragmen bu tarihi camimizde ibadete açiktir. Genelde köylülerimiz, cemaatle kilinan cuma, bayram ve teravih namazlarini burada kiliyor. Camimiz ayni zamanda kültür varliklarina tescilli bir camidir. Ayrica camiye ismini veren Bektas Bey’in kendisi ve ailesinin de mezarliklari hemen caminin karsi tarafindadir. Zamaninda caminin vakfi durumunda bulunan cami çevresinde su kuyulari mevcut oldugu gibi eskiden var olan firin gibi kalintilar da bulunmaktadir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA