Okumanin Yasinin Olmadigini Bir Kez Daha Gösterdi

Tunceli’nin Çemisgezek ilçesinde yasayan 70 yasindaki Orhan Tasçi, her gün geldigi kütüphanede birkaç saat kitap okuyarak zaman geçiriyor. Maddi imkansizliklar nedeni ile ilkokulu tek bitirebilen Tasçi, toplumun kalkinmasi için herkesin okumasi gerektigini söyledi.

Okumanin Yasinin Olmadigini Bir Kez Daha Gösterdi
Çocuk yaslarda maddi imkansizliklardan ötürü sadece ilkokulu bitiren 70 yasindaki çiftçi Orhan Tasçi, okumaya olan tutkusundan vazgeçmeyerek gününün büyük bölümünü halk kütüphanesinde geçiriyor. Tunceli’nin Çemisgezek ilçesine kitap sevgisi ile dikkat çeken Tasçi, yaz aylarinda ilçeye bagli Alakus köyünde çiftçilik yapiyor. Kis aylarinda ise ilçe merkezine yerlesen Tasçi, bos zamanlarinin büyük bölümünü kitap okuyarak geçiriyor. Çocuk yaslarda okumaya büyük merak duyan Orhan Tasçi, o dönem yasanan maddi imkansizliklar dolayisiyla okuma hayalinden uzaklasarak, köyde çocuk yaslarda çiftçilik ve isçilik yaparak aile bütçesine katki saglamaya basladi.

Tarihe yogun ilgi duyan ve tarih ögretmeni olma hayali bulunan Tasçi, ilerleyen yasina ragmen kitaplardan kopmayarak, egitime olan tutkusuyla gençlere adeta tas çikartiyor.

’’Gençlere önerim okusunlar, kendilerini yetistirsinler’’

Çok sayida kitabi bitirdigini belirten Tasçi, gençlere de okuma aliskanligi kazanmalari için önerilerde bulundu. Ilerleyen yasi ve saglik sorunlarina ragmen kitap okuma tutkusundan vazgeçmeyen Orhan Tasçi, “Ben Çemisgezek Alakus köyünde yasamaktayim. Çiftçiyim. Bos zamanlarimi kitap okuyarak geçiriyorum. Kis aylarinda Çemisgezek ilçesinde ikamet etmekteyim. Zaman zaman ilçe halk kütüphanesine gelerek kitap alip okuyorum. Kitap okumanin faydasi çoktur. Geçmiste tarihçilerimiz Osmanli devletinin yasadiklari zorluklar ve milli mücadeleye katkisi olan insanlarimizi tanimak için okuyorum. Ben ilkokul mezunuyum. Ilkokulu Varlikonak köyü ilkokulunda bitirdim. Yil içerisinde çok kitap okuyorum. Genellikle tarih içerikli kitaplara ilgim çok. Gençlere önerilerim okusunlar, kendilerini yetistirsinler. Her yasta insanin okumaya ihtiyaci vardir. Okuyan insan cahil kalmaz. Her seyin basi okumaktir. Çok sükür Çemisgezek insaninin, çocuklarinin okumaya meraki var. Buna inancim çok. Herkesi okumaya davet ediyorum. Herkes okusun, Türkiye okusun. Benim okumaya çok merakim vardi. Tarihçi olmak istiyordum. Ailemin o dönem yoksulluk olusundan dolayi okumama engel oldu. Imkanim olsaydi tarihçi olmak isterdim” dedi.

Kaynak: İHA