Pakistanli Genci Bayrampasa'da Öldürüp Edirne'ye Götüren Saniklarin Davasinda Karar

Bayrampasa’da Pakistanli Sulman Ali’nin biçaklanarak öldürülüp, cesedinin battaniyeye sarili bir sekilde Edirne’ye birakilmasina iliskin 5 sanigin yargilandigi davada karar çikti. Mahkeme, 1 sanigi 10 yil hapis, 2 sanigi ise 7 yil hapis cezasina çarptirdi.

Bayrampasa’da 3 Aralik 2020 tarihinde Pakistanli Sulman Ali’nin (25) biçaklanarak öldürülüp cesedinin, battaniyeye sarili halde Edirne Uzunköprü’ye birakilmasina iliskin 5 sanigin yargilandigi dava karara baglandi. Istanbul Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmaya baska suçtan tutuklu sanik Sezer Balikçi SEGBIS (Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi) araciligiyla baglandi. Tutuksuz sanik Cuma Özbey mahkemeye katilmazken, tutuklu saniklar Iftkhara Anmed, Syed Muhammad Imran Bukhari ve Zahir Shad ise sanik avukatlariyla birlikte salonda hazir bulundu. Durusmada saniklar ile avukatlari esasa iliskin savunmalarini yapti. Daha sonra son sözleri sorulan saniklar mahkemeden beraatlarini talep etti.

1 saniga 10, 2 saniga 7 yil hapis cezasi

Alinan savunmalarin ardindan kararini açiklayan mahkeme heyeti, sanik Iftkhara Anmed’in ‘ihmali davranisla ölüme neden olma’ suçundan haksiz tahrik indirimi de uygulayarak 10 yil hapis cezasiyla cezalandirdi. Heyet, saniklar Zahir Shad ve Syed Muhammad Imran Bukhari’i ise ‘ihmali davranisla ölüme neden olma’ suçundan ve eylemlerinin sanik Anmed’e yardim etme boyutunda oldugu gerekçesiyle cezasinda indirim yaparak 7 yil hapse çarptirdi.

2 saniga beraat

Mahkeme, saniklar Cuma Özbey ile Sezer Balikçi’nin ‘suç delillerini yok etme, gizleme veya degistirme’ suçundan her türlü süpheden uzak ve inandirici bir delil bulunmadigi gerekçesiyle ayri ayri beraatlarina karar verdi. Öte yandan tutuklu saniklarin üzerlerine atili suçlarin vasif ve mahiyeti gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamina hükmedildi.

Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, olaya iliskin tanik olarak beyani alinan Molana Ishtiaq Ahmad’in Sulman Ali’nin ölümünden yaklasik 2 hafta sonra Pakistan Baskonsoloslugu’na giderek, bulundugu ihbarda Ali’nin öldürülüp Edirne Uzunköprü’ye birakildigini söyledigi ve bununla ilgili yardim talebinde bulundugu aktarildi. Iddianamede, süphelilerin, taniklarin ve maktulün olay günü birlikte yemek yedigi sirada maktul ile süpheliler arasinda tartisma çiktigi, tartismanin kavgaya dönüstügü, süphelilerin maktulü biçakladigi, maktulün yaralanmasinin öldürücü nitelikte oldugu ve ölüm sebebinin bu yaralanmadan dolayi oldugu aktarildi.

Taniklarin, süphelilerden çekindikleri için bir süre olaya müdahale etmeyip, ihbarda bulunmadiklarinin anlatildigi iddianamede, süphelilerin maktul yarali haldeyken Pakistanli bir doktorla görüntülü konustuklari ancak doktorun maktulün ölmüs olmasini söylemesi üzerine araç çagirarak Edirne Uzunköprü’ye gittikleri ve cesedi battaniyeye sarili halde Kiremitçi Sahil köyü yakinlarinda bos bir araziye biraktiklari anlatildi. Süpheliler Syed Muhammad Imran Bukhari, Zahir Shad ve Iftkhar Ahmad’in ‘kasten öldürme’ suçundan müebbet hapsinin istendigi iddianamede, süpheliler Cuma Özbey ve Sezer Balikçi’nin ise ‘suç delillerini yok etme, gizleme veya degistirme’ suçundan 6 aydan 5 yila kadar hapisle cezalandirilmasi talep edildi.
Kaynak: İHA