Depremde Devrilen 2 Bin 43 Yillik Sütun Nisan Ayinda Yeniden Ayaga Kalkacak

Adiyaman’da, depremde devrilen ve Kommagene Uygarliginin önemli eserlerinden olan Karakus Tümülüs’ündeki 2 bin 43 yillik ‘Tokalasma Sütunu’, Nisan ayinda yeniden dikilecek.

Depremde Devrilen 2 Bin 43 Yillik Sütun Nisan Ayinda Yeniden Ayaga Kalkacak
6 Subat’ta Kahramanmaras merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklügündeki depremde yikilan Karakus Tümülüsü’ndeki 4 sütundan biri olan ‘Tokalasma Sütunu’ yikildi. Sütunda bulunan 7 adet tas dagilmadan devrildi. Sütunun üzerinde bulunan tokalasma sahnesinin oldugu yapi ise depremden sonra alinarak Adiyaman Müze Müdürlügüne götürüldü. Karakus Tümülüsü’nde bulunan kartal sütunun ise bulundugu yerden 10 santim kaydigi ögrenildi.

Adiyaman Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, TBMM Milli Savunma Komisyonu Baskani Ahmet Aydin, Karakus Tümülüsüne gelerek, Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse ve Müze Müdürü Mehmet Alkan’dan bilgi aldi.

Kommagene Uygarliginin önemli ören yerlerinden birisi olan Karakus Tümülüsü’ndeki 2 bin 43 yillik sütun, Nisan ayi içerisinde yeniden eski haline getirilecek.

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, devrilen sütuna hizli bir sekilde müdahale edilecegini kaydederek, “Devrilen bu sütuna hizli bir sekilde müdahale edecegiz. Karakus Tümülüs’ünde dört tane sütun var ve bir sütun depremde devrildi. Sütun üst üste dizilmis taslardan olusuyor. Dolaysiyla devrilen sütunun parçalarinda kirilma ve dagilma olmadigi için sansliyiz. Bu anlamda ilgili teknik ekip buradaki zemini de dikkate almak suretiyle bu taslari yeniden teknik ekip ve bilim heyetinin gözetiminde tekrar üst üste dizerek eski haline getirmeyi planliyoruz. Nisan ayi içerisinde bu isin tamamlanmasi planlaniyor” dedi.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Baskani Ahmet Aydin ise depremin siddetinden bahsederek, “2 bin 43 yil ayakta duran bu sütunun 6 Subat depreminde yikildigini hep birlikte müsahede ettik. Tekrar yerinde gördük. Bu bize ayni zamanda bu depremin ne kadar büyük oldugunu, ne kadar sarsici bir deprem oldugunu gördük” diye konustu.

Kaynak: İHA