Arslan Açiklamasi 'Dogu Karadeniz Her Bir Yil Balik Avi Açisindan Verimsizlesiyor'

Giresun’un Piraziz ilçesi Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Hamdi Arslan, her geçen yil biraz daha verimsiz ve kalitesiz av sezonu geçirdiklerini ifade ederek özellikle Dogu Karadeniz’in giderek verimsizlestigini söyledi.

Arslan Açiklamasi 'Dogu Karadeniz Her Bir Yil Balik Avi Açisindan Verimsizlesiyor'
Denizlerde av yasaginin sona ermesine bir ay kala avlanacak balik kalmadigi için balikçilarin erken paydos ettigini belirten Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Hamdi Arslan, “Av sezonunu degerlendirecek olursak Dogu Karadenizli balikçilar için çok iyi gittigini söyleyemeyiz. Sezona palamutla baslamistik. Genelde bol olan palamut avciligi biraz iyi geçti. Ancak Karadeniz2in genelinde bol olmasini bekledigimiz palamut bollugu Bati Karadeniz’deki kadar Dogu Karadeniz’de görülmedi. Yaklasik 3 ay devam eden palamut avciligindan Dogu Karadeniz’deki küçük ve büyük balikçilar bekledigi kadar verim alamadi. Yine de bu sezonun yüz güldüren avi palamut oldu” dedi.

Palamut gibi hamsinin de Dogu Karadeniz’de yogun bir sekilde avlanamadigini kaydeden Arslan, “Hamsi de ne yazik ki beklentilerimizin altinda kaldi. Palamut kadar da olsa Dogu Karadeniz’e hamsi gelmedi. Nasil ki palamut Bati Karadeniz’de avlandiysa hamsi de Bati Karadeniz’de daha yogun oldu. Hamsinin kendini göstermesi için deniz suyunun sogumasi gerekir. Bu sene hava sicakliklari mevsim normallerinin üzerinde görüldü.

Bunun da elbette bir etkisi olmustur ama asil tehlike bizim hamsiye yumurtalama sansi vermeyisimizdir. Kurtcuk dedigimiz boyuttaki hamsiyi standartlarin altinda avlanilinca haliyle yumurtalayama sansi verilmiyor. Böylelikle hamsinin sonunu getiriyoruz. Suanda en verimsiz deniz özellikle Dogu Karadeniz’dir. Geçmis yillarda hamsinin en çok avlanildigi Dogu Karadeniz’de hamsi avi neredeyse yapilamiyor. Bu önlem alinmasi gereken ciddi bir sorun. Genel anlamda da Dogu Karadeniz en verimsiz deniz durumuna geldi” diye konustu.

Kaynak: İHA