Sanliurfa Büyüksehir Belediyesinden Sebeke Suyu Açiklamasi

Sanliurfa’da yasanan sel felaketinin ardindan sebeke suyunun 800 kat kirlenmesinin ardindan temiz suyun vatandaslara verilmesi için çalismalar sürüyor.

Sanliurfa Büyüksehir Belediyesinden Sebeke Suyu Açiklamasi
Depremin ardindan selin vurdugu Sanliurfa’da sebeke suyunun kirlenmesi sonucu sehir geneline su arzi kesildi. 15 Mart’ta yasanan yogun yagis, Atatürk Baraji’nda yer alan suyun çamurlu hale gelmesine ve normal degerin 800 kati kirlenmesine yol açti. Sanliurfa’nin içme suyu ve sebeke suyunu karsilayan tesislerde acil uyari verilmesiyle zayiatin önüne geçmek amaciyla sehre su akisini saglayan kapaklar kapatildi. Konuya iliskin açiklama yapan Sanliurfa Büyüksehir Belediye Baskani Zeynel Abidin Beyazgül, “Eger kapaklar kapatilmamis olsaydi, 12 bin ton çökelti olacakti. Bu çökeltiyi temizlemek 3 ay sürebilirdi. Sebekelerimiz kismen bozulacakti ve uzun süre Sanliurfa bu hasarlarla ugrasmis olacakti. Arkadaslarimizin burada çabuk hareket etmesi, aslinda sehri ikinci bir felaketten önlemis oldu" dedi.



“12 milyon metreküp su verilecek”

Yaklasik 40 saat boyunca yasanan su kesintisinin ardindan, aritma tesisindeki pompalarin çalismaya basladigini belirten Beyazgül, "Pompalarimizin tamaminin çalistigini gördük. Saatte 12 milyon metreküp suyumuzu sehrimize vermeye basladik. Son durum su, sehrinin aritma tesisinden sebekelere su akisi saglandi. Asagi kotlara su gelmeye basladi, aksama dogru sehrin tamamina su verilecek sekilde planlama yapilmis durumda" seklinde konustu.

Sebeke suyuna kanalizasyon suyunun karistigi iddialarinin asilsiz oldugunu söyleyen Beyazgül, yapilan teknik incelemelerde bu durumun gerçek disi oldugunu açikladi.

Beyazgül, insanlarin kullanim ve içme suyu ihtiyaçlarini karsilamak için hazir su dagitiminin devam edecegini de vurguladi.

“Belediye baskanindan yagis uyarisi”

Meteoroloji tarafindan yapilan açiklamada aksam saatlerinde Sanliurfa’da metrekareye 50-75 kilo arasi yagis düsme ihtimalini bildirdi. Belediye Baskani Zeynel Abidin de vatandaslari temkinli temkinli olma konusunda uyararak "Biz en kötüye göre tavrimizi alacagiz, bir felaket gördük çünkü. Vatandaslarimizin da önlem olarak bodrum katlarda ve dere yakinlarinda bulunmayarak önlem almasi gerekiyor. Bir selin olusturacagi felaketleri çok yakindan gördük. Herkesin çok titizlikle hareket etmesi gerekiyor" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA