Prof. Dr. Ercan Açiklamasi 'Izmir'de Kahramanmaras'taki Gibi Depremler Olmaz'

Ikinci Yüzyilin Iktisat Kongresi’nde konusan jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, Izmir’de her an deprem olabilir sözünün dogru olmadigini belirterek, “6.5 büyüklügüne kadar depremler Izmir’de yikici olmaz. Hiçbir zaman Izmir’de Kahramanmaras’taki gibi 7,5 ve üstü büyüklükte depremler olmaz. Ancak bu büyüklükte bir deprem olacakmis gibi kenti hazirlamamiz gerekir” dedi.

Prof. Dr. Ercan Açiklamasi 'Izmir'de Kahramanmaras'taki Gibi Depremler Olmaz'
Ikinci Yüzyilin Iktisat Kongresi’nin dördüncü gününde Istanbul Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da bir sunum yapti. Ercan, “Kahramanmaras Depremi Isiginda Izmir’in Deprem Çekincesi. Ne Yapmali?” basligi altinda bazi önemli bilgiler verdi.

Hata depremde degil

Kahramanmaras’ta gördüklerinin savas alanini yansittigini aktaran Ercan, “Türkiye bunun üstesinden mutlaka gelecektir ama yillarini alacaktir. Türkiye deprem ülkesidir. Günün birinde depremler olmuyorsa yer diriligini yitirmis demektir. O zaman yasam da yok demektir. Depremin hep korku boyutuyla ilgilendik. Depremin üç tane bileseni vardir. Sarsinti, isi ve isik. 60 yildir bilimle ugrasiyorum. Toplu ignenin basi kadar bir hata görmedim. Çünkü deprem olmasa Meles Ovasi olmazdi, Gediz Irmagi olmazdi. Manisa’daki, Aydin’daki jeotermal alanlar olmazdi. Memba sulari olmazdi. Maden yataklari, petrol yataklari, daglar, ormanlar olmazdi. En güzel incirin çiktigi, zeytinin yetistigi Ege olmazdi. Bunlari hep depremler yapiyor, yeri biçimliyor. Depremleri bir öcü gibi görüyoruz. Hata depremde degil. Insanoglu olmadan da deprem vardi” dedi.



“Doga asla affetmez”

Türkiye’nin yer dayanimi ile depremden etkilenme alanlarini harita üzerinde gösteren Ercan, “Bizler depremlerin nerelerde ve hangi büyüklükte olacagini biliriz ama zamanini henüz bilemiyoruz. Kahramanmaras depremi tarim alanlarinda en büyük yikimi yapti. Dogada öyle bir denge var ki siz imar barisindan kendinizi affettirebilirsiniz, kaçak yaparsaniz görmezden gelebilirler ama doga asla affetmez. Tarim alanlarina yapilan yapilari doga günün birinde mutlaka yikar. Deprem teknik, bilimsel bir konudur” diye konustu.



"Izmir’de Kahramanmaras’taki gibi depremler olmaz"

Ercan, Izmir’in geçmisindeki depremlere iliskin bilgi verdi. Ercan, “Depremin bir yasasi vardir. Bir yerde belli büyüklükte bir deprem olmussa gelecekte o yerde en az o büyüklükte deprem olur. Buna depremin yasasi denir. Izmir’de depremler çok sik olusmuyor. Yaklasik 200 ile 350 yilda bir olusuyor. Her an 7,2’lik deprem olacakmis gibi Izmir’i hazirlamamiz gerekir. Ama Izmir’de her an deprem olabilir sözü dogru degil. 6 buçuk siddetine kadar depremler Izmir’de yikici olmaz. 6 buçuktan sonra yikici olmaya baslar. Hiçbir zaman Izmir’de Kahramanmaras’taki gibi 7,5, 7,6, 7,9’luk depremler olmaz” dedi.

Kaynak: İHA