Fast Food Tarzi Beslenme Hastaliklari Tetikliyor

Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Iç Hastaliklari Ana Bilim Dali tarafindan düzenlenen 2. Bati Karadeniz Metabolik Sendrom baslikli sempozyumda saglik alaninda önemli çalismalar yapmis saglikçi bilim insanlari bilgi ve deneyimlerini paylasti.

Fast Food Tarzi Beslenme Hastaliklari Tetikliyor
Tip Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen Sempozyuma; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Tip Fakültesi Dekan Yardimcilari Prof. Dr. Muhammet Ali Kayikçi, Doç. Dr. Cengiz Tuncer, ögretim elemanlari, davetli misafirler ve ögrenciler katilim gösterdi.

Düzce Üniversitesi Hastanesi Iç Hastaliklar Ana Bilim Dali ve Sempozyum Baskani Doç. Dr. Attila Önmez, sempozyum ilkini yaptiktan sonra güzel geri dönüsler alindigini ifade ederek, bunun üzerine ikincisini yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Dünyada en çok rastlanan hastaliklarin kardiyovasküler hastaliklar oldugunun altini çizen Önmez, yapilan bu sempozyumlarla önemli bilgilere ulasildigini dile getirdi.

Hastaliklari tetikliyor

Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, beslenme türünün saglik üzerindeki önemine vurgu yaparak günümüzde artan fast food tarzi beslenme türünün insan sagligini olumsuz olarak etkiledigini ifade etti.

Sempozyumunun yararli sonuçlar getirecegine inandigini söyleyen Sözbir, sempozyum için Düzce Üniversitesi’ne gelen ve sempozyuma katki sunan herkese tesekkür etti.

Açilis konusmalarindan sonra sempozyum oturumlarla devam etti. Metabolik Sendrom hastaliklarda diyabetin etkisinin anlatildigi oturumlarda konusmacilar, diyabetle mücadelede kullanilan ilaçlarin yan etkilerini azaltmak ve üretilen ilaçlarin kardiyovasküler hastaliklara yönelik risk oranlarinin çikarilmasi ile kullanilip kullanilamayacaginin belirlenmesi gerektigini vurguladilar.

SGTL2I ilaçlarin kullanimi ile hastanin diger organlarina zarar vermeden tedavi edilebileceginin anlatildigi sempozyumda, Insulin ile de tedavinin yüzyili askin bir süredir devam ettigi belirtildi.

Çok ilaç kullanmanin hastalarin yasam kalitesini olumsuz olarak etkiledigini vurgulayan konusmacilar, mümkün olan hastayi en basit yöntemlerle tedavi etmek oldugunu ifade etti.



Agir yasamlar hastaliklari tetikliyor

Metabolik Sendrom hastaliklarda vücut kilo endeksinin de anlatildigi sempozyumda, saglikli bir yasam için diyete ceza olarak degil bir yasam biçimi olarak bakilmasi gerektigine vurgu yapildi. Beslenmede tek bir dogrunun olmadigini söyleyen konusmacilar, kisiye özgü beslenmenin altini çizdiler.

Hastalarin sagligina kavusmalari için yasam tarzi degisiklikleri yetersiz kalmasi durumunda tibbi müdahalenin gerekli oldugunu vurgulayan konusmacilar, saglikli beslenmenin yaninda, hareketli bir yasaminda önemine vurgu yaptilar.

Hipertansiyonun birçok hastaligi tetiklediginin altini çizen konusmacilar, hipertansiyonun zamaninda tespiti ve tedavisi ile birçok hastaligin önlenebilecegini dile getirdiler.
Kaynak: İHA