Cumhurbaskani Erdogan'dan Açiklamasi 'Asrin Felaketinin Üstesinden Çanakkale Ruhu Ile Gelecegiz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, 11 ili vuran 49 bin kisinin hayatini kaybettigi deprem afetinin üstesinden Çanakkale Ruhu ile geleceklerini belirterek, "En büyük gücümüz olan seferberlik ruhumuzun zedelenmesine firsat vermeden gece gündüz çalisarak en kisa sürede sehirlerimizi yeniden ayaga kaldiracagiz. Hiçbir insanimizi, hiçbir vatandasimizi çaresiz ve sahipsiz birakmayacagiz. Çanakkale birbirine kenetlenmis bir milletin asamayacagi hiçbir engel, hiçbir badire olmadigini bize göstermistir. Türkiye Devleti ve milleti ile zorluklara gögüs gerecek, küllerinden yeniden dogacak kapasiteye sahiptir. Fitne ve fesat pesinde olanlara kulak asmayalim. Yeter ki birligimize, beraberligimize, kardesligimize halel getirmeyelim. Yeter ki sürekli karamsarlik asilayan seamet tellallarina firsat vermeyelim" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan'dan Açiklamasi 'Asrin Felaketinin Üstesinden Çanakkale Ruhu Ile Gelecegiz'


Sehitler Abidesi’ndeki 18 Mart Sehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108’inci yil dönümü nedeniyle düzenlenen tören saat 14.00’da basladi.

Iki dev ekranin kuruldugu alanda Cumhurbaskanligi Külliyesi’ndeki törenlere de katilan 16 Türk devletini temsil eden üniformali askerler de yer aldi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan helikopterle tören alanina geldi. Törene devlet protokolünün yani sira çok sayida sehit yakini, gazi ve gazi yakinlari katildi.

Tören, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Türkiye Cumhuriyeti Devleti adina çelenk sunumuyla basladi.

Ardindan Milli Savunma Bakani Hulusi Akar ve Vali Ilhami Aktas Atatürk Heykeli’ne çelenk birakti. Tören, saygi durusu, saygi atisi ve Istiklal Marsi esliginde Türk Bayragi’nin göndere çekilmesiyle devam etti.

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108.yildönümü sebebiyle Sehitler Abidesi’nde konusan Cumhurbaskani Erdogan, asrin felaketinin üzerinden birlik beraberlik ile geleceklerini belirtti.

Çanakkale Zaferi’nin tarihi sanli zaferlerle dolu milletin asli kimligini buldugu, üzerine serpilen ölü topragini kaldirdigi tipki bir Anka kusu gibi küllerinden yeniden dogdugu bir dönüm noktasi oldugunu kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, "Tüm yokluk ve imkansizliklara ragmen dönemin en modern ordularini dize getiren milletimiz Çanakkale’de yazdigi destanla istiklal harbimizi zafere ulastiracak inanci ve direnis ruhunu da kusanmistir. Bu yönüyle Çanakkale; Kurtulus Savasi’nin adeta provasi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtulus müjdesidir. Çanakkale’yi milletimizin bu topraklarda var olma için verdigi en zorlu en kutlu mücadelelerden biri olarak görüyoruz. Üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin, 108 sene önce burada yazilan o büyük destani daima gururla hatirliyoruz. Çanakkale bizim için sadece iftihar vesilesi degil, ayni zamanda zorluklar karsisinda bizlere mücadele azmi veren ilham ve güç kaynagidir. 85 milyonun tamaminin Çanakkale’den burada koyun koyuna yatan sehitlerimizden ecdadimizin sergiledigi mücadeleden alacagi çok kiymetli dersler olduguna inaniyorum" dedi.

"Deprem ve sel felaketi ile yüreklerin yandigi bu sancili dönemde Çanakkale Ruhu’na tekrar ihtiyacimiz var" diyen Erdogan sözlerini söyle sürdürdü: "Yaklasik 49 bin kardesimizin hayatini kaybettigi 11 ilimizde ciddi yikima ve aciya yol açan depremin yaralarini ancak bu ruhu dirilterek sarabiliriz. Nasil 108 sene önce omuz omuza vererek imkansizi basardiysak, asrin felaketinin üstesinden de yine dayanismayla yine kardeslikle gelebiliriz. Milletimizin depremin ilk anlarindan itibaren ortaya koydugu birlik ve beraberlik tablosu bu konuda bize güven ve umut asiliyor. Ziyaret ettigimiz sehirlerde insanlarimizin metanetini, sabrini, vakarini ve hayata yeniden tutunma iradesini gördükçe biz de cesaret kazaniyoruz. En büyük gücümüz olan seferberlik ruhumuzun zedelenmesine firsat vermeden gece gündüz çalisarak en kisa sürede sehirlerimizi yeniden ayaga kaldiracagiz. Hiçbir insanimizi, hiçbir vatandasimizi çaresiz ve sahipsiz birakmayacagiz. Çanakkale birbirine kenetlenmis bir milletin asamayacagi hiçbir engel, hiçbir badire olmadigini bize göstermistir. Türkiye Devleti ve milleti ile zorluklara gögüs gerecek, küllerinden yeniden dogacak kapasiteye sahiptir. Fitne ve fesat pesinde olanlara kulak asmayalim. Yeter ki birligimize, beraberligimize, kardesligimize halel getirmeyelim. Yeter ki sürekli karamsarlik asilayan seamet tellallarina firsat vermeyelim. Rabbim ülkemizi her türlü kazadan beladan afetten muhafaza eylesin. Çanakkale Deniz Zaferi’mizin 108.yildönümünü tebrik ediyorum. 18 Mart Sehitler Günü’nde; Anafartalar Komutani ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal basta olmak üzere bütün komutanlarimizi kahraman Mehmetçiklerimizi, sehit ve gazilerimizi rahmetle aniyorum"

Kültür ve Turizm Bakani Ersoy da konustu

Törende konusan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, "Bu asra kavusan yolun ilk taslari ise iste burada, bu kutlu topraklar üzerinde sabir, sebat ve sarsilmaz bir imanla dösenmistir. Çanakkale Muharebeleri sadece bir cephe mücadelesi degil aslen bir varolus ve kimlik mücadelesidir. Çanakkale öylesine hassas bir çizgiydi ki, geçilseydi Türk milleti ruh ve beden olarak bütünüyle tükenecekti. Ancak atalarimiz, en zor sartlar altinda dahi varligina yönelik tehditleri bertaraf etmeye muktedir oldugunu burada bir kez daha dünyaya göstermistir. Isin asli bu aziz millet tükenisi aklina dahi getirmemistir. Bu, karsisindakilerin bir hayali ve dayatmasiydi. Ama binlerce yildir oldugu gibi milletimizin iradesi karsisinda bu dayatma da tarihe gömüldü. Insan iradesinin, inanmislik ve adanmisligin teknolojik ve lojistik üstünlükle çarpisip maglup ettigi bu cografyada, Mehmetçik sadece milletimizin istikbalini degil yeni çagin bütün düzenini degistirmistir. Seyit Onbasi, Yüzbasi Ismail Hakki Bey, Yüzbasi Hafiz Nazmi Bey gibi kahramanlarin direnis ve cesareti Irresistible, Ocean ve Bouvet gibi dönemin en muazzam savas gemilerini burada sulara gömmüstür. Geri kalan savas gemileri ise bir kismi agir olmak üzere ciddi oranda hasar görmüs; yenilmez armada diye tanimlanan bu büyük deniz gücü çok ciddi kayiplar vermistir. Itilaf Devletleri, bogazin sularini kendilerine kapatan bu direnis karsisinda kara savasina yönelmistir. Ancak dünyanin gördügü en kanli, en akil almaz kara savaslarindan birinin yasandigi bu topraklarda, Bigali Mehmet Çavus’tan Hemsire Safiye Elbi’ye kadar yigit kadin ve erkekler isgalcilere bir kez daha ayni cevabi vermislerdir. “Çanakkale Geçilmez” gerçegi buradan dünyaya ilan edilmistir. 108 yil geçti bu essiz tarihin, benzersiz müdafaa ve mücadelenin üstünden. Ve bu topraklarin üzerinde vuku bulan, denizinde cereyan eden olaylarin insanlik ve vicdan, vatan ve bayrak sevgisi, mukaddesata baglilik gibi hususlarda bizlere ögrettigi dersler, miras biraktigi deger ve emanetler 108 yildir anlatilmaya, ögretilmeye, yasatilmaya devam ediyor. Dün Çanakkale’de kazanilan mücadelenin fikri ve manevi ruhu, bugün dünyanin birçok cografyasinda devam eden benzer mücadelelerde özgürlügüne ve kimligine sahip çikan herkese ilham olmayi sürdürüyor. Zira Çanakkale Muharebeleri hakli olanin güçlü oldugunun ispat edildigi; inancin imkâni galebe çaldigi yerdir" diye konustu.

Türk Silahli Kuvvetleri adina 2. Kolordu Komutani Tümgeneral Rasim Yaldiz tarafindan günün anlam ve önemine binaen gerçeklestirilen konusmada, "Kutsal vatan topraklarinin bölünmez bütünlügü ve milletimizin bagimsizligi ugruna canlarini feda eden, isimlerini kalbimize yazdigimiz aziz sehitlerimizi rahmet ve minnetle aniyoruz.

Çanakkale; sanli tarihimizde bütün görkemiyle yerini alan ve tüm dünyaya karsi azmin, cesaretin ve fedakarligin sayisiz örneklerinin sergilendigi, vatanin bütünlügü ve bagimsizligi söz konusu oldugunda, Türk milletinin vatani için hangi zorluklara gögüs gerebileceginin en güzel örnegidir. Ülkemizin bugün ulastigi seviye basta Çanakkale ve Kurtulus Savasi olmak üzere Kore’de, Kibris’ta, teröristle mücadelede, yurt disinda icra edilen harekatlarda hayatlarini kaybeden aziz sehitlerimizin eseridir. Üzerinde yasadigimiz topragi vatan yapan bayragimiza rengini kanlariyla veren kahraman sehitlerimiz! Ülkemizin birligine göz diken düsmanlarimizin ve terör örgütlerinin kutsal vatan topraklarina yönelik tüm tehditleri, dün oldugu gibi bugünde Türk milleti ve onun bagrindan çikmis Türk Silahli Kuvvetleri tarafindan kararlilikla bertaraf edilecektir. Sizlere söz veriyoruz ki; Çanakkkale’ler sonsuza dek geçilmeyecek, gök kubbeden ay yildizli al bayrak hiç inmeyecek, dünya var oldukça bu topraklar Türk yurdu olmaya devam edecek, Çanakkale ruhumuzda var olacaktir. Bu duygu ve düsüncelerle Basta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman silah arkadaslarina Türk ulusunun birlik ve beraberligi için canlarini feda etmekten çekinmeyen aziz sehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, kahraman gazilerimizi minnet ve sükranla aniyoruz. Ruhunuz sad olsun" dedi.

Yapilan konusmalarin ardindan sehitler için Kur’an-i Kerim Tilaveti okunup, dualar edildi. Sehitlik Defteri imzalandiktan sonra da temsili sehit mezarliklarina karanfil birakildi.

Sehitler Abidesindeki törenin ardindan, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve beraberindeki protokol üyeleri, Sedüülbahir Kalesi’nin açilisi için Seddülbahir Köyüne geçti.
Kaynak: İHA