Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Diplomatik Iliskilerimizi En Üst Düzeye Çikarmak Istiyoruz'
Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Kahire’de Misirli mevkidasi Sameh Shoukry ile düzenledigi basin toplantisinda, "Diplomatik iliskilerimizi en üst düzeye çikarmak istiyoruz" dedi. Çavusoglu, "Iliskilerimizde bir kopukluk oldu. Bundan alacagimiz dersler de var. Ama ne olursa olsun bu baglarimizi bir daha koparmamak için de her iki taraf olarak üzerimize düseni yapacagiz” dedi.

“Bundan sonraki süreçte daha yakin is birligi içinde çalisacagiz”
Çavusoglu, “Tabii kardesim Sameh’in de söyledigi gibi Misir’la tarihi baglarimiz var. Ortak kültürümüz var. Kardeslik baglarimizi yeniden güçlendirmek için liderlerimiz bir irade ortaya koydular. Cumhurbaskanimiz Erdogan’la Cumhurbaskani Sisi’nin Doha’daki görüsmesinden sonra bundan sonra iliskilerimizi gelistirme konusunda ve iki Cumhurbaskaninin tekrar bir araya gelme konusu gelmesi konusunda bizleri görevlendirdiler. Biz zaten kardesim Sameh Shoukry ile beraber bu asamaya gelmeden önce de gerek New York’ta gerek Islamabad’ta gerek diger platformlarda bir araya gelerek iliskilerimizi nasil normallestirebilecegimizi konusuyorduk. Simdi somut adimlar atiyor olmaktan en çok herhalde ikimiz memnunuz ve bundan sonraki süreçte de daha yakin is birligi içinde çalisacagiz. Misir, Dogu Akdeniz için önemli bir ülkedir. Sadece Dogu Akdeniz için degil, Arap dünyasi için önemli bir ülkedir. Bunu her zaman söylüyoruz. Sadece iliskilerimiz normallestigi için söylemiyoruz. Iliskilerimizin tamamen koptugu yillarda bile bunu özellikle vurguluyorduk. Filistin için önemli bir ülkedir. Artik Afrika kitasi için önemlidir. Hepimiz için önemli bir ülkedir ve Misir’in önemli bir rolü vardir. Su anda özellikle Filistin konusunda Misir’in oynadigi rolü de takdirle karsiladigimizi bir kere daha söylemek isterim” diye konustu.
“Baglarimizi bir daha koparmamak için de her iki taraf olarak üzerimize düseni yapacagiz”
Çavusoglu, “Dolayisiyla biz Misir’la ikili iliskilerimizi, iliskilerimizi gelistirirken sadece ikili her iki ülkenin yararina neler yapilabiliri konusmuyoruz. Bunun ötesinde iliskilerimizin normallesmesinin önemi var. Bölgenin istikrari için, ekonomik kalkinmasi için, var olan sorunlarin çözümünde oynanacak rol için ikili iliskilerin gelistirilmesinin önemini hepimiz biliyoruz. Bölgemizin huzura ihtiyaci var. Dolayisiyla huzur ve bekasi için bölgemizin birlikte çalismamiz lazim. Evet iliskilerimizde bir kopukluk oldu. Sanirim bundan alacagimiz dersler de var. Bundan sonraki süreçte görüs ayriliklarimiz da olacaktir elbette. Olabilir. Bu dogaldir. Kardesler arasinda da olur. Ama ne olursa olsun bu baglarimizi bir daha koparmamak için de her iki taraf olarak üzerimize düseni yapacagiz” ifadelerini kullandi.
“Aslinda birçok konuda Misir’la çok fazla görüs ayriligimizin olmadigini gördük”
Görüsmelerde iki ülke arasinda yeni dönemde atilacak adimlara degindiklerini belirten Çavusoglu, “Iliskilerimizi nasil gelistirebiliriz. Istisarelerimizi arttirmamiz gerekiyor. Istisare olmazsa hiç görüs ayriligi olmasa bile görüs ayriligi içinde olmusuz gibi bir tablo ortaya çikiyor. Bugün gerek bas basa görüsmemizde gerekse heyetlerimiz arasinda yaptigimiz görüsmede aslinda birçok konuda Misir’la çok fazla görüs ayriligimizin olmadigini gördük. Ama bu diyalog eksikliginden kaynaklanan yanlis anlasmalari anlasilmalari giderecegiz. Iliskilerimizi, is birligimizi bölgesel konularda da insallah daha da gelistirecegiz. Bugün bölgesel konulari da degerlendirdik elbette. Gerek Libya’daki durum gerekse Suriye, Irak, Iran, Suudi Arabistan yakinlasmasi. Ayni sekilde siniri asan sular konusunu degerlendirip, bu konularda farkli tecrübelerimiz var. Somali’deki durumu degerlendirdik. Tüm bu alanlarda daha yakin is birligi içinde olmamiz lazim” seklinde konustu.
“Var olan mekanizmalarimizi yeniden canlandiracagiz”
Çavusoglu, “Ama diger taraftan ikili iliskileri de her alanda gelistirmemiz lazim. Parlamentolar arasindaki iliskileri gelistirmemiz lazim. Diger taraftan ekonomi, ticaret, ulastirma gibi alanlarda atacagimiz adimlar var. Ikili ticaret hacmimizin sürekli artiyor olmasindan memnuniyet duyuyoruz. Her iki tarafin da yararina. Misir’daki Türk firmalarinin yatirimlarinin 2 milyar dolara ulastigini ve bunun da yaklasik 100 bin civarinda istihdam sagladigini memnuniyetle görüyoruz. Biz firmalarimizi daha fazla yatirim için tesvik edecegiz. Daha fazla yatirim, daha fazla istihdam, bu her iki ülke için de kazan kazan anlayisiyla bizim tesvik etmemiz gereken bir konu. Diger taraftan özellikle üçüncü ülkelerde de gerek TIKA ve Misir’daki ortagi, ismini hatirlayamadim su anda ajansin. Ama diger kurumlarimiz arasinda da üçüncü ülkelerle de is birligi olmasi gerekiyor. Ayni sekilde insaat firmalarimizin is birligini tesvik edecegiz. Var olan mekanizmalarimizi yeniden canlandiracagiz. Karma ekonomik komisyonu kurabiliriz. Is forumlari düzenlememiz lazim. Is konseyi mekanizmamiz var. Yeniden canlandirmamiz gerekiyor. Is insanlarini bir araya getirmemiz gerekiyor. Misir’in en çok ihracat yaptigi ülke Türkiye’dir. Bundan da biz memnuniyet duyuyoruz. Diger taraftan ihracatimizi arttirmak için de önemli bir potansiyelimiz var. LNG alaninda da yine Misir’in her ne kadar spot piyasadan olsa da yaklasik 2.2 milyar dolarlik LNG’yi aliyoruz ve Misir’dan en çok LNG alan ülke de Türkiye. Türkiye enerji kaynaklari olmadigi halde bir hap oldu. Sadece transit bir ülke degil. Bu konuda da is birligimizi daha da gelistirmemiz lazim” dedi.
“Yaklasik 9 yillik da bir bosluk var. Bu arayi açigi kapatmak için her zamankinden daha fazla çalismamiz lazim”
Misir ile Türkiye’nin tarihi baglarin oldugunu vurgulayan Çavusoglu, “Akrabalik baglarimiz var. Insanlarimizin, kardes vatandaslarimizin arasindaki diyalogu daha da gelistirmemiz lazim. Bunun en iyi yöntemi turizm, turizmi tesvik etmek. Geçen sene rekor sayida Misir’dan Türkiye’ye turist geldi. Türkiye’den Misir’a gelen turist sayisi da artiyor. Türk Hava Yollari ilave uçus talebinde bulundu. Bunlar da karsilaniyor. Çok çok tesekkür ediyoruz. Dolayisiyla beseri alanda da iliskilerimiz insallah gelistirecegiz. Ulastirmayla ilgili hatlari tekrar açmamizda fayda var. Yunus Emre Kültür Merkezi Iskenderiye’de tekrar subesini açmak istiyor. Sonuçta çok potansiyel var. Ama yaklasik 9 yillik da bir bosluk var. Bu boslugu doldurmak için, bu arayi açigi kapatmak için bizim her zamankinden daha fazla çalismamiz lazim. Daha yogun çalismamiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.
“Büyükelçilerin yeniden atanmasiyla ilgili ne yapabilecegimizi görüstük”
Çavusoglu, “Bugün çok açik, samimi görüsmeler gerçeklestirdik. Ben bundan çok memnuniyet duydum. O yüzden bu samimiyeti için kardesim Sameh Shoukry’e de tesekkür ediyorum. Gerek ikili düzeyde gerekse bölgesel konularda is birligimizi ve yine iliskilerimizi gelistirmek için yogun çalismaya devam edecegiz. Bir kere daha misafirperverliginiz için ve çok verimli görüsmeler için çok tesekkür ediyoruz. Kardesim Sameh Shoukry büyükelçilerin yeniden atanmasiyla ilgili ne yapabilecegimizi görüstügümüzü söyledi.
Önümüzdeki süreçte hangi adimlari ne zaman atacagimizi da kendi aramizda degerlendirme firsatimiz oldu. Eminim en kisa sürede diplomatik iliskilerimizde en üst düzeye çevirme çikarma imkanimiz da olacaktir” diye konustu.
“Diplomatik iliskilerimizi en üst düzeye çikarmak istiyoruz”
Çavusoglu, “Aslinda konusmalarimizda hem kardesim Sameh Shoukry hem de ben de iliskilerimizi daha da gelistirmek için hangi adimlari atabilecegimizi söyledik. Hangi alanlara önem verdigimizi de aslinda vurgulamis olduk. Ama burada vurgulamadigim bazi konular da oldu. Onlara da deginmek isterim. Evet enerji alaninda is birligimizi gelistirmek istiyoruz. Somut adimlar atmak istiyoruz. Ticareti arttirmak için. Ulastirma konularinda ve bazi kopukluklar oldu. Bunlari tekrar canlandirmak istiyoruz. Diplomatik iliskilerimizi en üst düzeye çikarmak istiyoruz. Diger taraftan bölgesel konularda istisarelerimizi yeniden baslatmak istiyoruz. Hem siyasi konularda ikili düzeyde hem de bölgesel konularda istisarelerimizi canlandirmak istiyoruz. Askeri alanda da geçmiste oldugu gibi aslinda diplomatik iliskilerimizin soguk oldugu yillarda da gayet düzenli iliskiler vardi. Ama canlandirilmasi gereken konular da var. Mesela bizim Milli Savunma Bakanligimiz, Genelkurmay Baskanligimiz Misir’i 3 tane Türkiye’de de düzenlenecek tatbikata davet ettiler, askeri tatbikatlara. Dolayisiyla bu alanlarda da ortak çalismalarimizi daha da yogunlastirmamiz lazim” dedi.
Ekonomiden enerjiye siyasetten egitime kadar her alanda atilmasi gereken adimlar oldugunu kaydeden Çavusoglu, “Bunu da kendi aramizda bugün degerlendirdik. En kisa sürede bunun takibi olarak bir sonraki bulusmamiza kadar arkadaslarimiz çalisacaklar ve bizler de bunu tekrar gözden geçirmis olacagiz. Burada en önemli olan sey tabii her iki tarafta da var olan güçlü siyasi irade ve kararlilik. Bu olduktan sonra adimlar ardi ardina gelir ve bu konuda biz iki taraf olarak da kardesim Sameh Shoukry adina da söyleyebilirim rahatlikla, ciddi bir kararliliga sahibiz” ifadelerini kullandi.
“Filistin’de, Mescid-i Aksa’da, Kudüs’te gerginlik olmamasi için üzerimize düseni yapmaya devam edecegiz”
Çavusoglu, “Degerli kardesim Sameh görüstügümüz konulara genel anlamda degindiler. Özellikle Filistin konusuna da degindik ve Ramazan yaklasiyor ve yine Israil’le Hamursuzlar Bayramiyla ayni zamana denk geliyor. Dolayisiyla Ramazan ayinda Filistin’de, Mescid-i Aksa’da, Kudüs’te gerginlik olmamasi için üzerimize düseni yapmaya devam edecegiz. Konusmamda da söyledigim gibi bu anlamda Misir’in oynadigi rolü de hem takdir ediyoruz hem de güçlü bir sekilde destekliyoruz. Ayni sekilde Ürdün’ün çabalarina da destek veriyoruz. Israil’e de gerekli mesajlari veriyoruz, hatirlatiyoruz. Bizzat Sayin Cumhurbaskanimiz Cumhurbaskani Herzog’a her sokaga bu mesajlari iletmislerdir. Yine Israil Disisleri Bakani depremden sonra Türkiye’yi ziyaret ettigi zaman hem ikili görüsmemizde ben vurguladim hem de Sayin Cumhurbaskanimiz kendileri kabul ettikleri zaman bu konunun hassasiyetini, önemini hatirlatmis oldular” dedi.
“Türkiye olarak savasin bir an önce sona ermesi için çabalarimizi sürdürüyoruz”
Çavusoglu, “Diger taraftan devam eden Ukrayna Savasi’nin etkileri ortada. Misir’a olan etkilerini de biz biliyoruz özellikle tahil konusunda. Son çabalar, son gelismeler hakkinda bilgi verdim bugünkü toplantimizda. Türkiye olarak savasin bir an önce sona ermesi için çabalarimizi sürdürüyoruz. Ama maalesef 1 yili geçti ve savas halen devam ediyor. Savasin etkilerini, ülkelerimize olan etkilerini olan etkilerini azaltmak için de çabalarimiz devam ediyor. Bir taraftan esir takasi, diger taraftan Zaporijya Nükleer Santraliyle ilgili görüsmelere ev sahipligi yaparken özellikle tahil anlasmasinin uzatilmasi konusunda BM ile birlikte yogun bir çaba içindeyiz. Rusya 2 aylik bir süre için uzatilabilecegini söyledi.
Aslinda bugün, bir önceki anlasmanin son günü. Bu iki aydan sonra da bunun devam etmesi konusunda çabalarimizi sürdürecegiz. Afrika’yi da konustuk. Yani basimizdaki diger gelismeleri de degerlendirdik. Biraz önce zaten bahsetmistim. Irak’taki gelismeler, Suriye’deki son normallesme ya da diyalog çabalari, Suriye’deki durum, terörizm, terörizmle mücadele ayirt etmeksizin tüm terör örgütleriyle mücadelenin önemi konusunda da hemfikiriz. Çünkü hepimize tehdit olusturuyorlar. Sonuçta birçok bölgesel konuyu samimi bir ortamda degerlendirin imkanimiz oldu” ifadelerini kullandi.
“Cumhurbaskanlarimizin tekrar bir araya gelmesi için çabalarimizi sürdürüyoruz”
Çavusoglu, “Doha’daki görüsmede kardesim Sameh Shoukry yoktu ama ben de oradaydim. O gün Cumhurbaskanlarimiz kendilerinin tekrar bir araya gelmesi için bizlerden bir araya gelip bunun hazirligini yapmamizi istemislerdi. O gündür bu gündür biz de çabalarimizi sürdürüyoruz. Bir taraftan istihbaratlar arasinda özellikle güvenlikle ilgili, diger konularla ilgili diyalog da devam ediyor. Bölgesel konulari da kendi aralarinda görüsüyorlar. Bugün biz bir araya geldik. Kardesim Sameh Shoukry’yi en kisa süre içinde ülkemizde agirlamak istedigimi kendilerine söyledim. Davetimi ilettim. Tabi Sayin Cumhurbaskanimizin bir araya gelmesi, talimatlari da o yöndeydi, gelmesi için biz gerekli hazirliklari yapacagiz. Su anda Türkiye’de biliyorsunuz seçim süreci baslamis durumda. Belki seçimden hemen sonra insallah Sayin Cumhurbaskanimiz ile Cumhurbaskani Sisi bir araya geleceklerdir. Onun zamanlamasini kendileri karar verir. Ama hazirligini yapmak da bize düser. Sadece büyükelçileri atama konusunda degil. O 9 yillik açigi kapatmak için bizim her alanda hem hizli davranmamiz gerekiyor hem de yakin çalismamiz gerekiyor. Bunu nasil yapabilecegimizi de zaten bugünkü görüsmemizde degerlendirdik” dedi.
Kaynak: İHA
Bu haber İHA API servisleriyle otomatik olarak yayınlanmıştır. Bu habere herhangi bir editöryal müdahale yapılmamıştır.
GÜNÜN ÇOK İZLENEN VİDEOLARI