KZO Baskani Mehmet Bayram Açiklamasi 'Toprak Analizi Ile Gübre Maliyetlerini Düsürebilirsiniz'

Karaman Ziraat Odasi (KZO) Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Bayram, gübre maliyetlerini düsürmenin toprak analizi yaptirmaktan geçtigini söyledi.

KZO Baskani Mehmet Bayram Açiklamasi 'Toprak Analizi Ile Gübre Maliyetlerini Düsürebilirsiniz'
Gereksiz gübre kullanimi konusunda çiftçilere uyarilarda bulunan Ziraat Odasi Baskani Mehmet Bayram, “Bitkiye dogru zamanda, dogru besin takviyesini yapmak karli bir üretim için zorunludur. Ancak bunun için öncelikle ürünün yetistigi topragin özelliklerinin bilinmesi gerekli. Bitkiyi yasama baglayan ve beslenme rejimi için temel olusturan topragi tanimak, dogru gübreleme için öncelikli görevdir. Bitkinin ihtiyaç duydugu besin maddelerinin yaninda toprakta mevcut olan besin elementlerinin de belirlenmesi sarttir. Yetersiz beslenen bitkiden tam olarak istenen verim alinamiyor. Diger taraftan asiri gübreleme ise hem yüksek maliyet hem de topragin ve dogal kaynaklarin kirlenmesi anlamina geliyor. Toprak analizi bu noktada üreticinin imdadina kosuyor. Besin maddesi içerigi belirlenen alanlarda yetistirilecek ürünün besin istekleri de göz önüne alinarak en dogru gübreleme programi olusturulabiliyor“ dedi.

Bayram, toprak analizi sayesinde üreticilerin gereksiz gübrelemeden kaçinmis oluyor ve ekonomik anlamda karli bir üretimin kapilarinin açilmasi mümkün oluyor diyerek, “Toprakta az bulunan besin elementleri de belirlendiginden bitkiye dogru zamanda ve dogru sekilde yapilan gübreleme ile bu eksiklik gideriliyor. Sonuç olarak özetle verimli bir ürün elde etmek ve gübre maliyetlerini en aza indirmek istiyorsaniz odamiz bünyesinde bulunan Toprak Analiz Laboratuvarimizla irtibata geçebilirsiniz. Odamiz bünyesinde bulunan laboratuvarda analiz yaptirarak topraginiza ve ürününüze uygun bir gübreleme programi alabilirsiniz" diye konustu.

Kaynak: İHA