Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Finlandiya'nin NATO Üyelik Süreci Basliyor'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Ülkemizin güvenlik kaygilarini gidermek yolunda gösterdigi hassasiyet ve kaydedilen mesafeye binaen Finlandiya’nin NATO’ya katilim protokolünün Meclis’imizdeki onay sürecini baslatmaya karar verdik" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Finlandiya'nin NATO Üyelik Süreci Basliyor'


Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Finlandiya Cumhurbaskani Sauli Niinistö ile ortak basin toplantisi düzenledi.

Türkiye ve Finlandiya’nin tarihi olarak iyi iliskiler içinde bulunan iki ülke oldugunu ifade eden Erdogan, Finlandiya’nin deprem felaketi karsisinda uzattigi yardim elinin iki ülke arasindaki dostlugu pekistirdigini ifade etti.

Finlandiya hükümeti ile halkinin dayanisma için gönderdigi yardimlar için tesekkür eden Erdogan, "Türkiye, Finlandiya münasebetlerini gelistirme yönündeki ortak irademizi teyit ettik. Önümüzdeki dönemde atacagimiz adimlari ele aldik. Geçen yil ikili ticaret hacmimiz 2 milyar dolari geride birakti. Ilk etapta ortak hedefimiz 3 milyar dolar, ardindan 5 milyar dolara ulasmak. Müsterek hedeflerimizi artirarak bu hedeflere ulasmakta kararliyiz" açiklamasini yapti. Finlandiya ile yatirimlar, savunma sanayi ve turizm alanlari basta olmak üzere ekonomik ve ticari iliskilerin çesitlendirilmesi konusunda kararli olduklarini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan görüsmelerde ikili münasebetlerin yani sira Türkiye- AB iliskileri dahil güncel, bölgesel, küresel meseleleri ele aldiklarini bildirdi.

Finlandiya’nin Türkiye’nin AB üyeligi destegini güçlü sekilde devam ettirmesinin önemli oldugunu ifade eden Erdogan, "Kiymetli dostumla Rusya-Ukrayna savasi baglamindaki gelismeler hakkinda görüs teatisinde bulunduk. Akan kanin durdurulmasi ve savasin diplomatik yollarla sona erdirilmesi yönündeki çalismalarimizi Sayin Niinistö’ya anlattim. Türkiye ile BM öncülügünde taraflarca akdedilen ve küresel gida güvenligi bakimindan hayati önemi haiz Karadeniz tahil anlasmasinin etkin sekilde uygulanmasina dair gözlemlerimi, tespitlerimi aktardim" dedi.

Türkiye’nin binlerce vatandasini teröre kurban vermis bir ülke oldugunu dile getiren Erdogan, "Dünyanin en eli kanli yapilariyla es zamanli mücadele ediyoruz. DEAS’i sahada hezimete ugratan tek NATO ülkesi biziz. Bölgemizin geleceginde hiçbir terör örgütüne yer olmadigina inaniyoruz. Adi, iddiasi ve arkasindaki hesaplar ne olursa olsun; ülkemizin bekasina, milletimizin canina kasteden örgütlerin kökünü kazimakta kararliyiz. Bu meseledeki hassasiyetimizi ve kararliligimizi her firsatta ve zeminde açikça ifade ediyoruz" diye konustu.



NATO’nun genisleme sürecini bu gerçekler çerçevesinde degerlendirdiklerini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, "Finlandiya’nin NATO’ya üyelik basvurusu görüsmemizde önemli yer tuttu. Türkiye NATO’nun açik kapi politikasinin güçlü savunuculari arasinda yer aliyor" dedi.

Finlandiya ve Isveç’in NATO’ya katilim müzakerelerinin baslatilmasina Madrid NATO Zirvesi’nde onay verildigini söyleyen Erdogan, “Es zamanli olarak 3’lü muhtirayi imzalamak suretiyle Türkiye’nin hakli güvenlik kaygilarinin giderilmesi gerektigini kayit altina almistik. Geride biraktigimiz süre zarfinda Finlandiya’nin 3’lü muhtira taahhütlerini yerine getirmek için samimi ve somut adimlar attigini gördük. Ülkemizin güvenlik kaygilarini gidermek yolunda gösterdigi hassasiyet ve kaydedilen mesafeye binaen Finlandiya’nin NATO’ya katilim protokolünün Meclis’imizdeki onay sürecini baslatmaya karar verdik. Bu kararimizin hayirli olmasini diliyorum. Finlandiya’nin üyeligi ile daha da güçlenerek NATO bu sayede küresel güvenlik ve istikrarin muhafazasinda önemli rol oynayacaktir" degerlendirmesini yapti.

Onay sürecinin tamamlanmasiyla birlikte Finlandiya ile iliskilerimizin, NATO Müttefikligi zemininde tahkim edilmis olacagini vurgulayan Erdogan, "Isveç ile olan görüsmelerimizi ise Ittifak prensipleri ve bizim terörle mücadeleye yaklasimlarimiz temelinde sürdürecegiz. Ülkemizin sürecin ilerletilmesi hususundaki ilkelerinin ve iyi niyetinin daha net görüldügü kanaatindeyim. Bu konuda sürecin nasil ilerleyecegi Isveç’in atacagi somut adimlarla dogrudan baglantili olacaktir. Bizim Isveç’e farkli bir yaklasimimiz yok ama Isveç teröristlere kucak açti. 120 civarinda terörist listesi verdik ve bu teröristleri bize verin dedik. Tabi Sayin Basbakan iyi bir insan ama bu teröristleri bize vermediler. Bu teröristleri bize vermeyince bizim de Isveç’e olumlu yaklasmamiz mümkün degil. Finlandiya’da bu tür eylemler olmadigi için Finlandiya’yi Isveç’ten ayirmak durumunda kaldik. Finlandiya’ya olumlu yaklasimimizi bugün attigimiz imza ile gösterdik. Bundan sonrasi komisyondan da genel kurula gidecek. Temennim seçim öncesi geçmesi. Ülkelerimiz için hayirli olsun" dedi.



Türkiye’nin NATO’nun genislemesine yönelik olumsuz bir yaklasimi olmadigina dikkat çeken Erdogan, "Türkiye’nin terörle mücadelede kirmizi çizgisi var. Terörle mücadelede Türkiye’ye yönelik atilan olumsuz adimlari gördügümüz sürece nereden gelirse gelsin her türlü tavri almaya haziriz. NATO gibi bir kurulus terörle mücadelede Türkiye’yi yalniz birakirsa biz de Türkiye olarak bu tür ülkelere onay vermeyiz" açiklamasini yapti.
Kaynak: İHA