Cumhuriyet'in 100'Üncü Yilina Hazirlanan Sehitler Abidesinde 18 Mart Tören Hazirliklari Devam Ediyor

Çanakkale Savaslari’nin yasandigi, Tarihi Gelibolu Yarimadasi’ndaki Sehitler Abidesi’nde Cumhuriyet’in 100’üncü yili için devam eden alt ve üst yapi düzenlenmeleri tamamlandi. Sehitler Abidesi’nde Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108’nci yili ve 18 Mart Sehitleri Anma Günü törenleri için hazirliklar devam ediyor. Kahraman Mehmetçigin 108 yil önce dünyanin en güçlü donanmalarina geçit vermeyerek yazdigi ’Çanakkale Geçilmez’ Destani’nin 108 yillik hakli gururu, Çanakkale’de bir kez daha yasanacak.

Cumhuriyet'in 100'Üncü Yilina Hazirlanan Sehitler Abidesinde 18 Mart Tören Hazirliklari Devam Ediyor


Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanliginca, Çanakkale Savaslari’nin yasandigi, Tarihi Gelibolu Yarimadasi’nda Sehitler Abidesi Cumhuriyet’in 100’üncü yilina hazir hale getirildi.

Hisarlik Tepe’de yer alan yaklasik 42 metre yüksekligindeki Çanakkale Sehitler Abidesi’nde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulusunun 100’üncü yil dönümü dolayisiyla baslatilan bakim, onarim ve yenileme çalismalari tamamlandi. Sehitler Abidesi, 18 Mart’taki törenlerde yeni bir tema olan ‘Kurtulusa Giden Yol’ ile konuklarini agirlayacak. Ziyaretçiler, Anit Rölyef’ten Sehitler Abidesi’ne bu yoldan ulasacak. Çalismalar çerçevesinde Sehitler Abidesi’nin çevresine Türk bayragini simgeleyen kirmizi ve beyaz renkte 7 bin sakayik, 2 bin gül ve bin 500 taflan dikildi. Süs bitkisi ve agaçlarla alanin güzellestirilmesi çalismalarinda binlerce lale, sümbül, servi, erguvan, manolya, ladin, ardiç, porsuk, lavanta, lavantin, gaura, kamelya ve açelya da dikildi. Sehitler Abidesi ve Morto Koyu’ndaki helikopter pistlerinin etrafinda inis ve kalkislarda tehlikeleri önlemek için örtü temizligi, Abide’ye ulasan alternatif yollarda da yol kenari temizligi gerçeklestirildi.



Tören hazirliklari devam ediyor

Sehitler Abidesi’nde Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108’nci yili ve 18 Mart Sehitleri Anma Günü törenleri için hazirliklari devam ediyor. Bölgede peyzaj düzenlemelerinde son kontroller yapilip gerekli görülen yerlerde yesillendirme ve çiçeklendirme çalismasi gerçeklestirilerek tören alanlari hazir hale getirilecek. Sehitler Abidesi’nde gerçeklestirilecek törenler için yaklasik bin kisi kapasiteli portatif tribün çalismalari ve sahne kurulumlari devam ediyor. Kahraman Mehmetçigin 108 yil önce dünyanin en güçlü donanmalarina geçit vermeyerek yazdigi ’Çanakkale Geçilmez’ Destani’nin 108 yillik hakli gururu, Çanakkale’de bir kez daha yasanacak.

Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, Sehitler Abidesi’nin Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108’nci yili ve 18 Mart Sehitleri Anma Günü törenlerine hazir hale getirildigini belirterek, “18 Mart törenlerimiz için son hazirliklarimizi yapiyoruz ve bütün hazirliklarimi tamamladik. O büyük güne, o büyük zafer gününe Tarihi Alan Baskanligi olarak haziriz. Tabii ki bu yil 18 Mart’in daha farkli bir anlami olacak. Bu yil 2023 yili Cumhuriyetimizin 100’üncü Yildönümü, sunu çok iyi biliyoruz ki Cumhuriyetimize giden yollarin baslangici Çanakkale’de ortaya çikmistir ve Cumhuriyetimize giden yollar Kurtulus Savasimiza giden yollar Çanakkale’de baslamistir. Dolayisiyla Cumhuriyeti’mizin temelleri Çanakkale’de atilmistir. O yüzden bu yilki törenleri daha önemli ayri bir heyecanla kutlayacagiz. Tarihi Alan Baskanligi olarak bu yil tören alanimizda çok önemli çalismalar yaptik. Yillar içerisinde gerek cografi sartllar, gerek iklim sartlarindan dolayi bazi yipranmalar vardi. Bütün buradaki mekanlari elden geçirdik. Büyük ve titizlikle bir hassasiyetle elden geçirdik ve tören alanina Sehitler Abidemiz basta olmak üzere gerçekten daha güzel hale geldi. Burada yapmis oldugumuz degisikliklerle gelen ziyaretimiz Çanakkale Ruhunu daha iyi hissetme, daha farkli yönlerden bakabilme tabi rica etse zaman içerisinde tarihi bir yolculuk yapma imkanina sahip olacaklar. Çanakkale Ruhu insallah bu topraklarda ebediyen var olacak. 18 Mart 2023 günü yine devlet, millet hepimiz Çanakkale’de bulusup o güzel törenleri, o büyük törenleri Cumhuriyetimizin 100’üncü yilinda daha önemli ve anlamli bir sekilde kutlayacagiz” dedi.

Kaynak: İHA