Cumhuriyet'in 100'Üncü Yilina Hazirlanan Seddülbahir Kalesi, 18 Mart'ta Ziyarete Açilacak

Çanakkale Bogazi’ni geçmek isteyen itilaf devletlerinin 3 Kasim 1914’te ilk bombaladigi yer olan Tarihi Gelibolu Yarimadasi’ndaki ilk sehitlerin verildigi Seddülbahir Kalesi’nde 1 asir sonra ayaga kaldirmak için baslatilan restorasyon ve çevre düzenlemesi çalismalari tamamlandi. Seddülbahir Kalesi’nin Cumhuriyetin 100’üncü yilinda Çanakkale Deniz Zaferi’nin kutlanacagi 18 Mart’ta Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan ziyarete açilmasi planlaniyor.

Cumhuriyet'in 100'Üncü Yilina Hazirlanan Seddülbahir Kalesi, 18 Mart'ta Ziyarete Açilacak
IV. Mehmet’in annesi Hadice Turhan Sultan tarafindan yaptirilan kale, 17. yüzyil kalesidir. Tarihin en kanli savaslari arasinda yer alan ve Mehmetçigin kahramanligi sayesinde ’Çanakkale Geçilmez’ destaninin yazildigi Çanakkale Savaslari’nda, Gelibolu Yarimadasi’ndaki Seddülbahir Kalesi, bogazin güvenliginde çok önemli rol oynadi. 108 yil önce ’yedi düvel’e karsi Mehmetçik ile beraber karsi koyan kale, isabet eden top atislariyla gazi oldu.

Çanakkale Bogazi’ni geçmek isteyen itilaf devletlerinin gemilerinden atilan top mermileri ile büyük hasar alan Tarihi Gelibolu Yarimadasi’ndaki Seddülbahir Kalesi, aradan geçen bir asirlik zaman diliminde doga sartlari nedeniyle zarar gördü. Harap haldeki kaleyi ayaga kaldirip, açik hava müzesi haline getirmek için Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanliginca 2015 yilinda baslatilan restorasyon ve çevre düzenlemesi çalismalari tamamlandi. Seddülbahir Kalesi Müzesi ziyarete açildiginda, ziyaretçiler kalenin 17. yüzyildan bugüne kadarki tarihi hakkinda bilgilendirilecek. Çanakkale Savaslari’nin ilk sehitlerinin yer aldigi kabristani ziyaret edip, 1915 Çanakkale Savaslari’nin bu kalede yasanan kisimlarini, o dönemin savas malzemelerini, belgelerini inceleyebilecek. Müze uygulamalari; teshir tanzim, ek yapilar, elektromekanik, aydinlatma, altyapi ve peyzaj islerinin sonunda açik hava müzesine dönüsecek olacak Seddülbahir Kalesi’nin Cumhuriyetin 100’üncü yilinda Çanakkale Deniz Zaferi’nin kutlanacagi 18 Mart’ta Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan ziyarete açilmasi planlaniyor.

"Çanakkale Tarihi Alani dünyanin en çok ziyaret edilen açik hava müzesi haline gelecek"

Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, "Çanakkale Tarihi Alandaki Gazi mekanlardan birisi olan bogazin muhafizlarindan birisi olan o tarihi kale Seddülbahir Kalesi uzun ve çok özenli bir restorasyon çalismasinin sonucunda açilacak hale geldi. Insallah bu çok önemli restorasyonun, bu çok önemli mekan tarihi mekan 18 Mart günü Sayin Cumhurbaskanimizin da tesrifleriyle hizmete açilacak. Bu Seddülbahir Kalesi bu gazi mekan, bu tarihi mekan çok ayri bir öneme sahip, özellikle uzun yillar tarih boyunca Çanakkale Bogazi’na muhafizlik yapmis olmasi, Çanakkale Savaslari sirasinda gazi bir mekan olmasi, büyük fedakarliklara kahramanliklara sahne olup, sahitlik etmis olmasi, o büyük kahramanlarin Mehmetçiklerimizin, Mustafa Kemal’imizin ayak izleri barindiriyor olmasa, ayrica bir hanimefendi, bir kadin sultan tarafindan da yapilmis olmasi Seddülbahir Kalesi’ni daha ayri bir önemli hale getirdi. Gerçekten Seddülbahir Kalesi tam Çanakkale Bogazi’nin girisinde ilk sehitleri verdigimiz büyük mücadelelere sahne olmus, önemli tarihi olaylar sahitlik yapmis bir gazi mekandir. Çok özel bir restorasyon oldu, inaniyorum ki bu önemli açilistan sonra da tüm Türkiye’de ve dünyada özel bir merak uyandiracak ve burasi gelen ziyaretçilerle dolup tasacak. Biz Tarihi Alan Baskanligi olarak bütün gazi mekanlarimizi, tarihin emanetler olani tarihi mekanlari elden geçirip, ayaga kaldirip ziyarete açik hale getiriyoruz ve çok yakin bir zaman içerisinde insallah Çanakkale Tarihi Alani dünyanin en çok ziyaret edilen açik hava müzesi haline gelecek" dedi.



Seddülbahir Kalesi

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bagli Seddülbahir köyünde yer alan, 1. derece arkeolojik-askeri-harp tarihi-kentsel sit alaninda bulunan Seddülbahir Kalesi, Gelibolu Yarimadasi’nin en güney ucunda bulunmaktadir. Kale, Tarihi Alan içinde yer almakta olup Bogaz’a giriste Ertugrul (Cape Helles) ve Morto koylari arasinda kalan burun üzerindedir. Sedd’ül-bahr yani ’denizin seddi’ anlamina gelen yaklasik 22 bin metrekarelik alanda konumlanmis kalenin, Venedik saldirilarina karsi 17’nci yüzyilda, Osmanli tarihinde banisi (yaptirani) kadin olan ilk askeri yapi olma özelligi tasimasi bakimindan önemli olup, Hadice Turhan Sultan (IV. Mehmed’in annesi) tarafindan 17. yüzyilda insasina baslanmistir. Kale, topografik durumu nedeniyle asimetrik düzensiz bir plan özelligine sahiptir. Kalenin dört kösesinde birer, kuzeybati kösesinde de bir olmak üzere 5 burcu vardir. Bu burçlar birbirlerine sur duvarlariyla baglanmistir. Kalede güneydogudan kuzeybatiya 3 kademeli sur ile hisar peçe olusur.
Kaynak: İHA