Trabzon'un Kaçak Somonlari Rizeliler'in Yüzünü Güldürüyor

Trabzon’un Arsin ilçesi açiklarindaki balik kafeslerinin firtina nedeniyle yirtilmasi sonucu kafesten kaçan somonlar, Arsin ilçesine 60 km mesafedeki Rize’de olta balikçilari tarafindan tutulurken uygun fiyatlardan da tezgahlari süslüyor.

Trabzon'un Kaçak Somonlari Rizeliler'in Yüzünü Güldürüyor
4 gün önce aksam saatlerinde Trabzon’un Arsin ilçesinde, özel bir sirkete ait kültür baliklarinin yer aldigi kafeslerden biri, siddetli firtina nedeniyle yirtildi. Kafesin yirtilmasi ile bütün baliklar denize dagildi. Degeri yüksek olan ve genellikle yurt disina ihraç edilen bu baliklar Trabzon ve Rize’de de av yasagi çerçevesine girmeyen kayiklarin yani sira olta balikçilari tarafindan tutulmaya devam ediliyor. Herkesin kolayca ulasamadigi ve kilogram fiyati 150 TL’yi asan bu degerli baliklarin avlanmasi Rize’de vatandaslarin da yüzünü güldürüyor.

Trabzon’da kafesin yirtilmasi ile denize dagilan baliklarin 60 km mesafedeki Rize’ye ve yine Arsin’e 150 km mesafedeki Artvin’in Hopa ilçesine kadar gidebilecegini ifade eden Ayhan Aksu isimli olta balikçisi “Trabzon’dan kaçan somonlari burada tutuyoruz. Bu isten zevk aliyoruz. Dün güzeldi ama bugün bir tane bile alamadik. Trabzon’daki kafesin patlamasiyla somonlar Hopa’ya kadar gider. Bizde buradan nasibimizi aliriz. Somon güzel baliktir herkesin yemesini tavsiye ederim” diye konustu.

Eren Aksoy isimli bir diger olta balikçisi ise gün geçtikçe oltalarina gelen somon baliklarinin azaldiginin altini çizerek “Dün güzeldi, o kaçan baliklardan 5-6 tane yakaladik. Fakat bugün henüz rast gelmedi. Devam edecek tabi ki, hemen hemen 600 ton balik kaçmis havuzlardan. Balik çiftlikleri vardir, onlarin havuzlari da denizlerde olur. Onlarin aglarina ya yunuslar patlatmis ya da havuzlarin taslari vardir. Aglari parçalamisdir büyük bir ihtimalle çünkü bende eski bir balik havuzcusuyum” ifadelerini kullandi.

Arkadaslarindan aldigi ’somon baligi bollugu’ duyumunun üzerine oltasini aldigi gibi balik tutmak için kiyiya geldigini ifade eden Murat Uzun da “Ben bugün geldim ama dün duydum ki arkadaslar yakalamis. Ben daha henüz yakalayamadim. Olayi duyduk, somon baligi yakalayanlari haberde duyduk. Biz de dedik sansimiz deneyelim ama olmadi” seklinde konustu.

Kilogram fiyati 150 TL’nin üzerinde olan somon baliginin yirtilan kafes nedeniyle bol olmasinin fiyatlari yaridan daha asagiya indirdiginin altini çizen balikçi esnafi Kadir Ali Simsek ise “Somon baliginda dünden beri satislarimiz devam ediyor. Ben dünden beri somonu 60 liraya sattim. Bugün yine 60 liraya satacagim çünkü herkes yesin. Yiyemeyen, alamayan kalmasin” dedi.

Kaynak: İHA