Kastamonu'ya Deprem Göçü Açiklamasi Ev Ve Arsalara Talep Patladi

Istanbul’da 600 binden fazla nüfusu barindiran Kastamonulular, Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan memleketine geri dönüslere basladi. Basta Istanbul olmak üzere deprem riski tasiyan illerden Kastamonu’ya yasanan göç sebebiyle su anda hem kiralik hem de satilik ev ya da arsa kalmadi, satilik ev ya da arsa fiyatlari da iki kat artti.

Kastamonu'ya Deprem Göçü Açiklamasi Ev Ve Arsalara Talep Patladi
Kahramanmaras merkez üslü depremlerin ardindan deprem riski tasiyan illerden Kastamonu’ya yönelim basladi.

3. derece deprem bölgesi olan Kastamonu, Türkiye’nin deprem bakimindan en güvenli kentleri arasinda gösteriliyor. Kastamonu’ya özellikle Istanbul, basta olmak üzere farkli sehirlerden vatandaslar yerlesmeye basladi.

Istanbul’a en fazla göç veren iller arasinda yer alan Kastamonu’ya yasanan depremlerin ardindan göç eden vatandaslar da geri dönmeye basladi.

Kastamonu’nun hem köyleri hem ilçeleri hem de sehir merkezine yogun dönüslerin olmasi sebebiyle kentte kiralik ya da satilik arsa veya evler için büyük talep yasaniyor. Emlak hareketliliginin durma noktasina geldigi Kastamonu’da gayrimenkule yönelik talebinde artmasi sebebiyle fiyatlar iki kat artti.

“Hem kiralik hem de satilik evimiz su anda yok”

Konu ile ilgili açiklama yapan Kastamonu Emlakçilar Dernegi Baskani Hasan Ak, “Deprem açisindan Kastamonu su anda bir risk barindirmiyor. Kastamonu fay hattinda degil, o yüzden güvenli illerden birisi. Kastamonu’ya özellikle Istanbul’dan yogun talep var. Istanbul’da ihtimal bir depremden ötürü Kastamonu’da ikamet etmeyenler sehrimize dönmeye çalisiyorlar. Müstakil evler ya da arsalar ariyorlar. Gelenler de, ’en fazla 5 katli evin var mi’ diye soruyor. Yüksek katli binalardan çekiniyorlar. Her gün bununla ilgili talepler aliyoruz. Insallah bu süreç geçicidir. Halkimizin bu tedirginligi bir an önce biter. Ev talepleri fazla, kiralar çok fazla artti. Bizler kiralik ya da satilik ev ya da arsa bulmakta zorluk çekiyoruz. Su anda elimizde kiralik evimiz yok. Açikçasi satilik evimiz de yok. Pandemi de yapilan evler azaldigi için ikinci el evler mevcut su anda. Herkes kendi imkanlarina göre bir ev sahibi olmaya çalisiyor. Yeni bina stoku su anda bulunmuyor. Su anda hiç kimse yüksek katli evlere talip olmuyor ama bunun geçici oldugunu düsünüyorum. Ileride yine ayni sekilde talepler olacaktir. Bize bu deprem düsündürdü ki Cumhurbaskanimizin dedigi gibi yatay mimari yapilmasi gerekiyor. Milletimizin su anda TOKI konutlarina talebi var. Bugün iki kisi TOKI konutlarinda eviniz var mi diye geldi. Insallah bundan sonraki yapilasmalar yatay mimari olur, daha saglam binalar yapilir ve bu tedirginligimizi de üzerimizden atariz” dedi.



“Mevcut gayrimenkuller degerlenerek fahis fiyatlara kadar çikti”

Kastamonu’da 2016 yilindan beri emlakçilik sektöründe faaliyet gösteren Mete Kurtcuoglu ise mevcut gayrimenkullerin deprem sonrasinda talep görmesi üzerine degerlendigini kaydederek, “Deprem olduktan sonraki arastirmalarda Kastamonu’nun deprem olma riski en az illerden biri oldugu açiklandi. Günümüzde bilgi de hizli yayildigi için bu da otomatikman su anda Kastamonu haddinden fazla göç almaya basladi.

Kastamonu, deprem riski en az illerden birisi olmasi sebebiyle biz, kiralama ya da daire satin alma noktasinda özellikle bos arazi, tarla, arsa gibi yerler çok fazla talep görüyor. Kastamonu, su anda büyük bir göç yasiyor. Fazlasiyla ne kiralama talebini karsilayabilecek durumdayiz ne de ev satin almak noktasinda bu talebi su anda Kastamonu’nun gayrimenkul noktasinda mevcut ekonomik sartlardan ötürü elde bulunan gayrimenkuller haddinden fazla fahis fiyatlara çikti. Merakla bizler de bu isin sonunun nereye gidecegini bekliyoruz. Bu göç dalgasi ne kadar sürecek bilemiyoruz” diye konustu.



“Kastamonu’nun, tersine yasanan bu göçü karsilayabilecek durumu yok”

Kastamonu’nun tersine yasanan göçü karsilayamayacagini belirten Kurtcuoglu, "Bu deprem endisesi geçici, geçecektir. Unutacagiz, unutmak zorundayiz. Gayrimenkuller olmayinca satislar hangi noktaya gidecek ya da vatandas kiralik ev bulamayinca Istanbul’dakiler ya da diger illerde yasayanlar belli bir süre sonra yerlerinde kalacaklar. Su anda bir panik, bir korku yasaniyor. Göçün de bundan kaynaklandigini düsünüyorum. 5-6 ay sonra yüzde 25, 1 yil sonrasinda yüzde 50 gibi tersine göçün azalacagini tahmin ediyorum. En çok talep su anda köy arazilerinde, arsada, tarlalara var. Yilbasindan önceki herhangi bir gayrimenkul seçim dalgasi da vardi, bizler fiyatlarin belli bir oranda artacagini tahmin ediyorduk. Deprem fiyatlari iki katina çikartti. Örnegin Aralik ayinda sattigimiz 2+1 daire 800 bin TL bandinda iken bizler bin 100-bin 200 lira olarak tahmin ediyorduk. Ama simdi bin 500 lira bandina çikmis durumda” seklinde konustu.



“Özellikle Istanbul’dan Kastamonu’ya çok fazla dönüsler var”

Kastamonu Emlakçilar Dernegi Baskan Yardimcisi Ali Aydemir de, “Yüksek katli dairelerde oturan arkadaslarimiz, depremlerde sallandiklarini ve çok tedirgin olduklarini ve bundan dolayi da 300-500 metrekare arsa aradiklarini ve buralara tek katli ya da iki katli evler yapmak istediklerini söylüyorlar. Biz de bunlari görüyoruz, takip ediyoruz. Yüksek katli yapilarin bundan sonra yapilmamasi ve tedbir alinmasi, az katli insaatlara ruhsat verilmesini talep ediyoruz. Pandemi sirasinda Kastamonulu olanlarin talepleri çok fazla oldu. Kastamonu’nun köylerinden, ilçelerinden olanlar geri dönüs konusunda biraz daha hizlandilar. ’Memleketimizde bir evimiz olsun, kalacak yerimiz olsun’ görüsü biraz daha gündeme geldi. Talepleri bulunuyor ama onlarda artik deprem dolayisiyla ev ya da arsa ariyorlar. Müstakil evleri talep ediyorlar. Son yasanan depremden sonra talep artti, bu yüzden kiralik yerimiz çok az. Yok denilecek durumda az. Pandemi ile birlikte yeni insaatlarindan olmamasindan da kaynaklaniyor. Yurtlarimizda yeterli kapasitede degil, üniversite ögrencileri de kiralik evler ariyor. Kiralik evlerin çogu ögrenci agirlikli oluyor. Bu yüzden talepler fazla oluyor. Istanbul’da su anda Kastamonulular ikinci sirada nüfus bakimindan” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA