Depremde 12 Kisiyi Enkazdan Sag Çikaran Giresun AKUT Ekibi Yasadiklari O Anlari Anlatti

Kahramanmaras merkezli depremler sonrasi arama kurtarma çalismalarina katilmak için Adiyaman’a giden AKUT Giresun ekibi, 3’ü çocuk 12 kisiyi enkazdan canli çikarmayi basardi. Ekibiyle birlikte deprem bölgesinde tanik olduklarini anlatan AKUT Giresun Egitim Birim Sorumlusu Gökhan Üstün, afet öncesinde ve sonrasina hazirlikli olmanin önemli oldugunu söyledi.

Depremde 12 Kisiyi Enkazdan Sag Çikaran Giresun AKUT Ekibi Yasadiklari O Anlari Anlatti


47 saat sonra anne ve çocugunu enkazdan sag çikarmislardi

Dogu Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon, Rize ve Giresun olmak üzere sadece üç ilde kurulusu bulunan AKUT’un Giresun ekibinin Egitim Birim Sorumlusu Gökhan Üstün, ilk anindan itibaren deprem bölgesinde bulunduklarini hatirlatti. Üstün, deprem haberini alir almaz o anda 12 gönüllü olarak yola çiktiklarini belirterek "Adiyaman’daki görev yerimize vardigimizda bizden baska henüz hiçbir ekip intikal etmemisti. Daha sonra Ankara ve Bitlis illerimizden de ekipler gelerek üç ilin AKUT ekibiyle birlikte çalisma baslattik. Tabiki ulasmak kolay olmadi, yollar deprem dolayisiyla kapaliydi. Ilk kurtarisimizi da yol üzerinde Malatya Dogansehir’de gerçeklestirdik. Daha sonra asil görev yerimiz Adiyaman’a geçtik. Burada görev yaptigimiz 8 gün içerisinde 25 vatandasimizin tahliyesini yaptik. Bunlardan 3’ü çocuk, 12 kisiyi enkazdan canli çikarmayi basardik. Bizi en çok etkileyen ise 47 saat sonra 7 katli binanin enkazindan 3 yasindaki Muhammet Tanik’i ve annesi Fatma Tanik’i kurtarmak oldu. Kurtarmak için saatlerce igne ile kuyu kazar gibi çalisiyorsunuz ve zamanla yarisiyorsunuz. Sonunda bir cani daha kurtarmanin sevincini yasiyorsunuz. O anda bütün yorgunluk gidiyor ve hemen yeni bir can daha kurtarmak için çalismaya basliyorsunuz” dedi.



"Arama kurtarmada sayi degil, egitim düzeyi önemli"

AKUT Giresun ekibinin aktif 45, pasif 150’ye yakin gönüllüsüyle egitim çalismalarini sürdürdügünü de belirten Üstün, “Giresun AKUT ekibinde kentsel arama kurtarmada yeterlilikleri üst seviyede, bu konuda özel ihtisas yapmis ekip arkadaslarimiz var. Suanda aktif 45 gönüllümüz var, pasiflerle beraber 150 kisiyi buluyoruz. Burada sayinin az veya çok olmasinin hiç önemi yok. Burada ekibin yeterlilikleri, iç egitimlerinin düzeyleri önemlidir. Giresun olarak 45 gönüllümüzün suda, karada ve kentsel arama kurtarmada yeterlilikleri üst seviyede. Zaten egitim seviyesi yeterli olmayan arkadaslari sahaya sürmüyoruz. Her daim afet aninda ve sonrasinda neler yapilmali buna hazirlikli olmaliyiz” diye konustu.



Depremde en çok Crush Sendromu, travma ve hipotermi vakalari görüldü

Deprem afetinde karsilasilan saglik sorunlariyla ilgili bilgi veren AKUT Giresun ekibinin doktor gönüllüsü Dr. Aysegül Okur ise “Ekibin doktoru olarak gönüllü görev yapiyorum. Deprem afetinde arkadaslarimizin ses aldigi yerde olay yerine gidiyordum. Depremzedeyle görüsüyordum ve psikolojik destek vermeye çalisiyordum. Enkazdan çikarildiginda ise olabildigince ilk müdahalesini yapiyordum. Ilk müdahalesinin ardindan gerek ekip aracimizla bulabilirsek ambulansla hastaneye intikalini sagliyorduk. Deprem anlarinda bizim Crush Sendromu olarak ifade ettigimiz kisinin ezilme biçiminde yaralanmasi, uzun süreli sikismasi ve hareketsizlik sonucunda olusan doku zedelenmesi ve kas nekrozu ile karsilasilmaktadir. Ayrica soguk hava dolayisiyla hipotermi yasanmaktadir. Çogunlukla bunlara müdahale etmeye çalistik ve uzun süre susuz kaldiklari için sivi destegi saglamaya çalistik. Hastayi intikal için devrettigimiz saglik görevlilerini hastanin durumu hakkinda bilgilendirdik. Daha çok Crush Sendromu, hiporermi ve travmalarla karsilastik” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA