Egirdir Gölü Geçen Yila Göre 54 Santimetre Daha Düsük Seviyede Seyrediyor

Son yillarda suyu hizla çekilen ve kuruma tehlikesiyle karsi karsiya olan Egirdir Gölü, geçen yila göre 54 santimetre daha düsük seviyede seyrediyor.

Egirdir Gölü Geçen Yila Göre 54 Santimetre Daha Düsük Seviyede Seyrediyor
Geçen yil 7 Mart 2022 tarihinde yapilan ölçümde 915,45 metre olan Egirdir Gölü su kotu, 2 Mart 2023 tarihinde yapilan ölçümde 914,91 metre oldugu görüldü.

’Yedi renkli göl’ olarak bilinen, küresel isinmaya bagli olarak son yillarda kuraklik ve bunun yaninda kirlilik problemleri yasayan Egirdir Gölü’nün su seviyesindeki düsüs devam ediyor. Egirdir ve Kovada Gölü Çevre Koruma Birligi (EKO-BIR) Müdürü Süleyman Can, suyun tasarruflu kullanilmasina dikkat çekti.

Egirdir Gölü’nün son hali ile ilgili bir açiklama yapan EKO-BIR Müdürü Süleyman Can, "6 yil öncesine kadar gölün alani 482 metrekare alana sahipti. Ama simdi 450 metrekare altina inmis durumda. Kot seviyesinde de düsüs var. 2020 yilindan itibaren göl ile ilgili ölçümler gerçeklestiriyoruz. 6 Aralik 2022 tarihinde gölün en düsük seviyeye ulastigini gördük, 914,80 metre idi. 2 Mart 2023 tarihinde yapmis oldugumuz ölçümde de 914,91 metre oldugunu tespit ettik. 3 ayda 11 santimetre bir yükselis meydana geldi. Bilindigi üzere dünyada küresel isinma mevcut. Ciddi kurakliklar meydana gelmekte. Egirdir Gölü, tarimsal sulamada ve içme suyu olarak kullanilmaktadir. Vahsi sulamadan bir an önce vazgeçilmeli ve hemen kapali sistem sulamaya geçilmeli. Vatandaslarimiz da kullanma ve içme sularini daha tasarruflu kullanmali. Egirdir Gölü giderek kiyi seridinden uzaklasiyor ve alani daralmakta" dedi.

Kaynak: İHA