Bakan Soylu Açiklamasi 'Deprem Bölgesinde 209 Konteyner Kentin Kurulumuna Baslandi'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, deprem bölgesinde 209 konteyner kentin kurulumuna baslandigini söyledi.

Bakan Soylu Açiklamasi 'Deprem Bölgesinde 209 Konteyner Kentin Kurulumuna Baslandi'
Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Malatya’da AFAD Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen degerlendirme toplantisina katildi.

Toplanti sonrasi açiklama yapan Bakan Soylu, ”Sabah Adiyaman’daydik bir toplanti yaptik, simdi de Malatya’dayiz. Valimiz, koordinatör valilerimiz, milletvekillerimiz, belediye baskanlarimizla bir degerlendirme toplantisi ortaya koyduk. Hem geldigimiz süreci degerlendirdik hem de atacagimiz adimlari yeniden hep birlikte masaya yatirmis olduk” dedi.

Deprem bölgelerinde 209 konteyner kentin kurulumuna baslandigini belirten Soylu, ”Su ana kadar 42 konteyner kentin altyapisi tamamlanmis oldu. 209 konteyner kente toplam 108 bin konteyner yerlestirilecek. Su ana kadar 15 bin 809 konteyner kuruldu, kurulumlar hala devam ediyor. Malatya’da ise 3 bin 247 konteyner kuruldu ve ailelerin önemli bir bölümü yerlestirildi. Buradan vatandaslarimiza bir bilgi vermek istiyorum, bu yerlestirilmeler öncelikle depremde hayatlarini kaybedenlerin yakinlariyla basliyor, hemen ardindan sehit aileleri ve gazi yakinlari, ayni zamanda hasta, yasli, engelli ve sosyal yardimlasma vakiflardan yardim alanlar yerlestirilmeye devam ediyor” ifadelerini kullandi.

Deprem sonrasinda bugüne kadar 411 bin çadir dagitildigini kaydeden Soylu, ”Bu ayin sonuna kadar da 300 bin çadir dagitilacak, bunlarla birlikte toplam 700 bin rakamina çikmis olacagiz. Hem ülkemizde üretilenler var, hem yurt disindan satin aldiklarimiz ve gerek Türk Havayollari olsun, gerekse diger kargo sirketleri olsun, dost ülkelerin kargo uçaklari olsun sürekli getirdiklerimiz var. Çin’den Pakistan’a kadar, baska ülkelere kadar bu nakliyati sürdürüyoruz. Malatya’da su ana kadar 52 bin 892 çadir dagitildi“ dedi.

Depremlerde hayatini kaybeden 47 bin 932 kisinin nüfusta ölüm tescil islemlerinin gerçeklestirildigini belirten Soylu, ”Rahmeti rahmana kavusan vatandaslarimizin önce bunlari Adalet Bankaligimizda ve Bassavciligimizda vermis oldugumuz rakamlarla kamuoyuna duyurduk. Rahmeti rahmana kavusan vatandaslarimizin büyük bir bölümünün nüfusta tescili gerçeklestirildi.

Nüfusta tescil söyle gerçeklestiriliyor: Bir Saglik Bakanliginin verileri, iki kirsalda hayatini kaybedip kaymakamlik tarafindan bildirilenler, üç bassavciliklar tarafindan ölü muayenesi ile birlikte. Bir kanal daha var, o da su; yabanci uyruklu vatandaslar dört ayri kanaldan Türkiye Cumhuriyeti Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügü’ne geliyor ve burada ölüm tescil islemlerini gerçeklestiriyor. 47 bin 932 kisinin nüfusta ölüm tescil islemleri gerçeklestirildi.

Bunlarin 6 bin 265’i yabanci uyruklu vatandaslar. Su ana kadar gerek DNA, gerek parmak izi alinan ve arastirmasi yapilan bin 619 kisinin de kimligi tespit edilmeye çalisiliyor. Afette henüz yakinini bulamayanlarin emniyetimize basvuru sayisi ise 264. Bunlarin içerisinde yetiskin de, çocuklar da var. Burada DNA ve parmak izi eslestirmeleri hala devam etmektedir” seklinde konustu.

Hasar tespit çalismalari hakkinda da bilgi veren Soylu, ”Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi görevlileri hasar tespit çalismalarini yapiyor. Bu hasar tespit çalismalari gerek belediyeler, gerek Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügü’nün mekansal adrese dayali kayit sitemi, gerekse de Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin cografi bilgisiyle eslenerek e-Devlet’te ve hasar.gov.tr.’de yayinlaniyor. Burada belediyenin kaydinda olmayan kaçak binalar da var, bunlarin da hasar tespiti yapiliyor. Dogal olarak vatandas sisteme girdigi zaman ben bunu göremedim diyor. Kaçak yapilari göremeyenler için her vilayetimizde AFAD koordinasyon merkezleri itirazlara açiktir. Ikincisi ise belediyelerin verdigi sokak numaralariyla bu süreç içerisinde degisme olabiliyor, bunlari da arkadaslarimiz esletirdi“ dedi.

Esya tasima yardimlarinin da basladigini belirten Soylu, ”Hiç kimse endiselenmesin. Evleri az ve orta hasarli olan, 10 bin TL destek ödemesi alamayan vatandaslarimiz var. Onlarin da tespit edilerek vatandaslarimiza ödemeleri ulastirilacaktir. Bu arada tasima yardimlari da basladi.

AFAD tarafindan vatandaslarimizin hesaplarina ödemeler gönderilmektedir” ifadelerini kullandi.

Depremden etkilenen esnaflara geçici is yerleri yapilacagini da ifade eden Soylu, ”10 bin esnafimiza deprem bölgesinde geçici esnaf dükkani yapiyoruz. Bu rakam Malatya’da 2 bine kadar yaklasmaktadir. Bir taraftan vatandaslarimizin geçici barinmalarini sagliyoruz, bir taraftan da ticari hayatta esnafimizin yeni geçici bir adim atmasi için de destekte bulunuyoruz. El birligiyle bu meselenin altindan kalkacagimiza inaniyoruz. Allah nasip edecek bu sehirlerde duymaya alistigimiz müezzin sesini duyacagiz, çocuklarimizin okullardaki o zil seslerine karisan güzel seslerini duyacagiz. Biz büyük ve inançli bir milletiz, bu isin içerisinden hep birlikte çikacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA