'Deprem, Dünyanin Kayisi Baskenti Malatya'da Kayisi Ihracatini Da Etkileyebilir'

Kahramanmaras’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen 7.7 ile 7.6 büyüklügündeki depremler büyük hasara neden olurken, Türkiye’de kayisi üretiminin en önemli merkezi olan Malatya’da kayisi ihracatinin da durumdan olumsuz etkilenebilecegi ifade edildi.

'Deprem, Dünyanin Kayisi Baskenti Malatya'da Kayisi Ihracatini Da Etkileyebilir'
Kahramanmaras’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen 7.7 ile 7.6 büyüklügündeki depremler Malatya’da büyük hasara neden olurken, ilk belirlemelere göre bin 300’den fazla kisi hayatini kaybetti, 7 bine yakin kisi yaralandi. Deprem, kuru kayisilarin satildigi Sire Pazari’ni da etkiledi. Sire Pazari depremde tamamen yikildi.

Konuyla ilgili açiklamada bulunan Malatya Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Fevzi Çiçek, "Biz bu durumu iki boyutta degerlendiriyoruz. Birinci boyutu teknik taraf, yani üretimin sürdürülebilirligi ve devamliligi açisindan çok önemli. Çünkü tarimsal üretimde tedarikçilik yapan zirai ilaç, gübre, tohum bayileri ve is yerlerinin birçogunun depremde hasar görmesinden dolayi tedarikteki sikintilar, nasil karsilanacagi konusunda endiseler söz konusu. Üretimin devamliligini saglamak adina çalismalarimiz devam ediyor. Malatya’ya özellikle dünya kayisi baskenti diyoruz. Kayisi üretiminde dünyada en çok ihracatta hak payina sahip olan bir sehir. Bu nedenle de tarimsal üretimin sürdürülmesi lazim. Sosyal açidan baktigimizda da insanlarin depremden dolayi etkilenmesi ve depremde kalacak mekanlarinin kalmamasindan dolayi birçok kisinin il disina gitmesi, önümüzdeki birkaç gün içerisinde tarimsal üretimin tekrar faaliyete geçmesi, mevsimsel olarak bu anlamda ciddi aksakliklara sebebiyet verecek. Kirsal alanlardaki mekanlarin hasar görmesi, son yillarda özellikle kirsal alanlardan kentlere göçün yogunlugu ve yaz aylarinda gidip tarimsal faaliyetler yürütmeleri nedeniyle bu anlamda da sosyolojik olarak bir is gücü kaybi söz konusu olacak” diye konustu.

Çiçek, kuru kayisinin islenmesi konusunda isçilikte yasanabilecek sikintilarla ihracat miktarinin üretimden kaynakli olumsuz etkilenebilecegini söyledi.



Dünyanin kayisi baskenti Malatya’da, 2022 yilinda 76 bin 355 ton kuru kayisi ihracatina karsilik 402 milyon dolar gelir elde edilmisti.
Kaynak: İHA