Çivril'in 35 Yillik Tren Özlemi Cumhurbaskanligina Iletildi

Denizli’nin Çivril ilçesinde 35 yil önce biten tren seferinin yeniden baslamasi için dört gözle bekleyen vatandaslarin özlemi Cumhurbaskanligina iletildi.

Çivril'in 35 Yillik Tren Özlemi Cumhurbaskanligina Iletildi


Çivril ilçesinde yasayan Ayten Tokkal, 1892 yilinda Ingilizler tarafindan yapildiktan sonra faaliyetine baslayan ve 1988 yilinda da son seferini yapan Sütlaç Çivril hattinin yeniden açilmasini 28 yildir imza toplama devam ediyor. Bu özlemin bölge halkinda yillardir devam etmesiyle birlikte Çivril Belediye Baskani Niyazi Vural harekete geçti. 35 yildir devam eden özlemi Cumhurbaskanligina ileten Baskan Vural, vatandaslara müjdeli haberi vermek için çalismalarini araliksiz olarak sürdürüyor.

Bu baslangicin simgesi haline gelen ve 1995 yilinda yaptigi imza kampanyasiyla 15 binden fazla imza toplayan Tokkal, ölmeden önce treni görmek istedigini belirterek, “Zamaninda egitim alan tüm çocuklarin Çivril’e ulasmak için tek araci olan, pancar, hashas, bugday arpa gibi tarim ürünlerinin tasinmasinda en masrafsiz ve kolay ulasim araci olan tren, siyasetin oyuncagi oldu ve durduruldu. Köylerden okumak için Çivril’e gelen çocuklar gelemez oldu. Üretilen ürünler kamyonlarla daha pahaliya ve uzun süren zamanlarda tasinir oldu. Tren Çivril için hayati önem tasiyor, Çivril’de trenin gelmesini herkes istiyor” dedi.



Çivril Belediye Baskani Niyazi Vural, “Suan içinde bulundugumuz saha Devlet Demir Yollarinin sahasi. 1882 yilinda insasi tamamlanan ve 1989 yilina kadar faaliyet gösteren tren. Bu tren 2000 yillarinda o dönem belediye baskani tarafindan sergilenmek üzere buraya getirildi.

Içinde bulundugumuz sahayi belediye satin aldi. Çivril’e 1989 yilina kadar hizmet eden bu treni Çivril’iler geri istiyor. Ayten teyzemiz o zamandan bu yana imza toplamaya baslamis. O günkü tren kömürlü bir kara tren ve ekonomik olmadigi için seferden kaldiriliyor. Buranin turizmi için trenin potansiyel müsteri mevcut. Biz Ulastirma Bakanligi’na basvuruyu yaptik, teyzemizin imza kampanyasini faaliyete geçirerek insallah trenimizi ilçemize kazandiracagiz. Cumhurbaskanimiz mitinginde de pankart açan vatandaslarimiz oldu, bu sese insallah gerekli hassasiyet gösterilecegine inancimiz sonsuz. Bu trenle zamaninda yük ve insan tasimaligi yapildi, yine aynisi olacak ve bölgede de gelismeye katki olacak” diye konustu.



Denizli’nin Çivril ilçesinden geçen ve Sultan 2. Abdülhamid tarafindan 1900’lü yillarda insa ettirilen demiryolu, Anadolu’da insa ettirilen ilk demiryolu hatlarindan birisi olarak biliniyor.
Kaynak: İHA