Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay Açiklamasi '284 Vefatimiz, 2 Bin 323 Yaralimiz Ve Bin 710 Yikilan Binamiz Var'

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, 10 ili etkileyen Kahramanmaras merkezli depremde su ana kadar 284 kisinin hayatini kaybettigini, 2 bin 323 yaralinin bulundugunu, bin 710 binanin yikildigini belirterek, “78 artçi deprem meydana geldi. Bakanlarimiz bölgeye ulasti, ulasiyor. Cumhurbaskanimiz da olayin ilk anindan itibaren gelismeleri takip edip, yönetiyor” dedi.

AFAD Merkezinde açiklama yapan Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, 2 bin 786 arama kurtarma ekibinin sahada oldugunu bildirdi.

Fuat Oktay, vatandaslardan hasarli binalara girmemesini, su ana kadar 78 artçi depremin yasandigini hatirlatarak, “Bu gece 4.17 itibariyle Kahramanmaras Pazarcik merkezli 7,4 büyüklügünde deprem yasadik. Siddeti son derece yüksek ve 10 ilimizi çok genis bölgeyi etkileyen bir deprem. Maras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Diyarbakir, Sanliurfa, Gazintep, Kilis, Adiyaman ve Malatya illerimiz. Hemen ilk andan itibaren tüm bakanlarimizla birlikte Içisleri Bakanimiz basta olmak üzere AFAD’ta toplanmaya basladik. Görevlendirmeleri yaptik. Cumhurbaskanimiz ilk andan itibaren, depremin oldugu dakikadan itibaren birebir olayi takip etmekte ve yönetmektedir. Çok yakinen kendisi de ilgileniyor, Ankara’ya intikal etmek üzere. Dogrudan çalismalarin yakindan takibiyle ilgili bakanlarimiz bölgeye ulasti, ulasiyor. Maras’a bakanlarimizdan Içisleri Bakanimiz Süleyman Soylu, Hatay’a Vahit Kirisci, Fahrettin Koca, Osmaniye’ye Mehmet Muharrem Kasapoglu, Diyarbakir’a Bekir Bozdag, Sanliurfa’ya Nureddin Nebati, Antep ve Kilis’e Murat Kurum, Adana’ya Derya Yanik ve Fatih Dönmez, Malatya’ya Mehmet Nuri Ersoy bakanimiz bölgede görevlendirildiler. Ilk andan itibaren bölgelerine geçtiler. Ayni anda da son derece agir hava sartlariyla mücadele ediyoruz. Hava sartlari çerçevesinde olabildigince hizli intikale baslandi. Bakanlarimizin çogu sahada, ekiplerimiz sahada” dedi.

"Ilk etapta vefat, yarali ve yikilan bina enkazlariyla ilgili bilgi vermek istiyorum" diyen Oktay sözlerini söyle sürdürdü:

“Maras’ta 70 vatandasimizi kaybetmis bulunuyoruz. Bu sayilarin artacagini tahmin ediyoruz ne yazik ki. Allah rahmet eylesin. Yakinlarina ve milletimize bassagligi diliyorum. Maras’ta 200 yarali, yikilan bina sayisi 300. Farkli açiklamalara, buradan yapilmayan hiçbir açiklamaya itimat edilmemesiyle alakali medya ve kuruluslarimizi özellikle bilgi kirliligini önlemek adina açiklama yapmamaya davet ediyorum. Burada kesinlesmedikçe dogrudan sizlerle paylasmak istemiyoruz. Her biri can. Yakinlari var. Özellikle vefat olayi kesinlestikten sonra paylasiyoruz. Hatay’da 4 can kaybimiz, 7 yarali ve 200 yikilan binamiz var. Osmaniye’de 20 kaybimiz var, 20 yikilan binamiz var. Adiyaman’da 13 vefat, 100 yikilan binamiz var. Diyarbakir’da 14 kaybimiz, 226 yaralimiz, 20 yikilan binamiz. Urfa’da 18 kayip, 200 yaralimiz ve 60 yikilan binamiz var. Antep’te 80 kaybimiz, 600 yarali, 581 yikilan binamiz var. Kilis’te 8 kaybimiz, 200 yarali, 50 yikilan binamiz mevcut. Adana’da 10 kayip, 118 yarali ve 16 yikilan binamiz var. Malatya’da da yine 47 kaybimiz, 550 yaralimiz ve 300 yikilan binamiz var. Toplam itibariyla 284 vefatimiz, 2 bin 323 yaralimiz ve bin 710 yikilan binamiz var.”

AFAD’in ve diger arama kurtarma ekiplerinin ilk andan itibaren müdahil olduklarini kaydeden Oktay, “Disaridan da AFAD’in 2 bin 600 arama kurtarma ekibi var. Bunlarin disaridan 917’si fiilen ulasmis durumda. Yereldekilerle birlikte bin 150’si fiilen arama kurtarma çalismalarini devam ettiriyorlar. Jandarma arama kurtarma 280 kisilik ekiple, polis arama 117 kisi ile sahada, silahli kuvvetlerimizden dogal afet taburu 200 kisi ile sahada, gönüllü STK’lar bin 39 arama personeli ile sahada. 2 bin 786 arama kurtarma ekibimiz sahada. Bu sayi artiyor. Barinma itibariyla gerek bölgelere çadir, battaniye sevkiyati ilk andan itibaren yapildi. Ne yazik ki Iskenderun Hastanesi yikildi. Eski bir bina idi. Burada çalisan ve hastalarla ilgili çalismalar devam ediyor. Yeni binalar saglam ve hizmet veriyor. Adiyaman Gölbasi’nda agir hasar var. Sikintimiz olmayacak insallah. Okullarla ilgili güzel haberimiz var. Okullarimizin çogunda hemen hemen 1-2 köy okulunda sikinti var. Okullarimiz, pansiyonlarimiz barinma amaçli kullanilabilir. Hatay Havalimani’nda sorun var. Uçusa kapali, Maras ve Antep’i sivil uçuslara kapattik. Diger anlamda yardimlarla ilgili deprem faaliyetleriyle ilgili uçuslar devam etmekte” dedi.

78 artçi deprem oldugunu anlatan Oktay, "En büyügü 6,6. 6’dan büyük 3 deprem, 5’ten büyük 8 depremimiz var. Tüm vatandaslarimiza hasarli binalari girmemelerini hatirlatiyorum. Haberlesmeyle alakali yogunluktan kaynakli sikintilar olabiliyor. Çok farkli durumlarda da bunun tedbirini aliyoruz, vatandaslarimiz ihtiyaç olmadikça telefonlarini kullanmasinlar. Uzun görüsmelerin olmamasini veya internet bazli görüsmeler baz istasyonlarini rahatlatacaktir. Ciddi bir sorun haberlesmede yasamiyoruz. Deprem bölgelerine 102 adet mobil baz istasyonu gönderildi. Ilk etapta arama kurtarma ve medikal yurtdisi yardimlari kabul etmeye basladik. Vatandaslarimizdan yogun talep geliyor. Istismar konusunun yogun oldugunu bildigimiz gibi AFAD koordinesinde yardimlar koordine edilecektir. Türkiye deprem bölgesi, kaçisimiz yok. Öldüren deprem degil, binalar. Depreme hazirlik, deprem anindaki müdahaleden son derece önemli. Buradan gerekli dersleri çikararak tüm Cumhurbaskanligi, Çevre Sehircilik Bakanligi olarak çalismalari sürdürüyoruz. Güçlü bir ders alarak çikariz. Su anda odaklandigimiz konu müdahale boyutu. Barinma, enkazdan çikarilma, sag kurtarilma en büyük arzumuz. Barinma ve beslenme boyutu ikincil önceligimiz, haberlesme durumu ayni derecede önemli. Altyapi ile birlikte çok hizli bir sekilde bölgelerimizi ayaga kaldirmaya çalisacagiz. Çok büyük bir deprem. Büyüklügünün yani sira siddeti de yüksek olan bir deprem. Hep birlikte birlik, beraberlik, dayanisma içinde üstesinden güçlü sekilde gelecegimize yürekten inaniyorum. 10 ilimizle alakali hasarin etkinlik düzeyine göre okullarimizin tatil süresini belirleyecegiz. Bugün ve yarin en geç açiklamis olacagiz" seklinde konustu

Fuat Oktay, Hatay’da dogalgaz boru hattindaki yanginin söndürüldügünü de sözlerine ekledi.

Oktay, ulasimda sikinti yasanmadigini, köylere ulasmaya da çalistiklarini ifade ederek, “Dis yardimlar konusunda birçok ülkeden yardim talebi var, ilk etapta arama kurtarma ve medikal yardimlari kabul ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA