Türkiye'de Bu Sanati Yok Denecek Kadar Az Kisi Yapabiliyor

Türkiye’de sayili sanatçilardan biri olan Kiymet Korkmaz, esinden miras kalan marküteri sanatini Bursa Balibey Han’daki 13 metrekarelik atölyesinde yasatiyor.

Türkiye'de Bu Sanati Yok Denecek Kadar Az Kisi Yapabiliyor
Tarihi milattan önceye dayanan marküteri sanati, hiçbir katki maddesi ve boya kullanilmadan ahsap üzerine yapiliyor. Yüzlerce yillik bu sanati Türkiye’de çok az kisi icra edebiliyor. 30 yildir marküteri sanatiyla ilgilenen Kiymet Korkmaz, 13 metrekarelik atölyesinde unutulmaya yüz tutmus bu sanati devam ettirmeye çalisiyor. Marküteri sanatçisi esine yaninda asistanlik yaparak baslayan Korkmaz, “Bu sanata esim sayesinde basladim. Esim çok önemli bir marküteri sanatçisiydi. Dolayisiyla ben de onun yaninda asistanlik yaparak basladim. Ama demek ki benim de ruhumda varmis, çok seviyorum. Burasi bile 13 metrekare, benim kocaman dünyam diyorum. Burada çok mutlu oluyorum” seklinde konustu.



Osmanli’da saray süsleme sanati olarak aniliyor

Marküteri sanati ile yapilan eserlere Osmanli Devleti döneminde saraylarda pek çok rastlandigini belirten Korkmaz, “Marküteri, Osmanli’da saray süsleme sanati diye geçer. Osmanli’da sehpalarda, dolaplarda, yatak baslarinda görülüyordu. Fatih Sultan Mehmet’in de rivayetlere göre marküteriye ilgi gösterdigi, ugrastigi söylenir. Milattan önce 3 bin yillarina dayanan çok eski ve detayli, ama bir o kadar da zahmetli ve pahali bir sanat” ifadelerini kullandi.

Türkiye’de yok denecek kadar az marküteri sanatçisi var

Yapimi zahmetli ve pahali olan bu ahsap sanatini Türkiye’de yok denecek kadar az kisi yapabiliyor. Unutulmaya yüz tutmus marküteri sanatina genelde özel müsteriler ilgi duyuyor. Bursa’da marküteri sanatiyla ugrasan iki kisiden biri oldugunu söyleyen Korkmaz, “Pek bilinen bir sanat degil, bununla beraber marküteriye asik olan insanlar var. Çok özel müsterilerimiz var. Pahali bir sanat oldugu için herkese hitap etmiyor. Unutulmaya yüz tutmus bir sanat, simdi yok denecek kadar az. Türkiye’de bir elimizin parmaklarini geçmeyecek kadar sayili yapanlar var. Bursa’da benim bildigim benden baska yapan bir kisi daha var” diye konustu.



14 yilda 4 adet satti

Balibey Han’daki atölyesini kurdugu 2009 yilindan bu yana sadece 4 adet tablo satabildigini söyleyen Korkmaz, satilan tablolardan birinin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a hediye edilmek için alindigini ifade etti.

Korkmaz, “2009 yilindan beri bu atölyedeyim. Ilk açilan atölyelerdenim. Ancak söyle söyleyebilirim ki sattigim marküteri tablo sayisi 3 ya da 4 adet. Bunlardan bir tanesi Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a hediye edilmek için alindi. Digerleri de benim marküteriye asik olan müsterilerim” dedi.

Kaynak: İHA