Konya Ovasi Rekolteyi Yakalamak Için Kar Yagisini Bekliyor

Türkiye’nin tahil ambari olarak bilinen ve kuraklik tehlikesiyle karsilasan Konya Ovasi’nda geçtigimiz günlerde yagan kar yagisi çiftçiyi umutlandirdi. Bu hafta içerisinde kar yagisi beklediklerini ifade eden Ziraat Mühendisleri Odasi Konya Sube Baskani Burak Kirkgöz, “Insallah bu süreçten sonra kar yagislari devam ederse hububat alanlarinda istedigimiz rekolteyi yakalariz” dedi.

Konya Ovasi Rekolteyi Yakalamak Için Kar Yagisini Bekliyor
2 milyon 200 bin hektarlik ekim alanina sahip Konya’da, yilda yaklasik 2,5 milyon ton bugday üretiliyor. Türkiye’nin tahil ambari olarak bilinen ve bu yil hububat ekim dönemlerinden sonra yaklasik 4 ay boyunca yagis almayan Konya Ovasi’nda kuraklik tehlikesi basladi.

Geçtigimiz günlerde yagan kar yagisi ortalama merkez bölgesinde 10-15 santimetre civarinda olurken yüksek kesimlerde ise 60 santimetre olarak kayitlara geçti. Özellikle kiraç alanlara ekim yapan çiftçilerin yüzünü güldüren yagislarin devamini beklediklerini aktaran Ziraat Mühendisleri Odasi Konya Sube Baskani Burak Kirkgöz, bu kar yagisi ara ara yagmasi da, bitkilerin dönem dönem ihtiyaçlarini karsilamak için önemli oldugunu ifade etti.



“Bu yagislar özellikle kiraç alanlardaki ekinlerimize çok faydali oldu”

Ovanin bekledigi ilk kar yagisinin geçen yila oranla gecikmeli düstügünü aktaran Burak Kirkgöz, “Aylardir bekledigimiz kar yagisini ilk defa geçtigimiz hafta alabildik. Konya bölgesi kapali bir havza oldugu için kar yagislari bizim için çok ciddi önemli. Yaklasik 4 aydir herhangi bir yagis almamistik. Bu yagislar özellikle kiraç alanlardaki ekinlerimize çok faydali oldu. Sulu alanlardaki tabii ufak tefek susamalar vardi. Çiftçilerimiz bazi bölgelerde normalde bu aylarda, hiç sulama yapmazken bu dönemlerde sulama yapmaya baslamislardi. Ekinler susadigi için hem sulu alanlar hem de kiraç alanlarda kar yagisinin ciddi faydasi var. Su anki yagan kar yagisinin ortalama merkez bölgesinde 10-15 santim civarinda ve yüksek yerlerde de 60 santimlere çikan kar yagislari aldik bu dönemde. Insallah önümüzdeki dönemlerde de kar yagislari bekleniyor. Su an meteorolojinin verdigi raporlara göre, önümüzdeki hafta içerisinde ve ondan sonraki hafta içerisinde tekrardan kar yagislari gelecek” dedi.



“Yagislar devam ederse hububat alanlarinda istedigimiz rekolteyi yakalariz”

Konya Ovasi’nda kar yagisinin devam etmesi halinde sezon sonunda geçtigimiz dönemlerdeki rekoltenin yakalanabileceginin altini çizen Kirkgöz, “Insallah bu süreçten sonra kar yagislari devam ederse hububat alanlarinda istedigimiz rekolteyi yakalariz. Bu dönemde yagan karlar tabii merkez ilçelerde biraz milimetre olarak az düstü ama tabii bu karlarin yagip, topragin verimi için çok önemli bir unsur. Su andaki yagan kardan sonra toprak bu yagan karlari emerek kök bölgelerine kadar indiriyor. Bu da topragin doymasina neden oluyor. Yagacak kar yagislari da üzerine topragin doymasina çok büyük katki da saglayacak. Bu tabii hububatin yaninda misir ve pancar eken çiftçilerimizin topraklarinin doymasini ve bir dahaki dönemlerde kullanacak su miktarinin da düsmesine neden oluyor” diye konustu.

Kaynak: İHA