Besicilerin Zorlu Kis Mesaisi Basladi

Türkiye’nin en fazla kar yagisi alan illerinden biri olan Mus’ta karsiz ve bahari andiran havanin ardindan etkili olan kar yagisi besicilerin islerini zorlastirdi.

Besicilerin Zorlu Kis Mesaisi Basladi
1 milyon 400 bin hayvan sayisi ile Türkiye’nin önemli hayvancilik merkezlerinden olan Mus’taki besiciler, etkili olan kar yagisi ile birlikte hayvanlarini beslemek için çetin kis sartlariyla mücadele ediyor. Vatandaslar, kar kalinliginin 1,5 metreyi buldugu Yukari Yongali köyünde hayvanlarini beslemek için zorlu bir mesai harciyor. Günde iki kere hayvanlarina ot ve saman veren köylüler, zorlu kis sartlarinda hayvanlarinin bakimlarini ihmal etmiyorlar. Kar kalinliginin 1,5 metreyi astigi köyde ot ve samanlari metrelerce sirtlarinda tasiyan besiciler, burada hedik ile ezdikleri karlarin üzerine otlari serpistirerek hayvanlarini besliyor. Geçtigimiz yila göre 50 gün geç kar yagan köyde çiftçiler, ot ve samandan önemli miktarda da tasarruf etti.

Hayvanlari için günde iki kere sirtlarinda ot ve saman tasidiklarini ifade eden Arif Yaslak, kar yagisinin geçtigimiz yila göre geç gelmesi ile yemden tasarruf etiklerini belirterek, “Köyde hayvancilik yapiyoruz. 1 metreden fazla kar var köyümüzde. Günde iki defa kar üzerinde hayvanlarimiza ot veriyoruz. Otlari yaklasik 100 metre sirtimizda tasiyarak hayvanlarin oldugu yere getiriyoruz. Köyümüzde kar ve tipi çok oluyor, bu sartlarda hayvancilik yapmak zor oluyor. Geçen yila göre 50 gün geç kar yagdi, biz de bu sürede yemden tasarruf yaptik. Kar yagmadan önce hayvanlarimizi dagda otlatiyorduk. Kar yagdigi için hayvanlarimiza evde bakiyoruz” dedi.

Hayvancilikla geçimlerini saglayan Ismail Yaslak ise, “Hayvancilikla ugrasiyoruz. 1,5 metre karda otlari sirtimizda tasiyarak getiriyoruz. Hayvanlarimiza günde iki kere yem veriyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA