Içisleri Bakanligi, 81 Il Valiligine Egitim Ögretiminin Ikinci Yari Yili Için Genelge Gönderdi

Içisleri Bakanliginca 81 il valiligine, “2022-2023 Egitim Ögretim Yilinin Ikinci Yarisinda Alinacak Asayis ve Trafik Tedbirleri” ile ilgili genelge gönderildi.

Genelgede, 6 Subat 2023 tarihinde baslayacak olan okul öncesi, ilkögretim ve ortaögretim ikinci döneminin huzur ve güven ortami içerisinde sürdürülebilmesi, çocuklarin ve gençlerin okul çevrelerinde maruz kalabilecekleri her türlü olumsuzluklarin engellenmesi ve trafik güvenliginin artirilmasinin önem arz ettigi ifade edilerek, tedbirler belirlendi.

Okul servisleri önümüzdeki hafta boyunca denetlenecek

Genelgeye göre, vali ve kaymakamlarin baskanliginda ilgili paydaslarin katilimiyla; okul servis tasimaciligi faaliyetleri düzenli ve güvenli olarak yürütülecek, okul servis araçlarinin çalismalarinda karsilasilan sorunlar çözülecek, egitim ögretim dönemi baslamadan önce toplanti düzenlenecek ve gerekli is birligi ve koordinasyon saglanacak. Okul çevrelerinde yasanan kazalara iliskin risk analiz degerlendirmeleri çerçevesinde bu bölgelerde ilave tedbirler planlanacak. Okul servis araçlarina yönelik denetimlerin egitim kurumlarinin açilis tarihleri esas alinarak hafta boyunca kesintisiz yapilacak ve egitim ögretim yili süresince planli denetimlere devam edilecek.

Ilave ekip ve personeller görevlendirilecek

Ayrica okul idareleri ile irtibat kurularak okul giris ve çikis saatlerinde, okul önlerinde, çevresinde ve güzergâhlarinda gerekli trafik tedbirlerinin alinmasi için ekip/personel görevlendirilecek. Sürücülerin yaya ve okul geçitleri öncesinde uyarilarak, dikkatlerini daha üst düzeye çikarmak için yavaslamalarini ve yayalara ilk geçis hakkini vermelerini saglamak amaciyla tüm isiksiz okul ve yaya geçitlerine araçlarin yaklasim yönünde “Önce Yaya” görsellerinin çizdirilmesi ivedilikle tamamlanacak, eski ve silinmis görseller yenilenecek.

Trafik kurallari farkindaligi egitimlerine devam edilecek

Içisleri Bakanliginca kamuoyunda farkindaligi artirmak amaciyla “Yayalar Için 5 Adimda Güvenli Trafik” kampanyasinin okul çevrelerinde etkin bir sekilde yürütülmesine devam edilecek. Mobil Trafik Egitim Tiri ile okullarda verilecek egitimlerin Il Milli Egitim Müdürlükleri ile koordine edilerek önceden planlanacak ve çocuk trafik egitim parklarinin modernize edilmesi ve park bulunmayan illerimizde trafik egitim parklarinin hayata geçirilmesine yönelik çalismalar desteklenerek devam edecek. Okul, hastane, alisveris merkezi gibi yayalarin yogun oldugu ya da trafik akiminin yayalara risk olusturdugu yerlerde ve bu yerlerin çevresindeki cadde, sokak ve güzergahlarda azami hiz sinirinin 30 km/s hiza düsürülmesi çalismalari titizlikle sürdürülecek. Öncelik dereceli okullarda güvenlik tedbirleri artirilacak, okul çevrelerindeki metruk binalarin yikimina devam edilecek

Genelgede, okullarin daha güvenli hale getirilmesi amaciyla koruyucu ve önleyici tedbirlerin alinmasinin önemi vurgulandi. Bu kapsamda; öncelik dereceli okullar basta olmak üzere okullarda güvenligin azami ölçüye çikarilmasi amaciyla okullarda kurulan güvenlik kameralarinin çalisabilirligi kontrol edilecek ve Kent Güvenlik Yönetim Sistemine (KGYS) entegrasyonu tamamlanacak. Egitim ve ögretim ortamini olumsuz etkiledigi degerlendirilen metruk bina ve yapilarin yikilmasi saglanacak.

Okul çevrelerinde uyusturucu ve uyarici maddelere yönelik mücadele devam edecek

Okul güvenligi, uyusturucu ve uyarici madde ile mücadele ve diger hususlarla ilgili olarak egitim ögretim dönemi öncesinde her ilde valilerin baskanliginda kaymakamlar, il emniyet müdürü, il jandarma komutani, varsa sahil güvenlik komutanligi temsilcisi, okul yöneticileri, okul aile birligi baskanlari, Yesilay temsilcisi, uyusturucu ile mücadele konusunda uzman personel ile egitim ögretim konusunda uygun görülecek diger paydaslarin katilimiyla hazirlik toplantisi düzenlenecek.

Okul önleri ve yakin çevresinde ögrencilerin kötü aliskanliklar edinmesine ve suça sürüklenmesine sebep olabilecek alkol, sigara/açik sigara, tütün gibi maddeler ile kesici, delici, yaralayici gibi diger unsurlarin satilmasi, tasinmasi ve bulundurulmasini önlemek amaciyla gerekli tedbirler alinacak. Ögrencilerin madde bagimliligi ve diger zararli aliskanliklara karsi korunmasi amaciyla diger kurumlarla koordineli bir sekilde okullar çevresinde bar, kahvehane, kafe, internet salonu, market, büfe, park, bahçe vb. kamuya açik alanlarda çocuk, narkotim, asayis ve ihtiyaç duyulan diger ekiplerle genel asayis uygulamalari ve denetimleri yapilacak.
Kaynak: İHA