Baraj Kapaklarinin Kapanmasiyla, Gövdede Biriken Su Seviyesi 2 Ay Içinde 74 Metreyi Buldu

Artvin’de görev yapan basin mensuplari, valiligin organizasyonunda Yusufeli Baraji ve yeni yerlesim yerini gezerek yetkililerden bilgi aldi.

Baraj Kapaklarinin Kapanmasiyla, Gövdede Biriken Su Seviyesi 2 Ay Içinde 74 Metreyi Buldu
Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde yapimi tamamlanan, kemer baraj sinifinda 275 metreyle gövde yüksekligiyle Türkiye’nin birinci, dünyanin besinci en yüksek baraji olan Yusufeli Baraji ve sular altinda kalacak olan ilçenin tasindigi yeni yerlesim yeri basin mensuplarina tanitildi.

Baraj kapaklarinin kapanmasiyla, gövdede biriken su seviyesi 2 ay içinde 74 metreyi buldu.

Ilçede yogun çalisma devam ederken, Artvin Valiligi organizasyonunda kentte görev yapan basin mensuplari ilçeyi ziyaret etti.

Ilk olarak yeni yerlesim yerini gezen basin mensuplar yetkililerden bilgi aldiktan sonra, Yusufeli Barajini gezdi.

Yusufeli yeni ilçe merkezi ve Yusufeli Barajini gezerek incelemelerde bulunan gazetecilerle bir araya gelen Artvin Valisi Yilmaz Doruk, Yusufeli Baraji ve yeni yerlesim yeriyle ilgili bilgiler verdi.

Barajin çok zor bir cografya da zorlu çalisma kosullarinda insa edildigini anlatan Doruk, “Baraj gövdesi çok etkileyici ama daha da etkiyici olan orada oradaki insaat organizasyonu, mühendislik teknikleri. Yusufeli Baraji bizim gurur duydugumuz, Türkiye Yüzyilinin alt yapi saheseri bir eser” dedi.

Proje kapsaminda bölgeye 34 milyar liralik bir yatirim yapildigini kaydeden Vali Doruk, “Sadece baraj yapimiyla proje tamamlanmiyor. Yusufeli Baraji ve HES projesi, baraj ve elektro mekanik tesislerinin insaati degil. Barajdan sehir merkezi dahil 19 köy etkileniyor. 19 köyün 7’sini farkli bir yerde yeniden insa ediyoruz. Tabi birde ilçe merkezini tasiyoruz. Yeni ilçe merkezi eski ilçe merkezinin hemen üst tarafinda diyebilecegimiz Yansiticilar bölgesinde kuruldu” dedi.

Yeni ilçe merkezinin eski ilçe merkezinin iki kati büyüklügünde bir alana kuruldugunu anlatan Doruk, “Yeni Yusufeli 150 hektar alana kuruldu. Eski ilçe 74 hektardi. Yeni ilçe merkezinin kuruldugu yerin daglik ve kayalik olmasi nedeniyle burada ilçe kurmak zor oldu. Çok emek saf edildi. Modern bir ilçe insa edilerek vatandasimiza ferah, genis, güzel yasam alanlari olusturuldu ve vatandaslarimiz burada yasamaya basladi.

Tasinma çok zor bir süreç olmasina neredeyse kusursuz eksiksiz bir süreç geçirdik. Ilk kamu kurumlarini, sonra okullari, saglik kuruluslarini tasidik. Es zamanli olarak vatandasimiz da tasindi. Is yerleri tasindi. Su anda konutlarda yüzde 100’e yakin vatandasimiz buraya tasindi. Is yerlerinin tasinmasinda da yüzde 80’i bulduk. Zannediyorum bir, bir buçuk ay içinde artik eski ilçe merkezini konusmayacagiz. Su anda sadece sanayiyi tasimadik. Aslinda yeni ilçe merkezinde sanayimiz hazir. Burada hak sahibi olamayan vatandaslarimiz içinde yeni is yerleri yapiyoruz. Onlarda bitince bütün sanayiyi ayni anda tasimiz olacagiz” diye konustu.

Yusufeli halkinin bu süreçte istisnai serzenisler disinda devlete ciddi anlamda destek verdigini anlatan Vali Doruk, “Bu destegi hissettik. Cumhurbaskanimizda ilçe için hiçbir seyi sakinmadi. Buraya istisnai destekler verildi.

Yusufeli Türkiye’nin en büyük iskan projesi. Böyle olunsan devletin zirvesinden asagiya dogru bir hassasiyet var. Aldigimiz bu güçle de yeri gelince Inisiyatif aldik ve yeni Yusufeli’ni en güzel sekilde insa ederek sekillendirdik” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA