Artvin'de Heyelanlarin Sebebi Kurak Havadan Sonra Gelen Yagislar

Uzmanlar, Artvin’de son günlerde yasanan heyelanlarin sebeplerini degerlendirdi. Doç. Dr. Mustafa Tüfekçioglu, artan heyelanlarin kurak havanin ardindan gelen kar ve yagmurdan kaynaklandigini söyledi.Tüfekçioglu, depremlerin ise heyelanlari küçük oranda etkilemis olabilecegini belirtti.

Artvin'de Heyelanlarin Sebebi Kurak Havadan Sonra Gelen Yagislar
Artvin’de bir haftadir neredeyse her gün meydana gelen heyelanlar bölgede korku ve panige neden oldu. Uzmanlar heyelanlarin depremden kaynakli olmadigini ifade ederek, en büyük etkenin egimli arazi ve kurak havadan sonra gelen yogun yagan kar ve yagmur sularindan kaynakli oldugu belirtti.

Ayrica bölgede yapilan barajlar nedeniyle karayolunun üst kotlara çikartilmasi, engebeli arazide kayalarin sicak ve soguk etkilesimi sonucunda hareket etmesinden kaynaklandigini belirttiler.

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisligi Bölümü Havza Yönetimi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tüfekçioglu, erozyonla ilgili çalismalar gerçeklestirdigini ifade ederek, yamaçtan kopan kayalarin bir erozyon çesidi oldugunu söyledi.



Heyelanlar birkaç faktörde rol oynuyor diyen Tüfekçioglu, özelikle iklimin en önemli faktörlerden biri oldugunu belirtti.

Tüfekçioglu açiklamasinda sunlari kaydetti:

“Yagisin ani ve siddetli olusu beraberinde topraktaki bir takim prosesler yani toprak içine isleyisi büyük rol oynuyor. Özellikle son zamanlarda sikça yasadigimiz kaya düsmeleri yine buda bir erozyon çesididir. Burada heyelanlara sik sik yasiyoruz çünkü burasi oldukça egimli bir bölge. Yolarimiz özelikle barajlardan dolayi bir üst kotlara çekilmis dolayisiyla çok fazla egimli alanlardan bu yollara getiriyoruz tünellere dokuyoruz. Dolayisiyla çok egimli olmasi, bu son 8 gün içerisinde 100 milimetreden fazla gerçeklesen, bunun 70 cm’si kar olarak gelmis ve daha öncesinden kurak bir dönemden bahsediyoruz. Bu faktörler bir araya geldigi için artik bu riskli olan bölgede kayaçlarin hareketi kaçinilmaz oluyor.

Suyun kayaçlar içerisinde donmasi ve çözülmesi

Bu kayaçlarin hareketine geçmesinde özelikle neler etkin oluyor, suyun kayaç içerisinde donmasi ve çözülmesi bu kayacin ayrismasina sebebiyet verebiliyor. Egimli alanlarda bu risk her zaman var. Güvenli alanlarda buralarinda teknik ekipler tarafindan gezilerek envanter olusturulmasi varsa risk altinda tas kaya varsa bunun kontrollü bir sekilde alandan uzaklastirilmasi lazim.

Tünel giris çikislari risk tasiyor

Vatandaslarimizin sunu unutmamasi lazim. Özellikle böyle kurak dönemlerden sonra gelen kar yagisi ve yagmurlarla birlikte havalar da isininca çok fazla zorda kalmadiklari sürece seyahat çikmamalarini öneriyorum. Bide suna dikkat etmekte fayda var tünellerin giris ve çikislari fazla risk olusturuyor oldugunu görüyoruz. Bir alanda materyalin oturdugu zemin var, tünelin hemen çikisinda öyle bir zemin yok. Ne kadar kontörlü yapilsa da buralardan materyal gelme riski fazla. Onun için sürücülerde özellikle giris çikislara fazla dikkat etmek gerekiyor.

En ufak bir heyelanda sürücülerin kesinlikle durmamalari gerekiyor

Yani küçük bir materyalin geldigini görüyorsalar hemen alandan hizli bir sekilde uzaklasmalari gerekiyor ileri yada geri neresi müsaitse kesinlikle durmamalari gerekiyor. Hizli bir sekilde ilerlemeleri gerekiyor.

Kayaçlarin düsmesi, kopmalari egimli bir alanda denge bozulduysa kayaç harekete geçecek. Uzakta yasanan bir deprem burada olmadiysa etki etmez, ama burada son zamanlarda küçük ölçeklerde de olsa yasandi. Bu küçük depremler yamaçlardaki kayaci tetikleyebilir. Bu deprem esnasindan olabilir deprem sonrasindan da dolayi bir sekilde olabilir bunu bilemeyiz. Oda diger bir faktörlerin içinde küçük bir orandir. Hangi oranda olaya etki etmisti onu bilmek zor."
Kaynak: İHA