Depremde Yakinlarini Kaybetti, Acisini Bir Kenara Birakip Tezgahin Basina Geçti

Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan yakinlarini kaybeden ögretim görevlisi, acisini bir kenara birakip tezgahin basina geçti. Ögretim görevlisi, akademisyen ve ögrencilerin de destekleriyle dayanikli gida ürünleri üreterek, bunlari vakumladiktan sonra deprem bölgesine gönderiyor.

Depremde Yakinlarini Kaybetti, Acisini Bir Kenara Birakip Tezgahin Basina Geçti
Merkez üssü Kahramanmaras’in Pazarcik ve Elbistan ilçeleri olan ve 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklügündeki depremlerin ardindan bölgede arama kurtarma çalismalari devam ediyor. “Asrin felaketi” olarak nitelenen depremlerin ardindan soguk havanin etkili oldugu bölgeye yardimlar sürüyor.

6 Subat’ta yasanan depremde Hatay’in Iskenderun ilçesinde yakinlarini kaybeden ve Adana’da da evlerinde hasarlar olusan Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölüm Baskani Doç. Dr. Alev Sökmen, acisini bir kenara birakarak deprem bölgesi için dayanikli gida maddesi üretiyor. Kastamonu Üniversitesi’nde akademisyen ve ögrencilerinde destek verdigi üretimde vakumlanan ürünler, Türk Kizilayi Kastamonu Subesine teslim edilerek deprem bölgesine gönderiliyor.

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafindan gelen talepler üzerine üretilen dayanikli gida maddelerinin üretimi devam ederken, bir yardan da Kastamonu Üniversitesinin deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan malzemelere yönelik yardimlari da sürüyor.

Doç. Dr. Alev Sökmen, beraberinde akademisyen arkadaslari ve ögrencileriyle birlikte farkli hava sartlarina ve zamana karsi dayanikli ürünler olan kuru tarhana, bazlama ve köy ekmegi, elma reçeli, galeta ve kraker gibi çesitli ürünleri hazirlayarak, deprem bölgesine ulastiriliyor.

“Mutfakta yaptigimiz ürünleri vakumlayarak deprem bölgesine ulastiriyoruz”

Mutfakta yaptiklari ürünleri vakumlayarak deprem bölgesine ulastirdiklarini söyleyen Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölüm Baskani Doç. Dr. Alev Sökmen, “Deprem felaketini duydugumuz zaman elimizden ne gelir diye düsündüm. Bunun için bir takim çalismalar yapmamiz gerektigini ve su anda tüm ülkemizde gastronomi mutfak sanatlarina ihtiyaç var. Yiyecek ve içecek hizmetlerine destek olmamiz gerekiyor. Ilk etapta bizim yapabileceklerimiz ilgili kurulus ya da Kizilay ile birlikte daha çok dayanikli ürünler ve ilk ihtiyaç malzemeleri olan galeta, ekmek, pogaça gibi ürünleri hizli bir sekilde üretelim istedik. Derslerimize geçen hafta itibariyle baslamistik fakat ögrencilerimizle de birlikte çalismamiz gerekiyordu. Ögrencilerimizden destek aldik, onlarda büyük bir istekle bütün siniflarimiz, bütün ögrencilerimiz büyük bir memnuniyetle mutfaga girdiler. Üretimimizi yapiyoruz. Yaptigimiz ürünleri hizli bir sekilde soguttuktan sonra vakum makinesi ödünç almistik, vakum makinesiyle özellikle yaptigimiz ürünlerin dayanikliligini arttirmak için paketler haline getirdi. Çünkü çesitli bölgelere çesitli ürünler gidecekti. Bizlerde daha uzun vadeli kalsin diye vakum makinesiyle paket haline getirdik yaptigimiz ürünleri. Ben, ayrica Kastamonu Slow Food gurubunda yer aliyorum. Buradan da Kastamonu’muzun yas tarhanasini deprem bölgesine gönderebilirsek diye düsündük. Çünkü yas tarhana pismeye hazir olan bir çorba çesidi. Kastamonu Slow Food gurubuyla baglantiya geçtim. Guruptan da bir hayli fazla bagis geldi bizlere. Ilk etapta yas tarhanayi da vakumlayarak paket haline getirdi. Çünkü hava almamasi gerekiyor, 4 ay kadar falan buzdolabinda saklanabiliyor. Bunlari da hizli bir sekilde vakumlayarak paketledik. Bunlarin bir kismini Kastamonu Slow Food gurubuna teslim ettik. Bu ürünleri Kizilay ile birlikte vakit kaybetmeden deprem bölgesine gönderdik” dedi.



“Çocuklar için besin degeri yüksek tarhana ve çölyakli kisiler içinde glütensiz tarhana üretiyoruz”

Çocuklar için besin degeri yüksek tarhana ile çölyakli kisiler içinde glütensiz tarhana ürettiklerini belirten Doç. Dr. Alev Sökmen, “Daha öncesinden çalismalarina baslamis oldugum tarhana üretimini yapiyoruz. Yine ayni sekilde vakumlayarak ihtiyaç oldugunda göndermek üzere hazir bulunduracagiz. Ayrica özellikle çocuklar için birde çölyakli kisiler için yani glütensiz tarhana üretecegiz. Bu konuda çalismamam vardi. Besin degerini yükselterek çocuklar için tarhanalarimizi hazirlayacagiz. Yine paket haline getirecegiz. Ayrica KYK yurtlarina yerlestirilen depremzedeler bulunuyor. Bu afetzedeler içinde Kastamonu’dan istenildiginde yiyecek noktasinda destek saglayacagiz. Su anda egitime ara verildigi için ögrencilerimiz yok. Birkaç tane akademisyen hocalarimizla bir isleri yapmaya çalisiyoruz. Bu noktada gönüllüler olursa onlarin destegini bekleriz. Insallah üretimimizi gönüllüler ile birlikte sürdürecegiz” diye konustu.



“Kaybettigimiz yakinlarimizi, acimizi bir kenara birakip depremzedeler için dayanikli gida ürünleri üretiyoruz”

Depremde yakinlarini ve akrabalarini kaybettigini ifade eden Sökmen, “Hem esim ayni zamanda Turizm Fakültesi Dekani Alptekin Sökmen hocamiz, Hatay’in Erzin ilçesinden. Annemiz Adana’da yasiyor. Adana’da yikilan binalar oldu, annemizin de binasinda hasarlar olustu. Bizde deprem bölgesinde bulunup oraya destek olmak istedik ancak Kastamonu’da da sorumluluklarimiz vardi. Dekan hocamiz kisa süreligine kendisi gitti. Dekan hocamizin Hatay’in Iskenderun ilçesinde yasayan hala tarafindan yakinlari bulunuyor. Dekan hocamiz ve ben, görüstügümüz akrabalarimizin kayip haberlerini aldik maalesef. Ayrica deprem bölgelerinde tanidiklarimiz, dostlarimizda bulunuyor. Evlerini kaybedenler var. Dolayisiyla bizlerde o bölgede olup oradaki insanlarla birlikte acilarina daha fazla ortak olmak isterdik ama Kastamonu’da da görevlerimiz var, sorumluluklarimiz bulunuyor. O yüzden buradaki sorumluluklarimizi yerine getirmek zorundayiz. Acimizi bir tarafa birakip elimizden geldigince ve talep oldugu sürece buradaki üretimlerimize devam edecegiz. Bu vesile ile depremde hayatini kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralilara da acil sifalar diliyorum, tüm ülkemizin basi sag olsun” seklinde konustu.

Kaynak: İHA