Gönüllü Ögretmen Ve Ögrenciler Yaptiklari 100 Adet Sobayi Deprem Bölgesine Yollayacak

Kahramanmaras’ta meydana gelen iki büyük depremin ardindan, Bitlis’in Tatvan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögretmen ve ögrencileri ile esnaf tarafindan depremzedelerin isinma ihtiyacini karsilamak amaciyla soba üretimi yapiliyor.

Gönüllü Ögretmen Ve Ögrenciler Yaptiklari 100 Adet Sobayi Deprem Bölgesine Yollayacak
Kahramanmaras merkezli 11 ilde büyük yikima neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerin ardindan baslatilan yardim seferberligi büyüyerek devam ediyor. Yasanan deprem felaketinin ardindan tüm Türkiye’de oldugu gibi Bitlis ve ilçelerinde de depremzedelerin yaralarini sarmak için yogun çaba sarf ediliyor. Yikici depremlerin ardindan Milli Egitim Bakanliginin talimatlari üzerine Tatvan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Bölümü ögretmen ve ögrencileri ile Tatvanli esnafin da katkilariyla afet bölgelerindeki güvenli alanlara kurulan çadir kentlerde yasayan vatandaslarin soguktan korunmalari amaciyla soba üretimi yapiliyor. Bitlis Il Milli Egitim Müdürlügü koordinesinde Tatvan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ve esnafin soba imalat alanlarinda yaklasik 100 soba üretimi yapildi. Afet bölgesinde kurulan çadirlarda kullanima uygun üretilen sobalarin, AFAD koordinasyonunda deprem bölgelerindeki illere sevkiyati saglaniyor.

"Sobalari tamamladiktan sonra konteyner kabinlere de baslayacagiz"

Okul Müdürü Saim Özçinar, yasanan yikici depremlerden dolayi üzgün olduklarini dile getirerek, depremzedelerin içini isitmak için gönüllü ögrenci, ögretmen ve esnafla seferber olarak ürettikleri 100 sobayi afet bölgesine göndereceklerini söyledi.

Soba üretim ihtiyacindan sonra mobil tuvalet üreteceklerini ifade eden Özçinar, "Ülkemizin yasamis oldugu bu 2 büyük afetten sonra Tatvan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak bizler de ne yapabiliriz veya nasil bir katki sunabiliriz diye düsündük. Ilk olarak okulumuzda görev yapan ögretmenlerimizin ailelerine ögretmenler arasinda sosyal fon olusturarak bir katkida bulunduk. Daha sonra Milli Egitim Bakanligimizin baslatmis oldugu soba üretimi projesi vardi. Biz de burada katki sunmak istedik. Yaklasik 100 soba üretimine basladik ve 1 haftadir çalismalarimizi sürdürüyoruz. Ögretmenlerimiz, ögrencilerimiz ve Tatvanli esnafimizin da katkisi ile bir an önce tamamlayip deprem bölgesine gönderecegiz. Ögrencilerimiz tatillerini burada geçirdiler ve hepsi isteyerek geldi. Bazi malzeme eksiklerimiz vardi, il disindan temin etmeye çalistik. Tabii zorluklarla bizler de karsilastik ama esnafin da yardimiyla bir an önce tamamlayip deprem bölgelerine gönderecegiz. Soba üretiminden sonra özellikle barinma ve bazi temel ihtiyaçlari giderme, tuvalet ihtiyaçlari için kabinler olusturma gibi üretimlere de yakinda baslayacagiz. Ilk önce sobalari tamamladiktan sonra konteyner kabinlere de bir an önce baslayacagiz" dedi.



"Günlük 25-30 adet soba yapiyoruz"

Milli Egitim Bakanliginin tüm illere, depremzedelere soba üretimi yapmalari için talimat gönderdigini belirten Metal Teknoloji Ögretmeni Muhsin Tunç ise, "Ülkemizin basinda böyle bir olay yasandigi için hepimiz üzgünüz. Bu süreçte ne yapabiliriz diye düsündük. Bakanligin da talimatiyla soba yapmaya karar verdik. Bazi eksiklerimiz vardi ama sag olsunlar esnafimiz da bizlere yardim etti. Onlarin katkisi da çok büyük. Bu zor süreci bir sekilde atlatmaya çalisiyoruz. 10 ve 11’inci sinif ögrencilerimiz var. Onlarla birlikte soba yapimina basladik. Daha önce ögrencilerimiz bunlarin egitimini almistilar. Bu egitim istikametinde uygulamaya geçtik. Hem ögrencilerimiz için de iyi oldu çünkü bu vesile ile onlar da ögrenmis oluyorlar hem de bu duruma katkilari oluyor. Depremden hemen sonra soba üretimine baslamaya karar verildi.

Bölgede yogun bir hammadde eksikliginden dolayi biraz gecikme yasadik. Fakat hammaddemiz elimize ulastigi an seri üretime basladik. Günlük 25-30 adet soba yapiyoruz. Okul olarak 100 adet gönderecegiz. Bitlis Mesleki ve Teknik Lisesi ve Güroymak Mesleki ve Teknik Lisesi de üretim yapiyor. Daha sonra mobil tuvalet yapimina baslayacagiz" diye konustu.

Kaynak: İHA