YÖK Kanunu Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu’nda görüsmekte olan Yüksekögretim Kanunu ile Bazi kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi kabul edildi.



Kabul edilen maddelere göre, tipta, dis hekimliginde, eczacilikta ve veteriner hekimlikte uzmanlik egitimi yapmakta olanlar ve bu egitimlerini tamamlamis olanlar hariç; tezli yüksek lisans veya doktora, sanatta yeterlik egitimine devam eden veya bu egitimlerini tamamlamis arastirma görevlileri, düzenlemenin yürürlüge girdigi tarihten itibaren 6 ay içinde talep etmeleri halinde kadrolarinin bulundugu üniversite tarafindan arastirma görevlisi kadrosuna atanacak.

Vakif yüksekögretim kurumlari, ögrenci gelirlerinin yüzde ikisini her yil kendi adina açilan hesaba yatirma yükümlügünü, banka teminat mektubu ile yerine getirebilecek.

Bazi üniversitelerin isimlerinin degistirilmesinin de yer aldigi teklif uyarinca ayrica Millî Istihbarat Teskilâti (MIT) bünyesinde; Milli Istihbarat Akademisi adiyla, istihbarat ve millî güvenlik ile ilgili alanlarda lisansüstü egitim-ögretim, bilimsel arastirma ve yayin yapmak üzere yüksekögretim kurumu kurulacak.

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin denetlenmesi, etkin ve verimli sekilde yönetiminin de yer aldigi teklifte ayrica, yüksekögretim kurumlarindaki disiplin cezalari ve disiplin cezalarini gerektiren disiplin suçlari da ayrintili bir sekilde yeniden düzenleniyor.
Kaynak: İHA