Ordu'da Kültür Mantari Üretimi Yayginlasiyor

Ordu Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, 2015 yilinda bir tane bulunan mantar üretim tesisinin, yapilan çalismalar neticesinde 2023 yilinda 31’e yükseldigini belirterek, “Toplam 4 bin 400 metrekare olan üretim alanlarimiz yillik 440 ton kültür mantari üretim kapasitesine sahiptir” dedi.

Ordu'da Kültür Mantari Üretimi Yayginlasiyor
Ordu’da mantar üretimi konusunda yapilan çalismalar ve destekler olumlu sonuç verdi. Il genelinde 2015 yilinda bir tane istiridye mantari tesisi bulunurken, son yillarda yapilan çalismalar neticesinde mantar üretim tesisi sayisi 31’e ulasti.

Konu hakkinda açiklamalarda bulunan Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, ürün çesitliligini artirmak amaciyla çesitli alanlarda çalismalar yürüttüklerini söyledi.

Bu çalismalarin içerisinde, mantar yetistiriciligini gelistirmeye ve yayginlastirmaya yönelik projelerin uyguladigini kaydeden Yilmaz, “Ilimizde 2015 yilinda bir tane istiridye mantari tesisi bulunurken, bakanligimizca verilen desteklemeler ve il müdürlügümüz tarafindan yapilan çalismalar neticesinde bugün itibari ile Ilimizde 100 metrekare ve üzerinde üretim alanina sahip 31 tane kültür mantari üretim tesisimiz mevcuttur. Bunlardan 10 tanesi beyaz sapkali mantar, 21 tanesi istiridye mantari tesisidir. Toplam 4 bin 400 metrekare olan üretim alanlarimiz yillik 440 ton kültür mantari üretim kapasitesine sahiptir" dedi.

Kültür mantarinin, Ordu için uygun bir ürün oldugunu vurgulayan Il Müdürü Yilmaz, “Karadeniz’de araziler çok parçali ve parseller küçüktür. Bundan dolayi küçük üretim alanlarinda gerçeklestirilebilen mantar yetistiriciligi ilimiz için çok uygundur. Ayni zamanda kültür mantari birim alanda yüksek getirisi olan bir üründür. “Ilimizde mantar üretimini yayginlastirmak ve üreticilerimizin gelisen yeni teknolojiden haberdar olmalarini saglamak amaciyla kurslar düzenlemekteyiz. Bu çerçevede il müdürlügümüz tarafindan 2017-2022 yillarinda 13 dönem halinde ‘kültür mantari yetistiriciligi’ kursu düzenlenmis, toplam 413 kisi teorik ve uygulamali olarak mantar yetistiriciligi konusunda bilgilendirilmistir. Ilimizde kültür mantari yetistiriciliginin üretiminin artirilmasi amaciyla yapilan çalismalarimiz devam edecektir" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA