Kahraman Açiklamasi 'TMO'nun Findik Için Satis Ücreti, Fiyat Yükselis Trendinin Önünü Kesmistir'

Ordu Ticaret Borsasi Baskani Ziver Kahraman, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafindan 61 TL’den satisa çikartilan 2022 mahsulü findik fiyatinin düsük oldugunu belirtti.

Kahraman Açiklamasi 'TMO'nun Findik Için Satis Ücreti, Fiyat Yükselis Trendinin Önünü Kesmistir'
Borsa Baskani Ziver Kahraman, TMO’nun devlet adina ve namina ‘taban fiyat garantili destekleme alimi’ yaptigini, piyasada arz kontrolü ile fiyatin, refah seviyesine yükselmesi ve bu seviyede sürdürülebilir olmasi gibi hususlarda regülatör görev yaptigini belirtti.

TMO’nun, 2022 yilinin mahsulü findiklari 61 TL’den satisa çikartmasinin, fiyatin yükselis trendinin önünü kestigini kaydeden Kahraman, “Piyasa fiyatinin arz talep kanunu esasina uygun olarak yükseldigi bir dönemde, herhangi bir kesimin hamlesiyle bu yükselisin önünün kesilmesi, durmasi veya düsüse geçmesi ciddi bir durumdur, bir vakadir. Bu, kabul edilebilir degildir. Findik fiyati 65 TL seviyesini artik çok rahat kabul ederken, TMO’nun 2022 mahsulü için 61 TL satis fiyati, yükselis trendinin önünü kesmistir. Bu durum TMO’nun piyasadaki varlik sebebiyle çelismistir. Bu kararin tekrar gözden geçirilmesini öneriyor ve bekliyoruz. TMO, seçerek, standardize ederek piyasadaki findigin en kalitelisini alip depolamaktadir. Elbette ürünü satacaktir, satmalidir ama bu satis piyasa teamüllerine uygun olurken temayüllere ters düsmemelidir. Alinan karar bir idari tasarruftur ve degisiklik yapilmasi idarenin yetkisinde, elinde ve iradesindedir. Bu kararin gözden geçirilmesi ülkemizin menfaati geregidir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA