Bucanin Altin Çocuklari BSM'de Derecelere Doymuyor

Buca Belediyesinin Kizilçullu Köy Enstitüsü mirasini yasatmak için kurdugu Bilim Sanat Merkezi (BSM), kentin göz bebegi oldu. Buca’nin altin çocuklarini kesfederek bilim ve sanat alaninda yaptiklari projelerle 63 dünya birinciligi, 48 dünya ikinciligi ve 37 dünya üçüncülügü kazanan merkez, 8 bilimsel makale yayinladi; 5 patent basvurusu yapti.

Bucanin Altin Çocuklari BSM'de Derecelere Doymuyor
Bilim ve sanat alaninda gençleri tesvik etmek, uluslararasi imkanlardan yararlanmalarini saglamak ve özgüvenlerini gelistirmek için Buca BSM’yi kuran Buca Belediyesi, ögrencileri ile yeni gururlar yasamaya devam ediyor. Buca BSM’de, anaokulundan üniversiteye kadar 74 farkli okuldan 828 ögrenci, alaninda uzman egitmenlerle çalismalar gerçeklestiriyor. Merkez öte yandan bilim, sanat ve teknolojiye merakli dünya gençlerini Buca’da bulusturmak için 2020 yilindan beri BUCA IMSEF Bilim ve Sanat Fuari’ni düzenliyor.

Yaptiklari projelerle dünyanin dört bir yaninda düzenlenen uluslararasi bilim ve sanat yarismalarinda 63 altin, 48 gümüs, 37 bronz madalya ile 34 jüri özel ödülü, onur ve özel basari ödülleri kazanan Buca BSM, bilimsel proje çalismalari sonucu 8 makale yayinladi; 5 patent basvurusu yapti. TÜBITAK Lise Ögrencileri Arastirma Projeleri Yarismasi kimya alaninda Türkiye birinciligi, fizik alaninda Türkiye üçüncülügü elde eden merkez, TEKNOFEST Uzay, Havacilik ve Teknoloji Festivali’nde 2021 ve 2022 yillarinda biyoteknoloji inovasyon kategorisinde Türkiye birinciligi kazandi.

Amerika’da yarisacaklar

Buca BSM’nin basarili ögrencileri basarilariyla dünyanin en büyük proje yarismasi olan ve Amerika’da gerçeklesecek REGENERON ISEF Bilim Projeleri Yarismasi’na katilmaya hak kazandi. Ayrica müzik alaninda, Italya Orbetello Piyano Yarismasi’nda dünya ikinciligi ve üçüncülügü; Ispanya Carles & Sofia Uluslararasi Piyano Yarismasi’nda Ispanya Gümüs El Ödülü kazandilar. Mozart Akademi Piyano Yarismasi’nda ise üçüncülük ödülü aldilar.

Gelecegin bilim insanlarini ve sanatçilarini yetistirmekten dolayi büyük mutluluk yasadiklarini belirten Buca Belediye Baskani Erhan Kiliç, “Türkiye’deki beyin göçünü durdurmak amaciyla kurdugumuz Buca BSM, dünya çapindaki basarilariyla Buca’nin ve Türkiye’nin adini tüm dünyaya duyurdu. Bizlerin de gurur kaynagi oldu” diye konustu.

Kaynak: İHA