Bilim Kurulu Üyesi Sener Açikladi Açiklamasi 'Long Covid'in Tedavisi Yok'

Saglik Bakanligi Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Sener, son dönemde dünyada ve Türkiye’de tirmanisa geçen sendromik hastalik olan ’Post Covid’ ya da ’Long Covid’ için halihazirda bulunan bir tedavi olmadigini belirtti. Prof. Dr. Sener, ’Post Covid’ ya da ’Long Covid’in uzun süre insan vücudundan kalabilen sendromik bir hastalik olduguna da dikkat çekti.

Bilim Kurulu Üyesi Sener Açikladi Açiklamasi 'Long Covid'in Tedavisi Yok'
Saglik Bakanligi Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Sener, dünyada ve Türkiye’de son dönemde covid-19 sonrasi ’Post Covid’ ya da ’Long Covid’in görülmeye basladigini belirtti.

Covid-19’un artik Türkiye için mevsimsel hale geldigini, ’Post Covid’ ya da ’Long Covid’in tirmanisa geçtigini ifade eden Prof. Dr. Alper Sener, insan vücudundan uzun süre kalabilen ’Post Covid’ ya da ’Long Covid’in kalici hasarlar birakabilen sendromik bir hastalik oldugunu kaydederek, "Bu sendromik hastaliga aslinda ne yazik ki tedavi anlaminda halihazirda dünyanin buldugu bir tedavi yok" dedi.



"Covid-19 enfeksiyonlari artik Türkiye için mevsimsel hale geldi"

Saglik Bakanligi Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Sener, "Covid-19 enfeksiyonlari artik Türkiye için mevsimsel hale geldi. Özellikle son zamanlarda dünya genelinde ve Türkiye’de daha çok ‘Post Covid’ ya da ‘Long Covid’ tirmanisa geçti. Biz bunlara covid-19 sonrasi enfeksiyon tablolari diyoruz. Bu tablolar açisindan baktigimizda hatirlama güçlükleri, hafiza güçlükleri, devam eden ve sürekli hale gelen hiç geçmeyen kronik öksürük, çabuk yorulma, kalple ilgili olan iltihaplar, kalple ilgili olarak ritim bozukluklari, kalple ilgili ortaya çikan diger tablolar onun beraberinde kas ve eklem agrilari, uykusuzluklar gibi çok genis bir sendromik tablo var. Saç dökülmesi bile dahil edilebiliyor. Hormonal düzensizliklere bagli bayanlarda ortaya çikan adet düzensizlikleri de bunun içerisine dahil edilebiliyor. Dolayisiyla eger covid-19 enfeksiyonu sonrasinda ortalama 3 aydan daha uzun süre devam eden PCR testi negatiflestikten sonra 3 aydan daha uzun süre devam eden, bastan tirnaga kadar hatta saça kadar ulasan baska sebeple açiklanamayan bir klinik tablonuz varsa mutlaka koronavirüs sonrasi ‘Post Covid ya da ‘Long Covid’ tablosu açisindan arastirmak lazim. Bunun için bazi kan testleri var. Sitokin düzeyleri bakilabiliyor. Bu bizim için yönlendirici, bu sitokin degerlerinde belli degerlerde yükseklikler varsa bu bizim için ‘Post Covid ya da ‘Long Covid’ tablosu olarak adlandiriyoruz. Bu çünkü sendromik bir hastalik. Bu sendromik hastaliga aslinda ne yazik ki tedavi anlaminda halihazirda dünyanin buldugu bir tedavi yok. Denenen tedavi metotlari var ya da semptomatik tedavi diyoruz. Bunlardan bir tanesi, öksürükle, kalple ilgili olan tedavilerde onlari yönlendirmeye çalisiyoruz hastalarimiza. Unutkanlik ve beraberinde algi problemleri varsa onlara yönelik nörologlarin yaptigi bazi yaklasimlar var. Kas, eklem agrilarina yönelik de daha çok nonsteroid antienflamatuvarlari uygulamak gerekiyor. Bu semptomlardan herhangi birisi varsa ve covid-19 enfeksiyonu sonrasi 3 aydan daha uzun süre devam ediyorsa mutlaka bir hastanede bu konuyla deneyimli bir hekim tarafindan takip edilmenizde fayda var" diye konustu.

Kaynak: İHA