Anadolu Üniversitesinin TÜBITAK 3005 Projesi Kabul Edildi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) 3005 Sosyal ve Beserî Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Arastirma Destek Programi çerçevesinde Anadolu Üniversitesinin projesi kabul edildi.

Anadolu Üniversitesinin TÜBITAK 3005 Projesi Kabul Edildi
TÜBITAK 3005 tarafindan kabul gören, “Türkiye’de Egitim Haberciligi ve Egitim Haberciliginin Gelistirilmesi” baslikli proje Anadolu Üniversitesi Iletisim Bilimleri Fakültesi (IBF) Gazetecilik Bölümü tarafindan yürütülecek. Bir haber türü olarak Türkiye’de egitim haberciliginin gazetecilik pratikleri açisindan kavram çerçevesini belirleyebilmeyi ve bu haber türünde uzmanlasmak isteyenlerin ihtiyaç duyacagi akademik altyapiyi olusturabilmeyi hedefleyen projenin 20 ay sürmesi planlaniyor. Anadolu Üniversitesi IBF ögretim üyesi Doç. Dr. Alaaddin F. Paksoy yürütücülügünü yaptigi proje ekibinde ise Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Egitim Fakültesi ögretim üyesi Dr. Ögr. Üyesi Hakki Kahveci, Orta Dogu Teknik Üniversitesi Egitim Fakültesi ögretim üyesi Doç. Dr. Engin Karahan, Anadolu Üniversitesi IBF ögretim elemani Ars. Gör. Dr. Simge Süllü Durul yer aliyor. Bu çerçevede egitim haberciligine iliskin akademik birikimin gelistirilmesinin önemli olduguna dikkat çekilen projenin çiktilariyla egitim habercilerinin katilacagi çalistay ve sertifika programi düzenlenmesi de öngörülüyor.

“Egitim haberciligi konusunda tecrübeli kisilerle görüsülecek”

Egitim haberciliginin bir haber türü olarak uygulanabilmesinin önünün açilacagini belirten Doç. Dr. Alaaddin F. Paksoy, egitim haberciligi konusunda uzmanlasmak isteyen kisiler için tesvik edici egitim materyallerinin üretilecegi söyledi.

Projenin teferruatlarina dair IBF ögretim üyesi ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Paksoy, “Arastirmanin metodolojik çerçevesi 2 yöntem üzerine kurulacak. Öncelikle egitimle ilgili yayimlanan haberler ve köse yazilari içerik analizi teknigiyle çözümlenecek sonrasinda ise fenomenolojik yaklasim kullanilarak, egitim haberciligini dogrudan deneyimlemis veya halen deneyimlemekte olan gazetecilerle derinlemesine görüsmeler yapilacak” dedi.



Lisans ders içerigi olusturulacak

Gazetecilik alanindaki arastirmalara bakildiginda farkli haber türlerinde uzmanlasma konusunda egitim haberciligi alaninin yeterli akademik birikim üzerine insa edilmediginin altini çizen Doç Dr. Paksoy, “Bu proje egitim haberciligi konusuna ilgi duyan, bu konuda kendini gelistirmek isteyen gazeteci adaylarinin ve egitim bilimi disiplininde lisans egitimi alan ögrencilerin ihtiyaç duydugu ders içerigi ve ders kaynaklarinin olusturulmasini hedeflemekte. Türkçe dilinde bu konuda bir ders kitabinin ilk kez yayimlanacak olmasi ve ögrenme materyalleri dâhil olmak üzere bir ders içeriginin hazirlanmasinin hedeflenmesi bu projenin öne çikan somut çiktilarini olusturmakta” seklinde konustu.

Kaynak: İHA