Kahramanmaras Büyüksehir Belediye Baskani Güngör, Çalismalar Hakkinda Son Bilgileri Verdi
Kahramanmaras Büyüksehir Belediye Baskani Hayrettin Güngör, depremin ardindan sehrin yüzde 90’a yakin su verildigini, bugünden itibaren günlük 150 binin üzerinde ekmek çikarilacagini, cenaze islemlerinin aksaklik olmadan yürütüldügünü belirtti.

Belediye olarak ilk yapmalari gerekenin suyu temin etmek oldugunu hatirlatan Güngör, bu çerçevede kisa süre içerisinde sehrin yüzde 90’ina yakin kesime su verdiklerini belirtti.
Güngör, sebeke sularinin temizligine iliskin, “Halk sagligi Genel Müdürlügümüz sudan günlük numuneler alarak su ile ilgili analizler yapiyorlar. Hamdolsun hiçbir sikinti yasamadik burada. Bu garantiyi de hemserilerimize veriyoruz” diye konustu.
“Bugün itibariyla 150 binin üzerinde ekmek çikaracagiz”
Depremin ardindan halk ekmek fabrikasini devreye soktuklarini kaydeden Güngör, “Günlük 70 binin üzerinde ekmek çikariyoruz. Bugün itibariyla un destegi saglayarak 7 özel halk ekmek fabrikamiza 90’in üzerinde mahalle firinimizi da faaliyete geçirdik. Bugün itibariyla 150 binin üzerindeki ekmegi de esnafimiz çikaracagiz. Bu da normallesmeye dogru gittigimizin de göstergesi ifade edebiliriz” dedi.
Güngör, 150’nin üzerinde araç, 600’e yakin da personelle sehirde olusan temizlik sikintilarina müdahale edildigini söyleyerek, “Yine depremin getirdigi ve bu çalismalarla ilgili ciddi manada bir temizlik sorunu ortaya çikti. Hemen hizli bir sekilde belediyemiz, destege gelen belediyelerimiz, araçlarimizi, imkanlarimizi ve personellerimizi birlestirdik” ifadelerini kullandi.
“Aksaklik olmadan cenazelerimizi defnettik”
Kahramanmaras’ta depremlerde vefat edenlerin defin islemleriyle ilgili bilgi de veren Güngör, “Definlerle ilgili çok iyi bir sistem kurduk. Bütün süreci mezarlik alaninda yürüttük ve cenaze islemleri, hukuk islemleri, savcilik islemleri, polis islemleri gibi islemleri orada gerçeklestirdik. Burada samimi olarak söylüyorum, vatandaslarimiz emin olsun islemlerde hiçbir aksaklik olmadan cenazelerimizi defnettik” açiklamasini yapti.
Güngör, arama kurtarma çalismalarina dair, “Arama kurtarma çalismalari da çok büyük bir basariyla yürütüldü. Tüm kurumlarimiz sag olsunlar canla basla çalistilar. Tahmin ediyorum arama kurtarma çalismalari da yarina kadar sonuçlanir” dedi.
“Hasar tespit çalismalari tamamlandiginda gerçek resmi görmüs olacagiz”
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Yapi Isleri Genel Müdürlügünce hasar tespit çalismalari yapildigini hatirlatan Güngör, söyle devam etti:
“Bugüne geldigimizde 60 binin üzerinde bagimsiz bölümün tespiti yapildi. Ya yikilmis ya yikilacak ya da agir hasarli gibi. Ama süreç devam ediyor, nihai bir noktada degil henüz. Bu tamamlandiginda gerçek resmi görmüs olacagiz. Bir taraftan da yikilan binalarin hafriyatlarinin kaldirilma çalismalari basladi ve hizli bir sekilde devam ediyor. Bunun için hafriyat alanlarimiz belirledik. Ilgili kurumlarimizin kontörlü altinda çalismalar hizla devam ediyor.”
