Depremzedeler Sosyal Ve Kültürel Etkinliklerle Moral Buluyor

Çorum’da, Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen aileler ve çocuklar sosyal ve sportif etkinliklerle moral buluyor.

Depremzedeler Sosyal Ve Kültürel Etkinliklerle Moral Buluyor
Gençlik ve Spor Il Müdürlügü’nce basta çocuklar olmak üzere depremzedelerin yasadiklari korkuyu atlatmalari ve sosyal yasama hizli bir sekilde adapte olmalarini saglamak amaciyla etkinlikler düzenliyor. Müdürlük bünyesinde görev yapan sosyal çalismaci ve gönüllüler çocuklarla boyama yaparak oyunlar oynarken, psikologlarda ailelerle görüserek deprem sonrasi yasadiklari travmadan uzak tutmaya çalisiyorlar.

Ayrica deprem bölgesinden tahliyeleri saglanarak Hitit Kiz Yurduna yerlestirilen depremzedelerin ihtiyaçlarinin karsilanmasi amaciyla hayirseverlerin katkisiyla hayir çarsisi kuruldu.

“Ailelerimiz ve çocuklarimizin sosyal hayata uyumlarini saglamak için çalisiyoruz”

Çorum Valiligi koordinasyonunda Hitit Kiz Ögrenci Yurdu’nun depremzede ailelerin barinmasi için tahsis edildigini hatirlatan Gençlik ve Spor Il Müdürü Cemil Çaglar, “Gençlik ve Spor Il Müdürlügü olarak burada tüm ailelere yönelik sosyal, kültürel ve sportif her türlü faaliyeti organize ediyoruz. Çocuklara yönelik etkinlikler düzenliyoruz. Ailelerimiz ve çocuklarimizin sosyal hayata uyumlarini saglamak, yasadiklari travmayi atlatabilmeleri için gençlik çalisanlari, sosyal çalismacilarimiz, psikologlarimiz sürekli aileler ve çocuklarla beraber oluyor. Onlarin bu travmayi atlatabilmeleri için çalismalar yapiyorlar” dedi.

Yurt binamiz bünyesinde Hayir Çarsisi kurduklarini açiklayan Il Müdürü Çaglar, “Tüm depremzede ailelerimizin odalarinda ihtiyaç duydugu ne varsa Çorumlu hayirseverlerimizin destegiyle buradan karsiliyoruz. Buraya gelen ailelerimizin deprem bölgesindeki yakinlari ile daha rahat iletisime geçmeleri için ücretsiz internet hizmeti sunuyoruz. Il Saglik Müdürlügü’nce buraya bir revir kuruldu. Revirde bir doktorumuz, hemsiremiz görev yapiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Il Müdürlügü yetkilileri burada ailelerle yakindan ilgileniyor. Sivil toplum kuruluslarindan gelen gençlerimiz buradaki vatandaslarimiza yardimci oluyorlar” ifadelerini kullandi.

Çocuklar için ana sinifi ve etüt merkezleri kuruldu

Çocuklar için yurt bünyesinde ana sinifi, okula basladiklarinda ise derslerini çalisabilecekleri etütler olusturduklarini anlatan Çaglar, “Devletimiz her seyi ile hazir. Devletimiz milletiyle bu afetin üstesinden gelecek güçte ve iradede. Depremde hayatini kaybeden sehitlerimize Allah’tan rahmet yaralilara acil sifalar diliyoruz” seklinde konustu.



“Çocuklara güvende olduklarini hissettirebilecek bir alan sunmak için çalisiyoruz”

Psikolog Havva Kahraman ise, depremden etkilenen çocuklara güvende olduklarini hissettirebilecek bir alan sunmak için çalistiklarini belirtti.

Ülke olarak çok sikintili zamanlardan geçtigimize dikkat çeken Kahraman, “Hiçbirimiz deprem magduru vatandaslarimizin ne yasadigini bildigimizi söyleyemeyiz. Hiçbirimiz böyle bir felaketi yasamadik. Tek bildigimiz sey olaganüstü zamanlardan geçiyoruz.

Bu süreçte depremzede vatandaslarimizdan sikintilar, problemler yasayanlar olacak. Bugün deprem magduru vatandaslarimizin sergiledigi bütün davranislari yasadiklari sorunlarla karsilastirdigimizda gayet normal tepkiler. Vatandaslarimizdan bu konuda duyarli olmasini bekliyoruz. Nasil bekliyoruz kastettigimiz sey su aslinda. Insanin dogal ihtiyaci soru sormak, bilgi almak, ögrenmek oluyor. Fakat depremden magdur olan vatandaslarimizin susmaya ihtiyaci olabilir. Insanlara henüz konusmaya hazir olmadiklari seylerle ilgili soru sormamalarini rica ediyorum” seklinde açiklama da bulundu.

“Çocuklarin yaninda konustugumuz kelimelere dikkat etmeliyiz”

Çocuklarin birçok seyi algilayamayabilecegine dikkat çeken Kahraman, “Çocuklar bazi seyleri oyunlastirabiliyor. Daha eglenceli, daha neseli, daha canli görebiliyorlar. Biz farkinda olmadan bu sorunu yasiyor olabilirler. Onlarin yaninda konustugumuz kelimelere çok dikkat etmeliyiz. Bazen kullandigimiz küçük kelimeler onlarin hayatinda iz birakiyor” diye konustu.

Gençlik Spor Bakanligina bagli psikologlar olarak mümkün oldugunca insanlarin yalniz olmadiklarini hissettirmemek için çalistiklarini anlatan Kahraman sunlari kaydetti: “Kapimizi ne zaman çalarsaniz çalin buradayiz. Yasadigimiz bu depremin olasi sonuçlarini özellikle psikolojik olarak uzun süre boyunca hissedecek bir nesil gelecek karsimiza. Su anda sadece çocuklara güvende olduklarini hissettirebilecek bir alan sunmak için çalisiyoruz. Bilimsel anlamda psikolojik danismanlik, rehabilite, terapi için suan çok erken. Su anda burada yaptigimiz sey güvende olduklarini hissettirmek. Çok büyük bir travma yasadilar. Güvende olduklari evden, güvende olduklari sehirden ayrilarak geldiler. Yasam alanlarini kaybettiler. Bizim burada yaptigimiz sey onlara güvenli yasam alani sunabilmek için çaba sarf ediyoruz”
Kaynak: İHA