Sira Disi Vaka, Dünya Standartlarinda Tedaviyle Sonuçlandi

Ankara Baskent Üniversitesi Hastanesi’nde tip literatüründe nadiren karsilasilan olaganüstü bir vakaya sahit olundu. Aort anevrizmasi hastasi, doktorlarin basarili operasyonuyla 78 yasindaki hasta sagligina kavustu.

Sira Disi Vaka, Dünya Standartlarinda Tedaviyle Sonuçlandi
Ankara Baskent Üniversitesi Hastanesi doktorlarindan Prof. Dr. Fatih Boyvat ve Prof. Dr. Hakki Tankut Akay tarafindan gerçeklestirilen basarili operasyon sonucunda 78 yasindaki hasta sagligina kavustu.

Daha önce hastaya, farkli merkezlerde operasyon yapilmasinin neredeyse imkansiz oldugu söylenirken, doktorlarin yetenekleri ve yerli teknolojisinin gücü sayesinde vakaya basariyla müdahale edildi.

Üniversitesi Hastanesinden operasyona iliskin yapilan açiklamada, “Hastaneye yogun karin agrisi sikayetiyle basvuran 78 yasindaki U.T.’ye yapilan kapsamli tetkik ve incelemeler sonucunda, Torakal Abdominal Aort Anevrizmasi teshisi konuldu. (Gögüs ve karin aortasini içeren anevrizma ve balonlasmadir.) Hastaya daha önce de fraqle (kirilgan ve asiri kivrimli) bacak damarlari teshisi konulmus ve birçok tibbi merkezden görüs almis, ancak hastaya herhangi bir islem yapilmaksin operasyon imkansiz oldugu söylenmistir. Aort anevrizmasi, halk arasinda ’aort damarindaki balonlasma’ olarak bilinir. Bu, vücudun en büyük damari olan aortun, kalp sol karincigindan çiktigi bölgede belirli bir bölgenin genislemesi veya sismesi sonucu olusur. Aort anevrizmalari zaman içinde büyüyebilir ve patlayarak ciddi sonuçlara neden olabilir. Ne yazik ki, geleneksel tedavi yöntemleri her zaman etkili sonuçlar sunamaz.

Türkiye’de, dünya standartlarinda tedavilerin uygulanabildigi alanda INVAMED AR-GE laboratuvarlarinda gelistirilen ve üretim kampüsünde üretilen Stena Multi-Layer Flow Modulator kullanilarak gerçeklestirilen bu operasyon, uzman ve tecrübeli ellerde güvenilir malzemelerle gerçeklestirildi.

Aort anevrizmalarini tedavi etmek için tasarlanan Stena Multi-Layer Flow Modulator, aort duvarinin stabilizasyonunu saglayarak anevrizmanin büyümesini durduruyor ve damarin içinde saglikli kan akisini düzenleyerek kanin sorunsuz bir sekilde tasinmasina yardimci oluyor.

Stena’nin en önemli özelligi, anevrizmanin küçülmesine yol açarak rüptüre olmasini (patlamasini) önlemesi. Diger taraftan özel tasarimi sayesinde, ana damara bagli olan ve böbrek gibi hayati organlara kan saglayan yan damarlarin açik kalmasini saglayarak bu organlarin zarar görmesini engelliyor. Bu hikaye, tip literatüründe ender rastlanan basari hikayeleri arasinda parliyor ve Türk tip camiasina büyük bir gurur kaynagi oluyor” denildi.
Kaynak: İHA