Eldes Göleti Yapim Çalismalarda Sona Gelindi

Bartin Ulus Ilçesi Eldes köyünde tarimda modern sulamayi yayginlastirmak musluklara içilebilir su ulastirmak ve yerlesim yerleri ile tarim arazilerini taskin risklerine karsi korumak amaciyla yapimina baslanan Eldes Göleti insasinda sona gelindi.

Eldes Göleti Yapim Çalismalarda Sona Gelindi
Tarim ve Orman Bakanligi Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü tarafindan Bartin Ulus ilçesinde yapimina baslanan Eldes Göleti için çalismalar araliksiz devam ediyor. Projede enerji kirici havuz ve dolu savak köprü imalatlarinin devam ettigi projede yüzde 81 oraninda fiziki gerçeklesme orani asildi. DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, projeyi bitirmek için zamanla yaristiklarini belirterek, "insaatta gövde betonu ve enjeksiyon galerisi imalatlari tamamlanmistir. Toplamda, 38 bin 560 metreküplük gövde dolgusunun yüzde 99’unu tamamladik. En kisa sürede projeyi bitirip, barajda su tutmayi amaçliyoruz” dedi.

Proje ile bin dekar araziye can suyu verilecegini de anlatan Balta, "Baraj sayesinde Uluslu çiftçilerimiz modern sulama ile tanisacak, yaklasik bin dekar arazide sulama maliyetleri düsecek, verim artacak. Sulu tarima geçilmesiyle birlikte çiftçimiz farkli ürünler ekip, dikebilecek. Kazançlari artacak. Ulus’lu üreticiler, 2023 yili rakamlariyla yilda yaklasik 5.000.000 TL daha fazla kazanacak” seklinde konustu.

Temelden yüksekligi 46.25 metre olarak projelendirilen Ulus Eldes Göleti gövdesi dolgu beton tipinde projelendirildi. Baraj, 839 bin 830 metreküplük depolama hacmine sahip olacak.
Kaynak: İHA