DSÖ Açiklamasi 'Tüm Silahli Aktörler Saglik Hizmetlerini Aktif Olarak Korumakla Yükümlüdür'

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Tüm silahli aktörler saglik hizmetlerini aktif olarak korumakla yükümlüdür” ifadelerini kullanarak, Gazze Seridi’ne yardim ulastirmak için kamyonlarin yüklendigini ve yola çikmak için hazir bekledigini açikladi.

DSÖ Açiklamasi 'Tüm Silahli Aktörler Saglik Hizmetlerini Aktif Olarak Korumakla Yükümlüdür'
DSÖ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze Seridi’ndeki son gelismeler hakkinda açiklamalarda bulundu. Ghebreyesus, “Bombardiman ve kusatma altindaki Gazze’deki sivillerin saglik ve refahindan da ciddi endise duyuyorum. Hem Gazze’de hem de Israil’de saglik hizmetlerine yönelik, her iki tarafta da saglik çalisanlarinin ve hastalarin ölümüne ve yaralanmasina yol açan saldirilari kiniyorum. Uluslararasi insancil hukuk uyarinca, tüm silahli aktörler saglik hizmetlerini aktif olarak korumakla yükümlüdür” dedi.

Gazze Seridi’ndeki Al Ahli Arab (Baptist) Hastanesi’ne düzenlenen saldiriya deginen Ghebreyesus, “Al Ahli Arab (Baptist) Hastanesi’nin bombalanmasi ve bunun sebep oldugu korkunç can kaybi, sorumlusu kim olursa olsun, uluslararasi insancil hukukun ve insan haklarinin ihlalidir. Hastane, Gazze Seridi’nin kuzeyinde Israil ordusunun tahliye emriyle karsi karsiya kalan 20 hastaneden biriydi” dedi.



"Kamyonlarimiz yüklendi ve yola çikmaya hazir"

Hava saldirilarina ve kendi güvenliklerine yönelik risklere ragmen Gazze’deki DSÖ ekibinin 2 bin hastanin bakimina yetecek tibbi malzeme ulastirdiginin ifade eden Ghebreyesus, “Geçen hafta Kahire’de, Refah Sinir Kapisi üzerinden Gazze’ye tibbi malzeme teslimatini kolaylastirmayi kabul eden Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi ile görüstüm. Cumartesi günü DSÖ, Dubai’deki lojistik merkezimizden Misir’a bir uçak dolusu malzeme teslim etti ve önümüzdeki hafta boyunca 40 metrik ton malzeme içeren dört uçus daha gerçeklestirilecek” dedi.

Ghebreyesus, "Kamyonlarimiz yüklendi ve yola çikmaya hazir" ifadelerini kullanarak, yardimlarin yarin teslim edilmesinin umdugunu belirtti.



“Birlesmis Milletler Genel Sekreteri’nin acil insani ateskes çagrisini destekliyorum”

Israil’in dün Misir’dan Gazze’ye giren yardimlari engellemeyecegini duyurmasini memnuniyetle karsiladigini aktaran Ghebreyesus, “Su anda yardim malzemelerinin Gazze’ye mümkün olan en kisa sürede ulastirilmasi için Misir ve Filistin Kizilay Dernekleri ile birlikte çalisiyoruz. Ayrica Misir, isgal altindaki Filistin topraklari ve Israil’deki acil saglik ekiplerine çagrida bulunduk. Durumun daha da tirmanmasini önlemek için hala zaman ve firsat var. Birlesmis Milletler Genel Sekreteri’nin acil insani ateskes çagrisini destekliyorum” dedi.



“DSÖ’nün tarafsiz oldugunu ve tüm Israillilerin ve tüm Filistinlilerin saglik ve refahini desteklemeye kararli oldugunu hatirlatmak isterim”

Rehinelerin derhal ve güvenli bir sekilde serbest birakilmasi çagrisinda bulunan Ghebreyesus, “Bunlarin arasinda bebekler, çocuklar, yaslilar ve agir yaralanan kisilerin de bulundugu bildiriliyor. Israil ve Hamas’a, sivilleri ve saglik hizmetlerini koruma konusunda uluslararasi hukuk kapsamindaki yükümlülüklerine uymalari yönünde çagrida bulunmaya devam ediyorum. Israil’e elektrik ve su tedarikini yeniden saglamasi ve Gazze’ye insani bir koridor kurulmasini desteklemesi çagrisinda bulunuyorum. Üye devletlere DSÖ’nün tarafsiz oldugunu ve tüm Israillilerin ve tüm Filistinlilerin saglik ve refahini desteklemeye kararli oldugunu hatirlatmak isterim” dedi.



Refah Sinir Kapisi’nin yarin açilmasi bekleniyor

Gazze Seridi’nin Misir’a açilan tek kapisi olan Refah Sinir Kapisi’nin yarin açilmasi bekleniyor. Misir basinin Misirli yetkililere dayandirdigi haberlerde, Gazze Seridi’ne insani yardimin ulastirilmasi için yarin sabah Refah Sinir Kapisi’nin açilacagi aktarilmis, sinirin saat kaçta açilacagi belirtilmisti.

ABD Baskani Joe Biden, dün Israil’den ABD’ye döndügü sirada uçakta yaptigi açiklamada, Misir Cumhurbaskani Abdulfettah Sisi ile Refah Sinir Kapisi’nin açilmasi ve Gazze’ye insani yardim tasiyan yaklasik 20 kamyonun geçisine izin verilmesi konusunda anlasmaya varildigini duyurmustu.
Kaynak: İHA