ABD, Venezuela'nin Petrol, Dogal Gaz Ve Altin Sektörlerine Yönelik Bazi Yaptirimlari Askiya Aldi

ABD, Venezuela’nin 2024’te seçime gidecegini kararlastirmasinin ardindan petrol, dogal gaz ve altin sektörlerine yönelik bazi yaptirimlari askiya aldi.

ABD, Venezuela’nin 2024’te seçime gidecegini kararlastirmasinin ardindan petrol, dogal gaz ve altin sektörlerindeki yaptirimlarla beraber ikincil ticaret yasagini askiya aldi. ABD Hazine Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, söz konusu kararin Venezuela Devlet Baskani Nicolas Maduro’nun temsilcileri ve Venezule Üniter Platformu (Plataforma Unitaria de Venezuela) arasinda seçim için yol haritasi belirlenmesinin ardindan ABD’nin Venezuela halkina destek olmak için aldigi ifade edildi. ABD Hazine Bakanliginin, petrol, dogal gaz ve altin sektörlerine 6 aylik geçici izin verilecegi bildirildi.



“Venezuela’da demokrasiyi destekliyoruz”

ABD Hazine Bakanliginin Terörizm ve Mali Istihbarattan Sorumlu Müstesari Brian E. Nelson yaptigi açiklamada, “ABD, Venezuela Üniter Platformu ve Maduro temsilcileri arasinda seçim için yol haritasi anlasmasini memnuniyetle karsilamaktadir. ABD’nin yaptirim politikasi çerçevesinde, bu demokratik gelismelere yanit olarak, ABD Hazine Bakanligi Venezuela’nin petrol, dogal gaz ve altin sektörüyle beraber ikincil ticaret yasagini da içeren Genel Lisanslar yayinlamis ve bu yaptirimlari kaldirmistir” dedi.



“ABD’nin Venezuela’ya uyguladigi diger tüm kisitlamalar devam etmektedir”

Hazine Bakanliginin, Maduro temsilcilerinin taahhütlerini yerine getirme konusunda basarisiz olmalari durumunda herhangi bir zamanda verilen lisanslari degistirecegini veya iptal edecegini ifade eden Nelson, “ABD’nin Venezuela’ya uyguladigi diger tüm kisitlamalar devam etmektedir ve bu kötü niyetli aktörleri sorumlu tutmaya devam edecegiz. Venezuela halkinin yanindayiz ve Venezuela demokrasisini destekliyoruz" dedi.



Venezuela’da 900’den fazla yaptirim bulunuyor

Venezuela’ya 2015’ten bu yana ABD, Avrupa Birligi (AB), Panama ve Kanada tarafindan uygulanan yaklasik 900 yaptirim bulunuyor. ABD, 2019’da Venezuela ile bütün diplomatik baglarini koparmisti.
Kaynak: İHA