Söğüt Altın Madeni açıldı! Başkan Erdoğan duyurdu: İlk etapta yıllık 2,5 ton altın üretilecek

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş Söğüt Altın Madeni Tesis Açılışı ve İlk Altın Dökümü Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu. Gübretaş Altın Madeni Tesisinin ilk etapta yıllık 2,5 ton altın üreteceğini belirten Başkan Erdoğan, tam kapasiteye geçtiğinde ülkenin altın üretiminde ilk üç madeninden biri olacağını söyledi. Erdoğan ayrıca, mart ayı sonu itibarıyla Karadeniz Gazı'nın hanelere verilmeye başlanacağını söyledi.

Söğüt Altın Madeni açıldı! Başkan Erdoğan duyurdu: İlk etapta yıllık 2,5 ton altın üretilecek
Söğüt Altın Madeni açıldı! Başkan Erdoğan duyurdu: İlk etapta yıllık 2,5 ton altın üretilecek
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş Söğüt Altın Madeni Tesis Açılışı ve İlk Altın Dökümü Töreni'nde konuştu.

Başkan Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

'TÜRKİYE'DE EN FAZLA ALTIN ÜRETİMİ YAPAN 3 MADENDEN BİRİ OLACAK'

'Tesis ilk altın dökümünü yapacak halde üretime hazır hale getirildi. Kalan fazların yatırımlarını 3 yıl içinde neticelendirmeyi hedefliyoruz. Yıllık üretim miktarını 6,5 tona yükselteceğiz. 35 tonluk altın üretimi dikkate alındığında Söğüt Altın Madeni'nin önemi daha da iyi anlaşılacaktır. Tam kapasite ile üretime geçtiğinde ülkemizde en fazla altın üretimi yapılan 3 madenden biri haline gelecek.

Bugün Bilecik'e sadece altın madeninin açılışı için gelmedik. Valilik önünde bizi bekleyen Bilecikli kardeşlerimizle buluşacağız.Toplam yatırım 1 milyar 770 milyon lirayı bulan kamu ile 653 milyon lirayı bulan özel yatırımların açılışını yapacağız. Ardından Bilecikli gençlerimizin heyecanına ortak olacağız.

Nerede geliştirilmeye muhtaç bir alan varsa hepsini çözüme kavuşturduk. Geçmişteki Türkiye ile bugünkü gelinen noktada Türkiye'nin farkı belli oluyor.'

YILDA 6-7 TON ÜRETİM HEDEFLENİYOR

Başkan Erdoğan'ın ilk külçe altının dökümünü yapacağı madenden, yılda 6-7 ton altın üretimi hedefleniyor.

Yollarımızın standardı birçok Avrupa ülkesinin üzerinde. Ülkemizi son 20 yılda bölgesinin üretim ve ticaret merkezi haline getirdik. Arama-sondaj faaliyetleri ve yenilenebilir enerji kaynakları ile kendi hikayemizi yazıyoruz. 5 ildeki 57 yerleşim yerinde kullanılan doşal gazı bugün 81 ildeki 753 yerleşim yerimize yaygınlaştırdık.

'MART SONU İTİBARIYLA KARADENİZ GAZI'NI HANELERE VERMEYE BAŞLIYORUZ'

Birileri güneş ve rüzgar enerjisini yeni yeni keşfededursun, biz yenilenebilir enerjide Avrupa'da 5'inci, dünyada 12'inci sıraya yükseldik.

Dünyanın en geniş filosunu kurduk. Milli imkanlarla 710 milyar metreküplük ülşkemizin en büyük doğalgaz rezervi keşfini yaptık. Bunu milli şebekimize bağlamak için, 50 gemi, 10 binin üzerinde personel şu anda harıl harıl çalışıyor. Mart ayı sonu itibarıyla Karadeniz gazını hanelere vermeye başlıyoruz.

Onca sabotaja rağmen yapılanları değerli buluyoruz. Türkiye'nin bu başlıklarda nereden nereye geldiğini görmek kafidir.

Altın, petrolle birlikte en fazla ithal ettiğimiz ürünlerin başında geliyor. Çevrecilik bahanesiyle ülkemize yönelik çekilen yabancı operasyonların sayısı çok fazlaydı.

Gezi olaylarındaki gibi sokak terörününde, kara propaganda faaliyetlerinin de bizi yolumuzdan alıkoymasına müsaade etmedik.

'2022'DE ALTIN ÜRETİMİNDE CUMHURİYET REKORUNU KIRDIK'

Geçtiğimiz yıl maden ihracatımız yüzde 9,1 artışla 6,5 milyar dolara ulaştı ve bu alanda Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Bor üretim ve ihracatında Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştık.

Altın üretimi 2022 yılında cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Yerli altın üretimini artırmayı hedefliyoruz.

Bugün açılışını yapacağımız Söğüt Altın Madeni'ni bu hedefte atılacak önemli bir adım olarak görüyorum. Emeği geçenleri tebrik ediyorum. Kalın sağlıcakla.

İlk etapta yaklaşık bin kişinin istihdam edileceği tesis Türkiye'de yılda 42 ton altın üretimi yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda yıllık üretime yüzde 15'lik bir katkı sağlayacak.

Dünyada bir ton topraktan ortalama yüzde 2-3 civarında altın elde edilebilirken, Gübretaş şirketinin iştiraki olan Söğüt'teki madende bu oran yüzde 8.6 olarak belirlendi.