Bayburt Çiftçisi Açikta Kalan Tarladaki Bugday Tohumlarini Kargalardan Koruyor

Kis mevsiminin en sert geçtigi illerden birisi olan Bayburt’ta bu sene kar yagisi önceki yillara göre oldukça az olurken, karin üzerini örtmedigi tarlalarda açikta kalan bugday tohumlarini çiftçiler kargalardan koruyorlar.

Bayburt Çiftçisi Açikta Kalan Tarladaki Bugday Tohumlarini Kargalardan Koruyor
Bayburt’ta sonbaharda bugday, arpa ekimi yapan çiftçiler, kar yagmayinca tarladaki bugday tanelerini toplayan kargalara karsi korkuluklarla önlem aliyor. Bayburtlu çiftçiler, mevsimsel kurakligin etkisiyle kar ve yagmur yagmamasinin sikintisini yasiyor. Erken hasat yapabilmek için sonbaharda bugday ve arpa ekimi yapan çiftçilerin tarlalarinin üzeri bu yil beklenen kar yagisi olmayinca açikta kaldi.

Toprak altinda su alamayan tohumlar ise son günlerde kümeler halinde dolasan kargalarin hedefi oldu. Çiftçiler kargalarin arazilere akinini, tahtadan ve bos çuvallardan yaptiklari korkuluklarla engellemeye çalisiyor.

Demirözü ilçesine bagli Gökçedere’de kar yagmasi için dua ettiklerini kaydeden çiftçi Süleyman Yildiz, “Bu sene mahsulümüzün veriminden endiseliyiz. Sonbaharda bugday ve arpa ekimi yaptim. Kar olmadigi için tanelerini kargalar topluyor bundan dolayi yüzde 60 kaybimiz var. Zaman zaman kargalari kendi yöntemlerimizle kaçirmaya çalisiyoruz. Mayalanan tohumlar da kurumak üzere, kar yagmazsa bunlardan bir tanesi bile bitmez. Kar ve yagmurun yagmamasindan dolayi yüzeyde kalan tohumlari kargalar topluyor." diye konustu.

Kaynak: İHA