Nemrut'un Yazin Kuruyan 'Buhar Bacalari' Kisin Yeniden Aktiflesti

Bitlis’in Tatvan ilçesinin 2 bin 948 rakimdaki volkanik Nemrut Dagi’nin zirvesinde yer alan ve yazin tamamen kuruyan “Buhar Bacalari” kisin yeniden aktiflesmeye basladi.

Nemrut'un Yazin Kuruyan 'Buhar Bacalari' Kisin Yeniden Aktiflesti
Avrupali Seçkin Destinasyonlar Projesi (EDEN) çerçevesinde ’Mükemmeliyet Ödülü’ alan 2 bin 948 rakimli Nemrut Krater Gölü, yasanan doga olaylariyla dikkat çekiyor. Her mevsim güzel manzaralariyla ziyaretçilerini hayran birakan kaldera, bu aralar yasanan sira disi doga olaylari ile bir kez daha gündeme geldi. Kalderanin zirvesinde yer alan ve astim, romatizma ve eklem agrilari gibi birçok hastaliga iyi geldigine inanilan “Buhar Bacasi”, yazin bilinmeyen bir nedenden dolayi tamamen kurumustu. Volkanik durumlardan dolayimi ya da baska nedenlerden dolayimi kurudugu kesin olarak tespit edilemeyen kalderada, kis mevsimi ile birlikte kuruyan buhar bacalari yeniden aktiflesmeye baslarken o alandaki karlarin da eridigi gözlemlendi. Sifa aramak için bölgeyi ziyaret eden vatandaslar, gördükleri manzara karsisinda sasirmisti.

Ilk defa bu yil kalderadaki buhar bacalarinin tamamen söndügüne sahit olduklarini dile getiren vatandaslar, yazin kuruyan buhar bacalarinin farkli birçok noktada çikmaya basladigini dile getirdiler.

Yazin bölgeyi ziyaret ederken buhar bacasinin söndügünü belirten vatandaslardan Hakan Okay, “Su anda bulundugumuz yer Nemrut Krater Dagi’nin zirvesi. Yazin da buraya gelmistik ama burada bulunan buhar bacalarinin tamami kurumustu. Asagida da birkaç buhar bacasi çikisi vardi. Özellikle sifa bulmak isteyenler gelip ziyaret ediyordu. Biz de yazin gelmistik ama tamamen kurudugunu görmüstük. Hatta acaba tamamen kurudu mu diye düsündük ama bugün tekrar buraya gelme imkanimiz oldu. Burasi disinda aslinda 5-10 noktada daha buhar çikislari olmus. Artik neye isaret onu bilemiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA