Jandarma Sokak Köpeklerine Gece Görünmeleri Için Elleriyle Reflektif Serit Dikti

Aksaray’da hayvanlarin karistigi trafik kazalarinin önlenmesi amaciyla kollari sivayan jandarma, sokak köpeklerinin geceleri görünmelerini saglamak için elleriyle reflektif serit dikti. Jandarma, kent genelinde dag ve bayirlari gezerek diktikleri reflektif seritleri köpeklerin boyunlarina takti.

Jandarma Sokak Köpeklerine Gece Görünmeleri Için Elleriyle Reflektif Serit Dikti
Aksaray’da sokak hayvanlarinin korunmasi ve yasam sartlarinin kolaylastirilmasi amaciyla çesitli çalismalar yapan Il Jandarma Komutanligi Çevre, Doga ve Hayvanlari Koruma Timi ekipleri sokak hayvanlarinin karistigi trafik kazalarinin önlenmesi çerçevesinde ilginç bir yöntem gelistirdi. Özellikle gece vakti yollarda görünmeleri oldukça güç olan sokak hayvanlarinin görünür olmalari saglamak amaciyla kollari sivayan jandarma ekipleri, sokak köpeklerine reflektif serit takmak için çalisma baslatti. Elde edilen reflektif seritler jandarma ekiplerince terzihanede dikilerek köpeklerin boyunlarina göre cirt cirtli olarak hazirlandi. Dikim isleminin ardindan kent genelinde yollara düsen jandarma ekipleri; sehir merkezi, ilçe, belde, köy ve karayollarinda sevimli dostlarin pesine düstü. Yüzlerce köpege ulasan jandarma ekipleri, köpeklerin boynuna reflektif serit takti. Seritleri takilan hayvanlar karinlari doyurularak tekrar serbest birakildi. Havanin kararmasiyla hayvanlari kontrole çikan jandarma ekipleri, köpeklere takilan reflektif serit sayesinde görünürlüklerinin ciddi anlamda arttigini gördü.

“Kazalarin önüne geçilmis olacak”

Konuyla ilgili bir açiklama yapan Aksaray Veteriner Hekimler Odasi Baskani Önder Yildiz, “Ülkemizin, devletimizin, milletimizin bekasi için çalisan askerlerimiz, polis ve jandarmalarimizin bizim güvenligimizi saglamalarinin yaninda böyle bir uygulama yapmalari bizim için son derece önemli bir konu. Biz veteriner hekimler olarak sahsim ve tüm meslektaslarim adina söylemem gerekir ki böyle bir uygulama yapildigi için gurur duyuyorum. Çünkü hayvani seven insani seviyor, hayvani sevenin merhamet duygusu gelisiyor. Dolayisi ile bizlerin güvenliginden sorumlu, gecesini gündüzüne katan, zaman kavrami olmadan çalisin ve ülkemizin güvenligini saglayan jandarmalarimizin, polislerimizin, askerlerimizin hayvanlarla ilgili böyle bir uygulama yapmasi gerçekten bizleri sevindirdi. Hayvanlari görünür hale getirerek özellikle gece olusabilecek trafik kazalarinin önlenmesi noktasinda ciddi bir katki saglayabilir. Maddi trafik kazalarinin önüne geçilmis olacak, çünkü sadece can kaybindan ziyade, kaldi ki hayvanlarda bizim canlarimiz, onlarin kaybini engelleyecegiz hem de araçlarda kazalarda olusabilecek maddi hasarlarinin da ortadan kalkmasini saglamis olacak. Aslinda güzel bir uygulama, örnek bir uygulama. Jandarmamizin yapmis oldugu bu uygulamadan dolayi mutluyuz ve kutluyoruz onlari. Bizde hekimler olarak onlarla birlikte çalisarak katki saglamak istiyoruz. Insallah önümüzdeki dönemde Türkiye’de bir model olur” dedi.

Il Jandarma Komutanligindan yapilan yazili açiklamada ise, “Hazirlanan reflektif tasmalar, Çevre, Doga ve Hayvanlari Koruma Timi tarafindan özellikle Adana-Ankara, Konya-Nevsehir karayollari ile Aksaray’a bagli tüm köy yollari üzerinde bulunan sahipsiz köpeklerin boynuna takilmistir. Takilan reflektif tasma sayesinde sürücülerin karayollari üzerinde hayvanlari daha rahat fark etmeleri saglanmistir. Konum olarak kuzeyi güneye, doguyu batiya baglayan Aksaray ilinde sahipsiz sokak hayvanlarinin trafik kazalarinda hayatini kaybetmesini önlemek ve Aksaray’i yasanilabilir hayvan dostu bir sehir yapmak için çalismalarimiza azim ve kararlilikla devam edilecektir” denildi.
Kaynak: İHA