Gümüshane'de 2023 Yilinin Ilk Il Koordinasyon Kurulu Toplantisi Yapildi

Gümüshane’de 2023 yilinin ilk Il Koordinasyon Kurulu Toplantisi Vali Kamuran Tasbilek baskanliginda yapildi.

Gümüshane'de 2023 Yilinin Ilk Il Koordinasyon Kurulu Toplantisi Yapildi
Valilik Toplanti Salonunda yapilan ve yatirim kamu kurum ve kuruluslarinin il ve bölge temsilcilerinin katildigi toplantida konusan Vali Tasbilek, 2022 yilinda Gümüshane’de 18 milyar 403 milyon TL’lik proje bulundugunu ve toplam harcama tutarinin 10 milyar 913 milyon TL oldugunu söyledi.



En fazla kamu yatiriminin kuruluslar bazinda 9 milyar 993 milyon TL ile ulastirma sektöründe oldugunu kaydeden Vali Tasbilek, toplam 231 projeden 49’unun tamamlandigini, 114 projenin devam ettigini ve 46 projenin ihale asamasinda oldugunu belirtti.

Gümüshane’de 2022 yilinda güzel çalismalara imza atildigini kaydeden Vali Tasbilek, “2023 yilinda geçtigimiz yillardan daha fazla hizmet, daha kazasiz belasiz çalismalarla güzel bir Gümüshane noktasinda el birligiyle hepinizin yapacagi çalismalar çok önemli. Bugüne kadar yaptiginiz çalismalar için Gümüshanemiz ve sahsim adina çok tesekkür ediyorum. Çok güzel ve önemli çalismalar yürütülüyor sehrimizde. Hepinizin destegiyle insallah daha güzelliklere vesile oluruz” dedi.

Toplantida daha sonra yatirimci kurum ve kuruluslarin bölge temsilcileri tarafindan sunum esliginde kentte yapilan çalismalar aktarildi, koordinasyon gerektiren konular tartisildi.

DSI 22.Bölge Müdürü Cengiz Han Kiliçaslan toplantida Gümüshane’deki sulama ve enerji amaçli yapilan barajlarin doluluk oranlarini açikladi ve rezervuar hacmi olarak geçen yildan daha kötü durumda olunmadigini söyledi.



“Yer alti baraji çalismasini Kelkit ilçesinde kaydirdik”

Toplantida Gümüshane Belediye Baskani Ercan Çimen’in sorusu üzerine Gümüshane’de yer alti baraji olup olmadigini cevaplandiran Kiliçaslan, “Gümüshane kent merkezinde Sari Köprü olarak bilinen yerin karsisinda sondaj yaptik, çalisma yaptik ama sehrin ana lokasyonunda uygulanabilir bir durumu yok. Biz de yer alti baraji çalismasini Kelkit ilçesinde kaydirdik. Bahçecik içme suyu devreye girdiginde zaten Gümüshane kent merkezinin su sikintisi kalmayacak. Teknik açidan da yer alti baraji yapilmasinin mümkün olmadigi ortaya çikti” dedi.



“Sadak barajinin yukarisindan bir noktaya Kelkit ilçesine içme suyu için proje çalisiyoruz”

Sulama amaçli yapilmasina karsin Kelkit ve Köse ilçelerine içme suyu saglanan Köse Barajinda yasanan sikintilarla ilgili Köse Belediye Baskani Turgay Kesler’in basta bulaniklik ve diger yasanan sikintilari dile getirerek barajdaki kaçagin önlenmesi için tedbir istedigi toplantida bu soruya cevap veren Kiliçaslan, “Bu tür barajlarda olabilecek seviyede bir kaçak var barajda. Bu barajdan 2 ilçemize senelik 4 milyon metreküp bir su tahsisi yapildi. Sulama suyuyla birlikte bazi yillarda sorun çikacagi görülüyor ama içme suyunda sorun çikmiyor. Her zaman yetecek içme suyunu orada tutuyoruz. Içme suyunu güvenli hale getirmek için baska bir kaynaktan bir proje yapiyoruz. Sadak barajinin yukarisindan bir noktaya Kelkit ilçesine içme suyu için proje çalisiyoruz” diye konustu.

Bölge Müdürü Kiliçaslan, Gümüshane kent merkezinde yillardir bitmeyen Harsit Çayi islah projesini birkaç kes tasfiye edildigini hatirlatarak yeni ihalenin 30 Ocak’ta yapilacagini ve çalismanin tamamlanacagini sözlerine ekledi.

Yeni Zigana tüneli Nisan ayinda açilacak

Karayollari 10.Bölge Müdürü Mehmet Asik ise Gümüshane’de 12 milyar 458 milyon TL maliyetli 14 proje yürüttüklerini ve en büyük projeleri olan yeni Zigana Tüneli ve baglanti yollari çalismasinin devam ettigini belirterek, 2023 yili Nisan ayinda tüneli açmayi planladiklarini söyledi.



Yeni Zigana tüneli üstyapi islerinin büyük oranda tamamlandigini, elektromekanik islerinin 24 saat vardiya sistemiyle çalisilarak devam ettigini kaydeden Asik, Gümüshane-Siran arasindaki Tersun Dagina planlanan tünelle ilgili de bilgi veren Asik, Tersun Dagina 4 bin 520 metre çift tüp olarak projelendirildigini, 1,2 milyar TL yapim maliyetli projenin güzergah uygulama projesi çalismasinin da devam ettigini sözlerine ekledi.

“Havalimanina en hizli ve en kisa yol çalismasi yapilmali”

Toplantinin bu kisminda söz alan Gümüshane Valisi Kamuran Tasbilek, önümüzdeki Haziran veya Temmuz aylarinda açilmasi planlanan Gümüshane-Bayburt Havalimaniyla ilgili yol sorununa dikkat çekerek, “Allah devletimize zeval vermesin. Vizyon projelerle, dünyaya örnek olacak projelerle Gümüshane taçlandiriliyor. Ulastirma Bakanligimiz bünyesinde sehrimize havalimani yapiliyor ama bizim orayi çok daha iyi isler halde tutabilmek açisindan Gümüshane’ye bir baglanti yolu olmasi lazim. Nerden ve nasil yapilacagi, en hizli ve en kisa yol çalismasi yapilmali. Biz kendi havalimanimizi saglikli sartlarda kullanmak istiyoruz. Bu toplantinin belki de en önemli kismi burasi. Geç kalmis bir durum bu. Bunu hizlandirmamiz lazim. Bu büyük bir sorun olarak önümüze gelecek” dedi.

Havalimani baglanti yolunun yatirim programlarinda olmadigini kaydeden Karayollari 10.Bölge Müdürü Mehmet Asik ise “Bu konu yatirim programinda olan bir konu degil. Bölge müdürlügümüz uhdesinde buraya nasil bir çalisma yapilabilir, nerelerden geçebilir seklinde bir çalismamiz var. Kale köyünden Yaylim köyüne giden bir güzergah var geçmiste bu konusuldu. Suanda güzergah anlaminda ondan daha alternatifli bir güzergah yok. Kendi içimizdeki çalismayi yürütürken bunu genel müdürlügümüze iletip bir projenin yapilmasi konusunda teklifte bulunacagiz” ifadelerini kullandi.

“Çig tüneli aslina uygun sekilde yeniden yapilacak”

Vali Tasbilek, eski Gümüshane-Trabzon karayolu üzerinde Zigana Daginda yer alan ve daha önce birçok kez çökme tehlikesi nedeniyle gündeme gelen çig tüneliyle ilgili de su açiklamayi yapti: “Zigana çig tünelinin aslina uygun sekilde projesi yapildi. Çok yakin bir zamanda imalatina baslanacak. Eski görüntüsüyle birebir yapilacak bir çalisma. Oranin bir tarihi hatirasi, dokusu var. O dokuyu kaybetmeyecek bir proje çalismasi yaptik ve bu süreç uzun da sürdü. Projemiz onaylandi geldi. Öncesinde oradaki yapiyi kaldirmayi planliyoruz. Can ve mal güvenligi önemli. Devaminda ayni silüeti tasiyacak sekilde projeleri yapildi ve o yapi ayni sekilde oraya yapilacak. Ihalesinden sonra yil içinde tamamlamamiz gerek.”
Kaynak: İHA